Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Rijetki slučaj suradnje: Irak i SAD razmijenili su zatočenike

SAD i Iran razmijenili su zatočenike, pri čemu je svaka strana oslobodila jednu osobu, što je rijetki slučaj suradnje između dvaju dugogodišnjih neprijatelja

Foto: PIxsell
6 komentara

Donald Trump je rekao da se američki državljanin Xiyue Wang, koji je bio zatočen u Iranu tri godine pod optužbom za špijuniranje, vraća u SAD.

Iranski je dužnosnik kazao kako je iranski državljanin Massoud Soleimani pušten iz američkog zatvora.

Švicarska je bila posrednik u razmjeni, a iranska državna novinska agencija IRNA rekla je kako je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif dočekao Soleimanija u Zurichu, gdje se dogodila razmjena.

Trump, u priopćenju koje je objavila Bijela kuća, nije spomenuo oslobođanje Soleimanija, ali se zahvalio švicarskoj vladi na pomoći u pregovaranju Wangova puštanja.

"Oslobađanje zatočenih Amerikanaca je od životne važnosti za moju administraciju i ja ću nastaviti naporno raditi kako bih vratio kući sve naše nepravedno zatočene građane inozemstvu", rekao je.

Švicarska zastupa američke diplomatske interese u Iranu, budući da su Washington i Teheran prekinuli diplomatske odnose još 1979. nakon Islamske revolucije u Iranu kojom je uspostavljen sadašnji iranski režim.

Wang je bio doktorant na Princetonu, a osuđen je zbog špijunaže na 10 godina 2017.

Njegova obitelj i sveučilište tvrde kako je u Iranu bio kao istraživač u sklopu doktorskog studija povijesti.

Soleimani, stručnjak za matične stanice, uhićen je u čikaškoj zračnoj luci u listopadu 2018. zbog navodnog pokušaja izvoza biološkog materijala u Irana, čime je prekršio američke sankcije Iranu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message