Obavijesti

News

Komentari 54

Rodila u helikopteru: Osjećam se super, sve je bilo brzinski

Rodila u helikopteru: Osjećam se super, sve je bilo brzinski
6

Porođaju Korčulanke (32) svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. Nakon poroda u zraku, dječačić je zbrinut u rodilištu splitskih Firula

VIDEO

Osjećam se super, sve je bilo odrađeno brzinski i stručno, tata Antun (37) trenutno je na brodu i dolazi nam sutra, uzbuđeno nam je u bolničkom krevetu rodilišta KBC Split govorila Petra Fabijanović (31). 

A samo nekoliko sati prije, u helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rodila je zdravog dječačića Dantea, dugačkog 49 centimetara i teškog 2930 kilograma. Kako je rođen u 38. tjednu, Dante će do daljnjega biti na neonatologiji. 

Petra, rodom iz Račišća na Korčuli kaže kako je noć prije osjećala lagane trudove, no kako joj nije termin, pomislila je da su grčevi. Vodenjak joj je puknuo jučer u sedam ujutro, a već u 9.15. ukrcala se u helikopter. Trudovi su bili svake minute, no mislila je da će uspjeti stići do splitske rađaone. Deset minuta kasnije, iznad bračkog kanala, liječnik Ozren Krešić obavijestio je kapetana bojnika Krešimira Matana da je porod započeo. 

- Rodila sam u 9.30 sati. Zahvalila bih i doktoru i cijeloj posadi - rekla je Petra, koja ima i sina Ivana (2). U kolovozu 2013. Korčulanka je također u helikopteru rodila dječaka.     

- Prisustvovati porodu je najljepše što vam se u ovom poslu može dogoditi. Nije mi prvi, ali je zaista bio veseli porod. Dječak uopće nije bio istraumatiziran, bio je miran i sve je teklo u najboljem redu. Isprva nije uopće izgledalo da će se poroditi u helikopteru, ali onda su trudovi počeli postajati sve jači i shvatio sam da je to gotovo. Oči su mi se napunile suzama kad je stigao na svijet, a on nam je odmah počeo pokazivati ručicama na mamu – kazao nam je dr. Ozren Krešić, specijalist hitne medicine koji je porodio Petru. 

Naredniku Josipu Sovulju ovo je drugi porod na letu helikopterom. Kaže kako je ovaj porod zaista bio vesel, posebno jer im se dječak odmah nasmijao.

- Nije bilo stresno jer su uvjeti za letenje bili savršeni. Od medicinskog tehničara dobili smo zahtjev da upalimo grijanje. Par minuta poslije porod je bio završen. Tek što smo sletjeli na Firule dobili smo zahtjev za hitnim letom u Dubrovnik, ali nama to nije ništa neobično. Tek po povratku smo saznali kako su majka i beba – kazao nam je pilot, kapetan posade Krešimir Matan. 


  
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 54

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti