Obavijesti

News

Komentari 2

U zatvor ide samo jedan od napadača na Luku Ritza

U zatvor ide samo jedan od napadača na Luku Ritza
9

Protiv J.J. (17) kojeg se teretilo za nasilje je obustavljen postupak, R.L. (19) je nepravomoćno osuđen na godinu dana, a M.K. (19) je dobio odgojnu mjeru

VIDEO

Protiv J.J. (17) kojeg se teretilo za nasilničko ponašanje nad Lukom Ritzom (18) koji je preminuo nakon premlaćivanja na autobusnoj stanici u Zagrebu, kako neslužbeno doznajemo, obustavljen je postupak jer je već ranije bio upućen u Odgojni zavod u Turopolju. Njegovog prijatelja R.L. (19) kojeg se teretilo za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda sutkinja kaznenog odjela za mladež Općinskog suda nepravomoćno je osudila na godinu dana zatvora, što znači da mora odležati još samo devet mjeseci, doznaje se iz neslužbenih izvora. Njegov odvjetnik Krešimir Škarica navodno je najavio žalbu na presudu. Trećeosumnjičeni za napad M.K. (19) dobio je navodno samo odgojnu mjeru. Odvjetnik Škarica je dodao kako je suđenje tajno te da ne može nikakve informacije iznositi u javnost. Samo je kratko prokomentirao da se nada da se ovakav postupak nikada više neće voditi u Hrvatskoj.

Kako neslužbeno doznajemo na sudu je prihvaćeno vještačenje stručnjaka iz Rijeke koji su zaključili da je Luka preminuo zbog premlaćivanja 2008. godine. S njima su se složili i kolege iz Splita dok su zagrebački stručnjaci smatrali su da je umro od aneurizme.

Presudu su trebali izreći još 7. listopada, ali je Državno odvjetništvo zatražilo odgodu zbog nekih promjena u optužnici.

Podsjetimo, Luku Ritza (18) i njegovog prijatelja 1. lipnja 2008. godine na autobusnoj stanici kod Bundeka napala je skupina maloljetnika. Umro je dvanaest dana nakon što su ga pretukli. Policija je 21. studenog 2008. uhitila petoricu napadača. K. M. (19) teretili su za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, J. J. (17) za nasilničko ponašanje, a ostalu trojicu, R. L. (19), S. Š. (20) i M. K. (19), za teško ozljeđivanje Lukina prijatelja. Dvojica, J.J. i R.L. su presudu čekala u Odgojnom zavodu Turopolje, dok se M.K. jedini branio sa slobode. K. M. je isključen iz postupka jer je u međuvremenu ukrao motor, za što je osuđen na boravak u Odgojnom zavodu u Turopolju. Petom napadaču S. Š. sudilo se odvojeno na zagrebačkom Općinskom sudu, jer je u trenutku napada jedini bio punoljetan. Dobio je kaznu od 6 mjeseci do 3 godine i još uvijek se nalazi u Odgojnom zavodu u Turopolju.

Majka Luke Ritza: Očekivali smo poruku napadačima sa suda

Lukini roditelji, Suzana i Reno, za presudu su čuli od novinara. Kratko su komentirali kako im je drago što je sve napokon gotovo, no nisu skrivali razočarenje.
- Mi ne možemo biti tužniji no što jesmo i očekivali smo da će sa suda izaći poruka napadačima i huliganima da je napad i prebijanje nekoga kazneno djelo. Budući da su maloljetnici u pitanju, očekivali smo da će sve ići puno brže i vjerovali da će ta djeca ući u tretman - rekla je Suzana te dodala kako treba pričekati pravomoćnost presude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C