Obavijesti

News

Komentari 30

Riješite zagađenje! ‘Naša djeca nikad nisu udahnula čisti zrak’

Riješite zagađenje! ‘Naša djeca nikad nisu udahnula čisti zrak’
5

Majke osmogodišnjaka iz Slavonskog Broda pozivaju nadležne da riješe zagađenje u njihovu gradu. Zrak u njihovom gradu onečišćuje rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu

VIDEO

Zrak koji više od osam godina udišu stanovnici Slavonskog Broda i dalje je loše kvalitete. Moglo bi se reći da je stanje iz dana u dan sve gore, a otkad je s radom nastavila rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu, ništa se nije promijenilo.

Iako su vladajući svjesni problema i hitnosti njegova rješavanja, u Slavonskom Brodu se ništa konkretno ne događa. Građani su peticijama, prosvjedima, izlascima na granični prijelaz sa susjednom BiH pokušavali upozoriti na problem, ali ni to nije dalo rezultata. Tražili su od Vlade da ih zaštiti, da poduzme sve kako bi osigurali koliko-toliko čist zrak slavonskobrodskoj djeci.

Broj karcinoma raste

Najavljivana plinifikacija rafinerije nafte, u kojoj je Hrvatska ponudila da do granice dovede plin, ostala je samo pusta želja, jer po svemu sudeći, niti od toga nema ništa. Broj oboljelih od kancerogenih bolesti iz godine u godinu raste, a mogao bi se još više povećati jer posljedice kontinuiranog udisanja nečistog zraka stižu naknadno, nakon mnogo godina. Slavonski Brod je, zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda, grad čiji je zrak jedan od najzagađenijih u Europi. Granične vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica u zraku često su iznad svih propisa. Stoga se psihologinja Maja Bonačić simbolično prevezla biciklom oko 500 kilometara, od Korčule do Slavonskog Broda, noseći slavonskobrodskoj djeci staklenku čistoga korčulanskog zraka.

- Nije mi bilo teško, zabavno je biti dio jedne pozitivne priče. Staklenku čistog zraka djeci S. Broda poslala su djeca iz dva korčulanska dječja vrtića, njih tristotinjak. Radili su radove i na neki način sami kreirali društvo i promjene - rekla je Maja po dolasku u Slavonski Brod, gdje su je dočekale slavonskobrodske mame, njih više od 2500.

Okupljat ćemo se stalno i biti glasne i jasne jer ćemo samo na taj način nešto i postići, rekla je Ivana Smolčić Jerković, jedna od majki iz Slavonskog Broda koje su sudjelovale u nedavnom performansu primitka staklenke čistog korčulanskog zraka, kojim se željelo skrenuti pozornost na činjenicu da u jednoj zemlji Europske unije djeca nemaju jednaka prava samo zbog mjesta u kojem su se rodila.

Nadležni, osvijestite se!

- Naš problem još postoji i život nije bajka. Cilj nam je bio senzibilizirati javnost, a tu su i naša djeca, zbog koje moramo nešto poduzeti. Mislim da se svi skupa moramo zapitati što ćemo učiniti, a najviše oni na vrhu, jer ovo više nema smisla - rekli su organizatori performansa. Prije toga o problemu se javnost i nadležne pokušalo osvijestiti i inicijativom Brođani za Brod. Inspirirani medijskim prepucavanjem sociologa Brune Šimleše i pjevačice Lidije Bačić, koje je privuklo pažnju u zemlji, ali i šire, Brođani su se odlučili i sami angažirati u borbi šaljući fotografijama svojih stražnjica poruku ‘‘I mi guzicu imamo!’’. Osim što je bila simpatična, inicijativom se ništa konkretno nije napravilo.

Paralelno s tim pristižu zabrinjavajući podaci stručnih službi. Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu dominantni je izvor onečišćenja zraka. Potvrđeno je to preliminarnom studijom procjene dominantnih udjela izvora onečišćenja koju je izradio Institut za medicinska istraživanja. Njome je utvrđeno i da na onečišćenje zraka lebdećim česticama, osim Rafinerije Brod, utječu lokalna industrija, promet, kao i uređaji za loženje, no znatno manje.

Devet godina borbe

Što se tiče kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, na temelju podataka mjerenja onečišćujućih tvari na dvije mjerne postaje, on je konstantno II. kategorije s obzirom na ozon, sumporovodik i lebdeće čestice, čak s tendencijom pogoršanja. Problemi su počeli krajem 2008. godine kad je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ponovno počela s radom. Ovo je deveta godina da se stanovnici Slavonskog Broda konstantno žale na nesnosan smrad, a podaci mjerne postaje pokazuju da su koncentracije sumporovodika i benzena nekoliko puta veće od graničnih vrijednosti. Stalni apeli, prosvjedna pisma, pa i više sastanaka na najvišoj razini, predstavnika državne vlasti s obje strane Save, posjeti nekoliko ministara, pa i najvišeg državnog vrha, nažalost, do sada nisu bili učinkoviti. Razgovaralo se i na međunarodnoj razini, no problem još nije riješen. Ne zna se ni kad će i hoće li uopće biti riješen. Stanovnicima Slavonskog Broda nepojmljivo je da nitko za sada ne može natjerati ruskog vlasnika rafinerije da nešto poduzme kako bi se emisija štetnih plinova svela u dopuštene količine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava