Obavijesti

News

Komentari 22

Robert F. Kennedy: Upucali su ga pred očima trudne supruge

Robert F. Kennedy: Upucali su ga pred očima trudne supruge
1

Pred milijunskim televizijskim gledateljstvom, pred očima trudne žene Ethel koja je u tom trenutku stajala kraj njega, ustrijeljen je Robert F. Kennedy, mlađi brat ubijenog američkog predsjednika

VIDEO

Samo 26 sati od atentata, na današnji dan 1968.godine, od zadobivenih rana preminuo je senator Robert F. Kennedy, 'Bobby', otac desetero djece i mlađi brat ubijenog JFK-a. Ubijen je manje od pet godina nakon svog starijeg brata predsjednika Johna F. Kennedyja, i samo dva mjeseca nakon ubojstva Martina Luthera Kinga. U njega je pucao palestinski Arap Sirhan Sirhan.

Amerika je ostala u totalnom šoku. Naime, Bobby je bio vodeći kandidat Demokratske stranke za američkog predsjednika, a ustrijeljen je tijekom predizborne utrke u hotelu Ambassador. Dok je prolazio kroz hotelsku kuhinju na izlasku iz svečane dvorane u kojoj je upravo održao govor upucao ga je s dva metka u leđa i jednim u glavu Sirhan Sirhan (24), palestinski Arap, rođen u Jeruzalemu. On je bio mladi useljenik iz Libanona, kršćanin, navodno bijesan zbog američke potpore Izraelu. Robert Kennedy je preminuo u bolnici Dobrog Samaritanca u Los Angelesu. Njegov ubojica osuđen je na doživotni zatvor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Braća Kennedy: Simbol smrti američkog sna

Osam godina nakon rođenja JFK-a rodio se Robert ' Bobby' Kennedy. Njihova majka Rose je bila sretna je napokon ima jednog sina samo za sebe jer su dva najstarija, Joseph junior koji je poginuo 1944. u eksploziji zrakoplova iznad La Manchea na tajnoj misiji u Drugom svjetskom ratu i dvije godine mlađi John bili očevi ljubimci, dvojac za koji je ambiciozni stariji Kennedy imao velike planove i posvećivao im najviše vremena. 

JFK Centennial: Photos Of John F. Kennedy

Bobby se rodio 1925. godine, a prvo značajno političko iskustvo stekao je 1952. godine kad je vodio bratovu kampanju za ulazak u Senat. Od 1953. do 1956. bio je savjetnik u McCarthyjevu odboru, a 1960. postao je glavni čovjek bratove predsjedničke kampanje.

Ikona modernog američkog liberalizma

Politički protivnici optuživali Johna F. Kennedyja za nepotizam zbog imenovanja brata u kabinet. No Bobby je bratu bio od neprocjenjive pomoći. Pokazao se kao vrlo uspješan ministar pravosuđa i kvalitetan predsjednički savjetnik. Robert je bio jedan od najpouzdanijih savjetnika bratu u gotovo svim područjima, ali najviše u pitanjima građanskih prava. Naime, Bobby je bio istaknuti aktivist za građanska prava.

President John F. Kennedy Archive

Kao ministar pravosuđa borio se protiv organiziranog kriminala, a ostao je ministar još devet mjeseci nakon bratove smrti. Dao je ostavku kako bi se kandidirao za senatora u državi New York. Uspio je na izborima i ušao u senat.

Njegov mlađi brat Edward već je bio senator pa su tako u isto vrijeme dva brata Kennedy sjedila u Senatu. Bobby se 1968. odlučio kandidirati za američkog predsjednika. Nakon toga uslijedila je smrt.

Robert F. Kennedy remembered as Bobby

Bobbyjeva supruga Ethel Skakel s kojom je u braku bio od 1950. godine nosila je u trenutku smrti svog muža njihovo jedanaesto dijete. Kćerkica Rory rodila se šest mjeseci nakon smrti oca.

Romansa s Jackie?

Jedna od najvećih tajni obitelji Kennedy bila je navodna ljubavna veza Roberta i bratove udovice Jackie. Nakon smrti Bobby je puno vremena provodio s nećacima i s Jackie, a tajna veza je, tvrdi se, završila tek kad se Bobby odlučio kandidirati za predsjednika. Nakon njezine smrti 1994. u mnogim je knjigama i tekstovima objavljena su svjedočanstva kako su njih dvoje ipak ljubovali a da strane tajne službe i FBI posjeduju informacije i dokaze o Robertovoj izvanbračnoj vezi s ucviljenom udovicom. FBI dokumenti, naime, tvrde da su bili u vezi od 1964. do 1968.godine.

JFK Centennial: Photos Of John F. Kennedy

Ženskaroš kao i brat

Bobbyjeva supruga Ethel bila je od samog početka svjesna da ne postoji monogamni član u obitelji Kennedy. Znala je da je vara, ali je i znala da će se uvijek vratiti kući i to ne samo djeci nego i njoj.
U knjizi Bobby Kennedy: The Making of A Liberal Icon' objavljenoj prošle godine autor Larry Tye kaže da je Bobbyjeva žena Ethel razumjela Kennedyjeve bolje nego itko tko nije rođen u toj obitelji i da je bila potpuno svjesna u što se upušta kad se kao 22- godišnjakinja udala za jednog Kennedyja. Ona je Bobbyja voljela ' toliko potpuno i predano da nije mogla ni sanjati da je to moguće' -  a to znači da je bila spremna 'okrenuti glavu na drugu stranu'.

Robert Kennedy und Frau in Rom 1962

Iako je njegov brat John bio poznat kao ženskaroš i Bobby je bio sklon izvanbračnim avanturama. Samo što je on u tome, za razliku od JFK-a bio 'selektivniji i oprezniji'. Ethel je znala da joj je muž imao i afera s popularnim glumicama Kim Novak i Lee Remick, a održavao je seksualne odnose i sa Marylin Monroe i to vjerojatno u isto vrijeme kad i njegov brat.

Unatoč svemu tome, kući ga je uvijek dočekivala topla dobrodošlica. Puna kuća djece i nasmiješena žena s kojom je u 18 godina braka dobio 11 djece (sedmero sinova i četiri kćeri).

Neprežaljeni brat

Knjiga otkriva kako je Bobby doživio živčani slom kad mu je brat ubijen. Sljedećih mjeseci sagradio je u svom uredu svetište svom mrtvom bratu fotografijama, knjigama i drugim uspomenama..

Nosio je njegovu jaknu i dva puta dnevno išao na njegov grob kako bi ga posjetio. Kao da je još živ. Prijatelji su ispričali kao je počeo gristi nokte, strašno smršavio, nije mogao spavati.. Nepunih pet godina kasnije ubijen je. Imao je tek 42 godine. Njegovo tijelo bilo je izloženo dva dana u katoličkoj katedrali sv. Patrika u New Yorku. Pokopan je na nacionalnom groblju Arlington u blizini groba brata Johna.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti