Obavijesti

News

Komentari 123

Roditelji su je doveli u bolnicu: Curica se otrovala kokainom...

Roditelji su je doveli u bolnicu: Curica se otrovala kokainom...

Nakon obavijesti iz KBC Sestre milosrdnice slučaj je preuzela policija. Ispitali su majku (40) i oca (35) iz Zagreba, koji su im od ranije bili poznati kao korisnici kokaina...

VIDEO

Dijete je još u bolnici i nakon dva dana na infuziji je dobro. Trenutačno nema nikakvih akutnih komplikacija, a traju pretrage kojima je cilj utvrditi ima li oštećenja na vitalnim organima, kaže doc. dr. Orjena Žaja iz Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL O ŠOKANTNOM SLUČAJU:

Pokretanje videa...

01:48

Djevojčicu (4) u nedjelju na Hitnu doveli su roditelji, dugogodišnji ovisnici, uz obrazloženje da se neobično ponaša. Doc. dr. Žaja kaže da je dijete imalo neurološke probleme, odnosno bilo je poremećene svijesti, bez izraženih ozbiljnijih tegoba. S obzirom na to da su liječnici na hitnom prijamu vrlo brzo posumnjali da nešto ne valja, napravili su laboratorijske nalaze krvi i urina djevojčice. U urinu je u dva navrata nađen kokain, a ostale uzorke uzela je policija koju su liječnici odmah pozvali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oni će utvrditi kako je dijete došlo u doticaj s kokainom i na koji način ga je uzelo.

- Iako u ovom trenutku nema nikakvih oštećenja, ne mogu se dati prognoze hoće li djevojčica imati zdravstvene probleme i komplikacije – kaže doc. dr. Žaja.

Roditelji poslani u pritvor na mjesec dana

Nakon obavijesti iz bolnice slučaj je preuzela policija. Ispitali su majku (40) i oca (35) iz Zagreba, koji su im od ranije bili poznati kao korisnici kokaina.

Kako neslužbeno doznajemo, bračni par do sada nije bio osuđivan. Oboje su nezaposleni, skloni uzimanju kokaina, s tim da je majka na granici anoreksije te je, navodno, nedavno odgodila odlazak na liječenje. O curici je uglavnom brinula baka, koja će najvjerojatnije tražiti skrbništvo nad unukom.

Nakon što je policija nad roditeljima provela kriminalističku obradu predala ih je pritvorskom nadzorniku i prijavila ih za povredu djetetovih prava. Državno odvjetništo od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu zatražilo je da im odredi istražni zatvor kako se dijete ne bi ponovno našlo u situaciji da se predozira. Sudac je prihvatio prijedlog i roditelje poslao u zagrebački okružni zatvor na mjesec dana.

Za kazneno djelo za koje se sumnjiče kaznenim zakonom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Umro od Heptanona

Ovaj slučaj, nasreću, nije završio kobno za razliku od tragedije u kojoj je prije četiri godine, nakon što se predozirao heptanonom, umro Karlo (3).

Podsjećamo, dječak je 10. srpnja 2012. progutao heptanone koje je koristio njegov otac, koji se liječio o ovisnosti o heroinu. Paketiće u kojima su bili izmrvljeni heptanoni pomiješani s instant-sokom roditelji su navodno držali u dnevnoj sobi, visoko na polici regala. Kako je dječačić došao do heptanona ne zna se. Roditelji su sumnjali da je jednog od njih otpuhao ventilator. Karlo je ranije zaspao, pa ga je majka stavila u krevet. Tek ujutro su primijetili kako je po noći povraćao. Pozvali su Hitnu, no dječak je u bolnicu stigao kad je već bilo prekasno jer je imao pjege u očima koje upućuju na kliničku smrt i prestanak rada srca. Roditelji, koji su završili u pritvoru, do posljednjeg trenutka su se nadali da će se njihov jedinac probuditi iz kome iako je bez znakova oporavljanja danima nepomično ležao u bolničkom krevetiću. Nakon desetak dana roditelji su dali suglasnost da se isključi s aparata koji su ga održavali na životu te su pristali da se njegovi organi doniraju. U bolnici su došli u pratnji šest policajaca.

- Nisu plakali. Lica su im bila kamena. Majka se držala bolje, ali otac je bio izobličen od boli. Više nije sličio sebi. Oči su mu bile mrtve. Zurio je ispred sebe - rekla je svjedokinja dramatičnog prizora. Susjedi bračnog para rekli su kako su o Karlu skrbili s puno ljubavi te da su bili brižni roditelji.

'Doza koju odrasli koriste, smrtonosna je za dijete'

Doc.dr. Orjena Žaja

Generalno govoreći, kokain može ubiti dijete. Količina koju uzme odrasla osoba za dijete od četiri godine je smrtonosna, odnosno, mogu se dogoditi teške metaboličke komplikacije i djetetu od takve količine staje srce - kaže doc. dr. Orjena Žaja iz Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Dodaje kako od uporabe kokaina kod djeteta nogu ostati kronične, čak i doživotne posljedice, za sve važne organe.

- Može se oštetiti motak, dijete može doživjeti epileptične napadaje, može se poremetiti ritam srca. Dijete može dobiti srčani infarkt ili moždani udar. Možda neće umrijeti taj čas, ali će za cijeli život ostati invalid - navodi doc. dr. Orjena Žaja te napominje kako kod djece kao posljedica uporabe kokaina može doći i do otkazivanja bubrega i oštećenja jetre.

- Znači u takvom slučaju situacija je sa svakog aspekta strašna i izuzetno opasna- zaključuje doktorica Žaja.

Srećom, u slučaju četverodišnje djevojčice, koju su u nedjelju zaprimili situacija je dobra.

- Ona kod dolaska nije imala epileptične napadaje, donekle je mogla odgovarati na pitanja, ali to je bilo neuobičajno. Bila je smetena i klonula - kaže doc.dr. Žaja.

Nezaposleni ovisnici o ‘bijelom’

Majka (40) i otac (35) godinama koriste kokain. Neslužbeno doznajemo da nisu osuđivani. Policija je oca više puta zatekla s narkoticima, a ona je nedavno odgodila odlazak na liječenje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.