Obavijesti

News

Komentari 118

'Rodila sam sa 16 godina kako bih pobjegla od svoje majke...'

U zagrebačkom Domu za nezbrinutu djecu živi šest maloljetnih majki kojima su najmiliji okrenuli leđa. Nisu odustale i unatoč svemu odlučile su roditi svoju djecu

VIDEO

Trudnoću smo planirali. Trebalo nam je tri mjeseca. I onda smo uspjeli. Bila sam presretna, mislila sam da ću tako pobjeći od majke koja je htjela da joj budem rob, rekla je Ankica.

Tad je imala samo 16 godina. Bila je u osnovnoj školi. 

- Iskreno, jedva da na prste mogu izbrojiti koliko uopće imam braće i sestara. Bila sam među najstarijima i majka je htjela da se brinem o svoj toj djeci, hranim ih i čuvam. Uz to, nije se lijepo ponašala prema meni. Zato sam bježala od kuće - iskrena je mlada mama.

Planovi o napuštanju matične obitelji i započinjanju novog života s dečkom i bebom, brzo su propali. Majka je prijavila policiji da je ponovno pobjegla od kuće, a policija ju je brzo pronašla i odvela socijalnim radnicima. Snovima o vlastitoj sretnoj obitelji došao je kraj. Djevojku iz istočne Hrvatske poslali su u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. 

Sina ne ispušta iz naručja

- Bila sam u šoku. Cijeli sam život htjela pobjeći na neko bolje mjesto, a onda završim u domu. Bez igdje ikog svog - s tugom se prisjeća Ankica (17) najtežeg razdoblja u svom životu.

Bebin otac, s kojim je u vezi već tri godine, zaposlio se i štedi novac kako bi nju i dijete odveo iz doma u unajmljeni stan, u kojem će napokon moći biti sretni. Planiraju da to bude već u kolovozu. Ankica će uskoro upisati i srednju školu za kuharicu. Sin joj danas ima devet mjeseci. Ne ispušta ga iz naručja. Igraju se u sobi punoj djevojčica. Svaka od njih je majka.

U Domu je šest maloljetnih majki

Zajedno žive u Majčinskom domu koji se prostire na oko 500 četvornih metara i u sklopu je Dječjeg doma u Nazorovoj. Imaju svaka svoju sobu jer ih je šest. Dom ih može primiti ukupno 12, a tad su po dvije majke u svakoj sobi. Imaju i zajednički prostor u kojem su kuhinja i dnevni boravak.

Tijekom našeg posjeta sve je mirisalo na ukusni ručak. Mlade su ga mame skuhale same. Pripremile su i kašice za bebe. U domu mogu ostati do navršene prve godine djetetova života. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

'Radi se o mamama koje trebaju preodgajanje'

- Radi se o mamama koje trebaju preodgajanje. Pomažemo im da promijene loše navike. Dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, nekad iz drugih domova. Događa se da bježe noću, napiju se, dolaze im nasilni dečki, zovemo i policiju. Ali s vremenom počnu se sve bolje ponašati i rođenje djeteta ih često promijeni nabolje. Ovdje im omogućavamo da se nastave školovati, upisujemo ih na tečajeve, pomažemo im naći posao i stan – rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica doma.

Najviše je, kaže, boli kada djevojčice po dolasku u dom kažu: “Samo da se porodim i odlazim.” Dodaje kako su pritom uvjerene da dijete neće povesti sa sobom. 

- Presretna sam ako se na kraju predomisle - tvrdi ravnateljica.

Maja je zatrudnjela s 15 godina...

Zagrepčanka Maja zatrudnjela je s 15. Imala je dobru obitelj, ali lošeg materijalnog statusa. Živjeli su u kući u kojoj nije bilo ni tople vode te su jedva preživljavali. Nakon tri godine veze s dečkom neplanirano je ostala trudna. Još nije završila osnovnu školu. Ona i majka bojale su se reći strogom Majinu ocu za trudnoću. Na kraju je saznao tako što je Maju morao zbog jakih bolova voziti u bolnicu. Rekla mu je na putu do tamo. 

- Bio je šokiran, ali mi je rekao: ‘Podržat ću te u svemu, ipak si mi kći’ - rekla nam je Maja tvrdeći kako nikad neće zaboraviti te očeve riječi. 

Dodala je i kako nikad ne bi pobacila dijete, čak i da je otac nije podržao. Morala je u Dom jer kod kuće, nažalost, nije imala sve uvjete za bebu. 

'Svoje ću dijete odgajati uz puno ljubavi'

- Bila sam prestravljena. Mislila sam da su domovi institucije u kojima se ženama oduzimaju djeca. Kasnije sam shvatila da ću, ako budem poslušna i dobra, odavde ipak izaći sa svojom kćeri - kaže Maja (16).

U Domu je završila večernju osnovnu školu, a sad se sprema upisati i srednju trgovačku školu. Prije nego što je ostala trudna, sanjala je da će studirati veterinu. Danas joj, kaže, taj san više ništa ne znači. Bitna joj je samo njezina kći. 

- Ne mislim da bi sve ispalo drugačije da su roditelji bili stroži prema meni što se odgoja tiče. Uz njihov najbolji trud, mi djeca uvijek možemo zaglibiti u svojim najluđim godinama. Ne krivim ih nizašto. Svoje ću dijete odgajati uz puno ljubavi, a ono što najviše priželjkujem je da mi nikad ne laže - odlučna je Maja. 

Njezina osmomjesečna kći već naveliko puzi, a otac djevojčice, koji je također malodoban, posjećuje ih svaki dan. Par se jedva čeka vjenčati. Spremni su, kažu, na sve odgovornosti. 

Treba im bezrezervna podrška društva

- Posljedica je maloljetničkih trudnoća puno brže sazrijevanje i upoznavanje sa životnim nevoljama. Tim mladima definitivno treba bezrezervna podrška društva - rekla nam je psihologinja Silvija Stanić. 

I Petra (17) zatrudnjela je s 15 godina, također s maloljetnikom. U Dom je došla u 8. mjesecu trudnoće. Morala je pobjeći od nasilnog dečka. Dotad je živjela s majkom u istočnoj Hrvatskoj. Obje su strepile da bi im nasilnik mogao doći na vrata i ozlijediti ih. Dom se činio jedinim rješenjem. 

- Najteže mi je pala usamljenost. Zbog udaljenosti i lošeg financijskog stanja nisu me mogle često posjećivati mama i sestre. Ali silno sam htjela zadržati dijete pa sam pristala na sve i izdržala - kaže Petra. 

Njezin sin već ima dvije godine. U Domu je završila drugi i treći razred srednje trgovačke škole. Zaposlila se kao prodavačica te unajmila jednosoban stan u Zagrebu za sebe i sina. Dok je na poslu, dijete joj i dalje čuvaju u Domu u Nazorovoj. Na takvu pomoć imaju pravo sve mlade majke koje se nakon isteka od godinu dana još pokušavaju osamostaliti. 

Inače, Dom ima na korištenje tri stana u koji se mame nakon godinu dana mogu useliti. Pokrenuli su i akciju “Sačuvajmo njihov zagrljaj”, kojom se bore da ministarstvo zakonom omogući nezbrinutim majkama organizirano stanovanje s njihovom djecom. 

Teške brojke: Skoro 1500 maloljetničkih trudnoća godišnje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo bilježi između 1200 i 1500 maloljetničkih trudnoća svake godine. U spolne odnose mladi stupaju u prosjeku sa 17 godina, podaci su školske medicine. 

U zadnje tri godine kroz Majčinski dom u Nazorovoj prošlo je 35 trudnica, od toga 12 maloljetnih. Od njih 29, koje su do sada otpustili, samo je 19 nakon odlaska povelo i djecu. Ostale su bebe ostavile i one su smještena u udomiteljskim obiteljima ili još čekaju da im se majke vrate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.