Obavijesti

News

Komentari 4

Rodio se bez ruku pa rog svira nogama: 'Dok sviram zamišljam da sam u kadi, a vani pada kiša'

Rodio se bez ruku pa rog svira nogama: 'Dok sviram zamišljam da sam u kadi, a vani pada kiša'
5

Njemački glazbenik Felix Klieser, rođen bez ruku, pokazao je na Dubrovačkim ljetnim igrama kako svira rog nogama te je izazvao oduševljenje publike u u atriju Kneževa dvora gdje je nastupio

VIDEO

Violina uvijek zvuči isto, glasovir zvuči gotovo uvijek isto, ali rog može stvarati različite vrste zvukova, rekao je jednom prilikom njemački umjetnik Felix Klieser (30).

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Njemački glazbenik Felix Klieser rođen je bez ruku: Pokazao je na Dubrovačkim ljetnim igrama kako nogama svira rog VIDEO

Zato se cijeli život drži svog omiljenog instrumenta i na njemu pokazuje sve veću virtuoznost. U to se jučer mogla uvjeritit i publika u atriju Kneževa dvora, u kojem je koncert bio u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Felix je u Dubrovnik stigao na poziv pijanistice Martine Filjak koja je laureatkinja nagrade Orlando, miljenica festivalske publike i rado viđena gošća u Dubrovniku.

- Iako trio u ovom sastavu uspješno nastupa diljem Europe, do sada nisu imali priliku nastupiti u Hrvatskoj. Radi se o pomalo neuobičajenom spoju tri vrhunska glazbenika koji izvode repertoar kojeg nema puno, naime spoj klavira, roga i violine nije tako čest u povijesti glazbe. Po svemu tome, činilo nam se da je riječ o iznimnom programu za koji smo vjerovali da zaslužuje biti predstavljen na festivalu i da će biti po ukusu naše publike, što su aplauz i ovacije kojima smo svjedočili sinoć u atriju Kneževa dvora i potvrdili - rekli su iz organizacije Ljetnih igara.


Felix Klieser u svijetu klasične glazbe već je dobro poznat jer je između ostalog putovao i radio sa Stingom i dobitnik je brojnih nagrada. Rođen je bez ruku, pa koristi stopala za profesionalno sviranje roga.

U intervjuima je priznao da je trubu počeo svirati već s četiri godine i jako mu se svidjela. S pet je već počep pohađati satove sviranja. Na kraju je studirao na Sveučilištu za glazbu u Hannoveru. Naučio je upravljati ventilima roga prstima lijeve noge. Instrument mu je čvrsto pričvršćen na posebno metalno postolje koje mu je izradio proizvođač instrumenata. Zanimljivo je i to da je Felix s obzirom na svoj hendikep pronašao i specifičan način sviranja koji se pomalo razlikuje od onog kako sviraju glazbenici rukama. Glazbenici obično mijenjaju zvuk roga stavljajući desnu ruku u njegovo zvono. Felix se tu ne služi nogom.

- Zvuk mijenjam ustima i strujom zraka i ponekad ne znam kako to činim. Ako želim odsvirati određenu emociju, pomislim na nešto, na primjer kad sam u kadi s toplom vodom kad vani pada kiša. To je kao kad govorite i kad ste sretni, ispuštate drugačiji zvuk od onoga kad ste tužni. Ne možete objasniti što radite - objasnio je jednom Felix svoj meki i tamni zvuk po kojem je prepoznatljiv.

Otkrio je i kako ne voli biti javna osoba te kako nastoji sačuvati svoj privatni život samo za sebe.

- Ja sam glazbenik i želim svirati koncerte; ostalo mi je privatno. Kad izađete na pozornicu, u javnosti ste, s puno ljudi koji vas gledaju. Mrzim javni život. Ja sam ono što jesam i radim ono što radim, ali ne želim postati slavan, samo želim biti normalna osoba. Želim ljudima pružiti lijepo provedeno vrijeme i dodirnuti ih glazbom. Glazba za mene nije tehnička stvar, ona je emocionalna - zaključio je Felix.

Dubrovnik: Koncert klasične glazbe u Kneževom dvoru

Martina Filjak je jučer osim sa Felixom nastupila i s violinistom Andrejem Bielowim.

- Andrej i Felix su sjajni glazbenici, a kako nas zastupa ista agencija, odlučili smo vidjeti kako će to zajedno izgledati. Ujesen krećemo na mini-turneju po Njemačkoj i Švicarskoj. Dubrovnik je pak odlična prilika da se predstavimo hrvatskoj publici - rekla je Martina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima