Obavijesti

News

Komentari 1

Roditelji ga zlostavljali kao bebu, skoro je umro, danas zbog njega mijenjaju zakon...

Roditelji ga zlostavljali kao bebu, skoro je umro, danas zbog njega mijenjaju zakon...
2

Tony Hudgell ima proteze i treba posebnu skrb. No on ja danas sretan dječak koji živi sa svojim roditeljima koji su ga posvojili 2016. Tony skuplja novac u humanitarnim akcijama i bori se za izmjene zakona

VIDEO

Tony Hudgell je bio star samo 41 dan kada je završio u bolnici u Londonu. Imao je prijelome ruku i nogu. Zglobovi su mu bili iščašeni, a tijelo i lice puni ozljeda. Beba gotovo da više nije reagirala, dobila je otrovanje krvi, toksični šok i počeli su joj otkazivati organi. Sve te ozljede bile su posljedica zlostavljanja.

Dječaka su mučili njegovi biološki roditelji Jody Jody Simpson (24) i Tony Smith (47). Tony je tri mjeseca bio u životnoj opasnosti. Ali mali borac je preživio. Tony danas ima sedam godina i zbog njega se mijenjao zakon u Velikoj Britaniji. 

Posvojili ga roditelji sedmero djece

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tonyju su liječnici morali, kada je imao dvije godine, amputirati noge i danas nosi proteze. Gluh je na desno uho, kasnije u životu će morati na još operacija, a može hodati samo uz pomoć štaka. Iako je pretrpio zlostavljanje, mučenje i brojne ozljede Tony je danas veseli dječak koji živi sa svojom obitelji u Kentu.

Paula Hudgell i njezin suprug Mark (57) koji imaju sedmero djece, upoznali su Tonyja kada je bio star samo četiri mjeseca.

Posvojili su ga 2016. godine.

- Jako smo ponosni što ga zovemo svojim sinom - kaže mama Paula (54). 

Skupio novac za bolnicu

Prošle je godine Tony skupio čak 1,7 milijuna eura za dječju bolnicu u kojoj su mu liječnici spasili život. Tony je trčao deset kilometara s protezama i na štakama. Hrabri Tony ove je godine, točnije u svibnju, zajedno sa svojim roditeljima, pokrenuo još jednu akciju. Treba im 220.000 eura kako bi uredili kuću za njegove potrebe. Tony treba poseban krevet, specijalnu kadu, dizalo. I u školi trebaju posebnu opremu i skrb za njega. U akciji je dosad skupljeno 185.000 eura. Tony je odlučio kako će u ovoj akciji napraviti 100 koraka bez štaka. Njegov uzor je kapetan Tom Moore (100) koji je u pandemiji covida-19 skupljao novac za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS). Htio je skupiti 1000 funti, a na kraju je skupio oko 37 milijuna. 

- Tony nije svjestan svojeg utjecaja koji ima na društvo. Nedavno je upoznao i princa Williama i Kate tijekom službe i koncerta u Westminster Abbeyju. Razgovarali su dugo s Tonyjem. Bilo je magično - kaže mama Paula. Dodaje kako je sama vojvotkinja od Cambridgea pozvala Tonyja da dođe na koncert. Posebno ju je dirnulo to što je Tony skupljao novac za dječju bolnicu u Londonu. 

Traže izmjene zakona

Tonyjevi biološki roditelji su prvo tvrdili da su dječakove ozljede posljedica "teške nesreće". Sud im je čak dopustio da Tonyja vide tri puta tjedno po dva sata. I tada su ga zlostavljali. Centar za socijalnu skrb je čak htio odustati od tužbe protiv njih zbog nedostataka dokaza. No uporni posvojitelji su pokrenuli peticiju te su Jody Simpson i Tony Smith osuđeni 2018. godine. Utvrđeno je da  su krivi za nanošenje teških ozljeda djetetu te da deset dana nisu tražili za dijete medicinsku pomoć jer su, kako su rekli, čekali nekoga da im dođe popraviti bojler. Jody Simpson i Tony Smith su dobili po deset godina zatvora. Zbog dobrog ponašanja na slobodu bi mogli već u rujnu 2022. Paula Hudgell smatra da je to nedopustivo. Pokrenuli su kampanju u kojoj traže izmjene zakona. 

- Znamo da u Tonyjevom slučaju ne možemo puno više toga učiniti no želimo da druga djeca dobe bolju zaštitu. Želimo da se za zlostavljače djece kazna poveća na 14 godina zatvora - kaže Paula.  Uz pomoć zastupnika Toma Tugendhata (48) približili su se svojem cilju. Tony je nedavno posjetio ministra pravosuđa Dominica Raaba koji je potvrdio izmjene zakona o kojima se raspravlja u parlamentu. 

- To je za Tonyja i sve bebe i djecu koja su patila te koja su izgubila život zbog zlostavljača - kaže Paula.

Što se mijenja Tonyjevim zakonom?

Tony's Law (Tonyjev zakon) je niz izmjena. Dignute su kazne za mnoga kaznena djela zlostavljanja djece. Tako će se za one zlostavljače koji ubiju djecu ili dozvole njihovu smrt kazna povećati s 14 godina na doživotnu kaznu zatvora. Oni koji zlostavljanjem djetetu nanesu teška oštećenja će u zatvor na maksimalno 14 godina. Dosada je maksimalna kazna bila deset godina, piše Bild.  

Policijske fotografije Tonyjevih bioloških roditelja. Oni su dobili samo deset godina zatvora jer je to tada bila maksimalna kazna za zlostavljače djece. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!