News

Komentari 5

Roberta Mugabea je i vlastita stranka pozvala da odstupi

Roberta Mugabea je i vlastita stranka pozvala da odstupi

Mnogi od provincijskih odbora također su pozvali da Emmerson Mnangagwa - potpredsjednik kojega je Mugabe prošli tjedan smijenio, bude imenovan za vođu stranke

Vladajuća stranka u Zimbabveu Zanu-PF pozvala je predsjednika Roberta Mugabea da odstupi s dužnosti nakon što je na vlasti proveo gotovo četiri desetljeća, objavila je državna televizija ZBC u petak.

Televizija je javila da su ogranci Mugabeove stranke u 8 od 10 pokrajina u Zimbabveu izglasali predsjedniku nepovjerenje i pozvali ga da napusti vlast.

Mnogi od provincijskih odbora također su pozvali da Emmerson Mnangagwa - potpredsjednik kojega je Mugabe prošli tjedan smijenio, bude imenovan za vođu stranke.

Odbori kažu da je 93-ogodišnji predsjednik "izgubio kontrolu nad strankom i vladom zbog nemogućnosti djelovanja u poodmakloj dobi", javila je televizija.

Nešto ranije, i zapovjednik ratnih veterana iz rata za neovisnost Zimbabvea zatražio je od Mugabea da napusti vlast i pozvao stanovništvo da prosvjeduje u subotu u Harareu i pruži podršku vojsci koja je preuzela kontrolu nad zemljom.

"Upućujemo odlučno upozorenje Mugabeu i njegovoj supruzi Grace: igra je gotova", kazao je vrlo utjecajni Christopher Mutsvangwa na konferenciji za tisak u glavnom gradu Harareu.

Mugabe se u petak prvi puta pojavio u javnosti nakon vojnog preuzimanja vlasti ranije ovog tjedna, prisustvujući sveučilišnoj svečanosti u Harareu, prenose agencije.

Najčitaniji članci