Obavijesti

News

Komentari 25

Roditelji njegovatelji: Svaki dan je teška borba, sustav nas gazi

Roditelji njegovatelji: Svaki dan je teška borba, sustav nas gazi
4

Očajni roditelji došli su u petak ministrici demografije Vesni Bedeković, no nije ih saslušala jer je otišla u Viroviticu. Poslala je pomoćnicu

VIDEO

Moj suprug morao je otići raditi u Njemačku kako bismo mogli preživjeti. Ja sam prije sedam godina operirala tumor na mozgu, a u siječnju sam imala još jednu tešku operaciju s 83 šava. Ne radim, ja sam majka njegovateljica i nemam pravo na bolovanje. Nemam sekunde odmora niti kome ostaviti bolesno dijete.

Priča nam kroz suze Zagrepčanka Marina Kuraja (41), majka šestero djece, od kojih je jedno s teškim oštećenjima. Njezina kći Nika (15) ima devet dijagnoza, cerebralnu paralizu i tešku mentalnu retardaciju.

Naknada od 2500 kuna

Na razini je bebe od osam mjeseci. Da dobije status majke njegovateljice, dodaje Marina, čekala je godinu dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- I to zato što je moj zahtjev stajao u ladici socijalne radnice. Naš svaki dan je borba, a sustav nas uporno gazi - kaže ističući svakodnevne probleme.

- Kao majka njegovateljica primam 2500 kuna. To nije plaća, to je naknada. Ona ima veliku dioptriju, minus 14 i minus 7, a samo njezine naočale stoje 3500 kuna. Prije njezina rođenja sam radila, imala plaću do 7000 kuna i dala otkaz jer mi je ona najbitnija, a nemam sad pravo na bolovanje ni na godišnji, nikoga tko bi mi došao doma i pomogao mi barem je presvući. Znači, mi nemamo nikakva prava. Radiš i bolestan, hoćeš, nećeš. Nasreću, pomažu mi djeca, ali zamislite kako je to kad muško dijete od 21 godinu presvlači sestru ili je kupa - govori nam grcajući u suzama.

Zagreb: Članovi udruge Sjena u suradnji organizirali prosvjed zbog Zakona o sovijalnoj skrbi

Tina Romić iz Zadra je majka djevojke Mateje (24), koja je prije devet godina nastradala u prometnoj nesreći i od tada je potpuno nepokretna.

- Mi smo medicinske sestre, fizioterapeuti, roditelji, ma sve. Mi ne možemo biti bolesne, nemamo vremena otići doktoru, a jako puno bolesti se može spriječiti samo da se ode na pregled - kaže Tina.

Roditeljima njegovateljima je dosta obećanja vladajućih.

Nemaju pravo na bolovanje

Stoga su u petak prosvjedovali ispred Ministarstva demografije kako bi upozorili na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva. Traže da se prava i obveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu, najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, pravo na bolovanje i godišnji odmor te u slučaju smrti njegovane osobe pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta kako bi se integrirali u društvo.

- Ja odgađam operaciju jer nemam kud sa svojim Jurom (21), koji je stradao prije 18 godina. Nemam nikakvu pomoć, naš život je teška borba - kaže Milenka Šipić (59) iz Trilja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag