Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Mraz je pokosio marelice ovo proljeće: Više prodamo uvoznih

Mraz je pokosio marelice ovo proljeće: Više prodamo uvoznih
1

Na voćkama u Slavoniji i Baranji tek je koja marelica, na nekima nema ni jedne. Uvozne nisu slatke jer se beru još zelene kako se ne bi pokvarile pri prijevozu. Dolaze iz Italije

VIDEO

Marelica, jedna od najomiljenijih voćaka, ove godine je u potpunosti podbacila. Na tržnicama je malo marelica iz domaće proizvodnje i skupa je pa je se ne isplati kupovati kako bi se od nje radio pekmez. 

- Marelice imam na oko 1,5 hektara, a posadili smo ih prije petnaestak godina. Inače smo ubrali oko 12 tona, a ove godine nema ništa - požalio se Robert Krnčević iz Velike kraj Požege i dodao kako je njegov voćnjak visoko, na oko 400 metara nadmorske visine. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su najbolje ljekovite namirnice za ljeto

Pokretanje videa...

Top 20 ljekovitih namirnica za ljeto 01:36

- Prije nekoliko godina Hrvatske šume su na području Nove Gradiške posjekle oko 7000 hektara šume pa je otvoren put hladnim strujama iz Posavine. Zbog toga posljednjih godina ne rode, a nastradala je i šljiva koje će biti 60 posto manje. Iako je župan proglasio elementarnu nepogodu zbog mraza koji je u dva navrata pofurio cvijet, osiguranje to ne priznaje i traži me da u cijelosti isplatim ugovorenu premiju - ogorčen je Robert Krnčević. Ni drugdje u Posavini ove godine nema marelica, a nije bolje ni u Baranji, gdje su najveći nasadi tog ukusnog voća. 

- Svake godine sam imao sve manje marelica jer su klimatske promjene učinile svoje, ali i neuređeno tržište, pa sam počupao sva stabla marelica te se vratio pšenici, kukuruzu i suncokretu - rekao je Josip Pap, koji je do prije dvije, tri godine u Aljmašu imao marelice posađene na 20 hektara. 

- Sedam godina smo bili u progonstvu. Kad smo se vratili, podizali smo gospodarstva i ulagali u nasade nadajući se proizvodnji od koje ćemo moći živjeti. No nitko nije pitao kako podnosimo ovakve godine kad se nema što ubrati - razočaran je Pap odnosom države prema voćarima. 

Domagoj Škobić je jedan od najvećih proizvođača kmarelice u aljmaškom kraju, a ima ih na oko 30 hektara. I on tvrdi da marelice nema na tržištu, osim zbog promjene klime i neuređenog tržišta. 

- Ove godine je mraz uništio marelice. No i ono malo što ih ima, mi mali ih ne možemo prodati. Trgovački lanci uglavnom kupuju na drugim europskim tržištima, marelicu u Španjolskoj, lubenice u Grčkoj... Tamo voće odmah tovare u kamione, ohlade i voze u trgovačke centre. Kod nas prođe više ‘ruku’ pa mu cijena naraste - rekao je Škobić. 

Ljetna kiša i zahlađenje u centru Zagreba

Malo marelica koje su dozorile kupci si mogu sami nabrati, a i uvjeriti se, kaže Škobić, u razlike između te dozrele na podunavskom suncu i one koja je ubrana zelena pa je putovala. 

U plastenicima uzgajaju šumske jagode: 'Postale su pravi hit'
U plastenicima uzgajaju šumske jagode: 'Postale su pravi hit'

Koliko koštaju?

Između 14 i 25 kuna stoji kilogram marelica na Tržnici Trešnjevka u Zagrebu. Na tržnici u Slavonskom Brodu su od 16 do 20 kuna, a u Velikoj Gorici od 15 do 25 kuna. 

Domaće marelice su ovih dana rijetkost 

Na tržnici u Slavonskom Brodu (na slici) marelice su iz Aljmaša. I na Tržnici Trešnjevka u Zagrebu žena je rekla da su marelice iz Slavonije i pokazivala na njima oštećenja od leda. Drugi prodavači su rekli da su marelice iz Zadra, Livna, Hercegovine i Sicilije. U Velikoj Gorici su bile talijanske i navodno domaće, no nisu uopće mirisale i bile su kisele. (atu)

Znate li kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije
Znate li kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise