Obavijesti

News

Komentari 0

Robna razmjena EU-a i ostatka svijeta oštro pala u svibnju

Promet je širom svijeta bio gotovo zaustavljen, a granice zatvorene kako bi se zaustavilo širenje virusa, što je teško pogodilo gospodarske aktivnosti i robnu razmjenu

VIDEO

Europski izvoz i uvoz robe ponovo su potonuli u svibnju, odražavajući duboke poremećaje u globalnoj robnoj razmjeni koje je prouzročila pandemija korona virusa, izvijestio je u četvrtak Eurostat.

Promet je širom svijeta bio gotovo zaustavljen, a granice zatvorene kako bi se zaustavilo širenje virusa, što je teško pogodilo gospodarske aktivnosti i robnu razmjenu.

U većini zemalja EU-u u travnju su od prvog do zadnjeg dana na snazi bile mjere suzbijanja zaraze. U svibnju su vlade počele ublažavati ograničenja, ali to se nije očitovalo u podacima o robnoj razmjeni. 

Mraz je pokosio marelice ovo proljeće: Više prodamo uvoznih
Mraz je pokosio marelice ovo proljeće: Više prodamo uvoznih

Tako je izvoz robe iz EU-a u svibnju ponovo snažno pao u svibnju, za 30 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 129,8 milijardi eura. U travnju potonuo je 28,2 posto. Uvoz je u svibnju pao 26,2 posto, na 122,6 milijardi eura. U travnju smanjen je 22,7 posto.

Time je višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom sveden gotovo na trećinu vrijednosti iz prošlogodišnjeg svibnja, od 7,1 milijardu eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a pala je više od četvrtine, na 195,7 milijardi eura. Robni izvoz iz eurozone također je potonuo 30 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 143,3 milijarde eura. Gotovo isti postotni pad zabilježio je i u travnju. 

Uvoz je smanjen 26,7 posto, na 133,9 milijardi eura. U travnju pao je 24,8 posto. Višak u robnoj razmjeni eurozone sa svijetom više je nego prepolovljen u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 9,4 milijarde eura. 

Božinović: Uvoz virusa iz Srbije nekoliko puta veći nego iz BiH
Božinović: Uvoz virusa iz Srbije nekoliko puta veći nego iz BiH

Vrijednost razmjene unutar eurozone smanjena je 28 posto, na 125,3 milijarde eura, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda.

Izvoz povećale samo Slovenija i Cipar

Među zemljama EU-a najveći su pad robnog izvoza u odnosu na prošlogodišnji svibanj bilježile Francuska, Grčka, Rumunjska i Portugal, u rasponu od 47,4 do 43,8 posto.

Hrvatska je u svibnju prema podacima Eurostata bilježila pad robnog izvoza za nekih 34 posto, čime se svrstala među zemlje EU-a s izrazitijim padom, uz bok Slovačkoj i Italiji.

Rast robnog izvoza bilježili su samo Slovenija i Cipar, i to za 1,4 odnosno 0,6 posto, bilježi Eurostat. Robni uvoz potonuo je u gotovo svim zemljama EU-a osim Luksemburga i Malte, gdje je poskočio 12,8 odnosno 36,7 posto.

Najviše je pao u Grčkoj, Litvi i na Cipru, gdje je više nego prepolovljen u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju Eurostatovi podaci. Najblaži pad robnog uvoza bilježile su Mađarska i Češka, za nekih tri posto.

Hrvatska je s padom robnog uvoza za nekih 17 posto uz bok Njemačkoj gdje je potonuo nekih 18 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.