Obavijesti

News

Komentari 21

Robot Toby će Maji iz Vrsara pomoći da crta, surfa i piše...

Robot Toby će  Maji iz Vrsara pomoći da crta, surfa i piše...
5

Majina mama Ivana zaslužna je što je ona prva djevojčica u državi kojoj je jedna tvrtka iz Hong Konga poklonila prototip robota koji se tek treba naći u prodaji...

VIDEO

Iako boluje od rijetke i teške bolesti, ne govori i prikovana je za invalidska kolica, Maja Ladenlajter (11) iz Vrsara osmijehom pokazuje da je presretna što će joj njezin robot Toby odsad biti produžena ruka kod učenja, komuniciranja, ali i igranja.

Njezina mama Ivana zaslužna je što je Maja prva djevojčica u državi kojoj je jedna tvrtka iz Hong Konga poklonila prototip robota koji se tek treba naći u prodaji. Njegova cijena bit će između 800 i 1000 dolara.

- Tek smo ga dobili pa ne znamo sve njegove mogućnosti. Uz pomoć miša za računalo, gdje je instaliran program s načinom i mogućnostima funkcioniranja robota, Maja uz moju asistenciju može crtati, pisati, surfati internetom... Ma puno toga - ozarena lica kaže Ivana. Do četvrte godine Maja je bila zdrava djevojčica, a tada su počeli problemi. Iako ni danas nema konačne dijagnoze, boluje od progresivne spastične kvadriplegije, distonije i encefalopatije. No redovito pohađa školu i obožava učiti.

- Na internetu sam našla tvrtku Dobot, poslala mail, pa su uslijedili kontakti. Timu inženjera robotike poslala sam i nekoliko Majinih fotografija koje su završile na njihovim stranicama kao promotivni film. Poslali su mi robota o njihovu trošku, no morali smo platiti PDV i carinu, oko 1500 kuna - rekla je Ivana. Veseli je i što će Maja rukom koja joj je manje u spazmi i sama moći upravljati robotom.

- Fascinirala me i opcija pokretanja robota EEG-om uz pomoć spravice koja se stavi na glavu, no to je nadogradnja koju ćemo u budućnosti nabaviti. Robot i uz pomoć aplikacije za upravljanje glasom može puno pomoći, a moja Maja i ja još učimo što naš robot sve može te smo jako uzbuđene - povjerila je mama Ivana. I ravnatelj vrsarske OŠ “Vladimir Nazor” Esad Mujaković hvali Maju i robota koji će joj uvelike pomoći.

- Maja je jako pametno dijete. Osobama s teškoćama ovakav robot itekako može pomoći u komunikaciji - kaže ravnatelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)