News

Komentari 35

Roditelji tužili školu jer nije pustila učenika na nastavu bez maske: 'Škola je bila u pravu'

Roditelji tužili školu jer nije pustila učenika na nastavu bez maske: 'Škola je bila u pravu'

Roditelji i dječak iz Zagorja nepravomoćno su izgubili presudu nakon što je u rujnu, dječak odbijao nositi masku u zajedničkim prostorijama škole

Općinski sud u Zlataru donio je nepravomoćnu presudu u kojoj učeniku koji nije htio nositi masku u školi u Krapinskim Toplicama opravdano je zabranjeno pohađanje nastave. Naime, roditelji i dječak su podnijeli tužbu protiv škole, javlja Telegram.

Sud je istaknuo kako je škola morala poštovati propisane epidemiološke mjere koje su uvedene zbog epidemije korona virusa. No, dječak i njegovi roditelji nisu dokazali da bi mu nošenje maske naštetilo zdravlju, kao što su tvrdili.

Drama se dogodila početkom školske godine, kad je učenik osmog razreda iz Zagorja danima s ocem sjedio pred školskom zgradom. Ravnatelj ga nije pustio u zajedničku prostoriju jer nije htio nositi masku. 

Dječak tjednima nije pohađao nastavu, a zbog cijelog slučaja u Zagorju je bio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. On je apelirao socijalne službe da se uključe u ovaj slučaj.

Tužbu protiv škole su podnijeli 24. rujna, a od suda su tražili donese privremenu mjeru i dopusti učeniku pohađanje nastave, te da utvrdi da mu je nezakonito zabranjen ulazak u školu. Nedugo nakon što su podnijeli tužbu, roditelji su dječaka prebacili u drugu školu. 

Prema pisanju Telegrama, u novoj školi dječak poštuje sve epidemiološke mjere.

Čak i tijekom postupka njegov je otac u sudnici skinuo masku te pokazivao građanski neposluh, tvrdio je i kako na početku školske godine njegovog sina nitko nije pitao želi li nositi masku ili ne.

- Osnovna škola Krapinske Toplice je od početka školske godine 2021/22 odnosno 6. rujna 2021. branila učeniku pohađanje obrazovno-nastavnog programa za osmi razred. On je želio ići u školu, sudjelovati na nastavi kao i svi njegovi prijatelji iz razreda, ali nošenje maske kod njega dovodi do ozbiljnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja jer otežano diše i stvara mu osjećaj gušenja, smeta mu, te osjeća neotklonjivu potrebu da namješta masku i dodiruje lice. Time povećava izgled za unos virusa u usta, nos ili oči, tako da zahtjev za maskom za lice njemu školu čini nesigurnim okruženjem - kazao je odvjetnik dječakove obitelji. 

Dječak, kao ni njegovi roditelji, nisu predali dokaze da će maska dječaku narušiti zdravlje.

- Kada je tražen liječnički pregled kojim bi se to utvrdilo, učenik i njegova obitelj su ga odbili - kazali su predstavnici iz škole.

Tijekom procesa pročitani su i svi propisi kojima je regulirano nošenje zaštitnih maski u školama. U pitanju su upute Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i Odluka Vlade RH o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama.

Sagledavši sve sud je donio nepravomoćnu presudu kojom je odbio dječakovu tužbu protiv škole. 

- Tvrdnja učenika i njegovih roditelja da mjera nošenja maske nije razmjerna u odnosu na dječakove zdravstvene i mentalne potrebe nije tijekom postupka polučila pozitivne rezultate, jer nisu dostavili sudu nikakvu vjerodostojnu medicinsku dokumentaciju, ni bilo kakvu drugu dokumentaciju, niti potvrdu liječnika, o tome da bi za dječaka nošenje zaštitne maske bilo medicinski neprihvatljivo zbog kroničnih bolesti ili drugih bolesnih stanja.

Po ocijeni ovog suda mjera nošenja maski je razmjerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa tj. interesa dječaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ove zaštitna mjera uz sve ostale epidemiološke mjere doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u cjelini - stoji u nepravomoćnoj presudi na koju učenik i njegova obitelj mogu uložiti žalbu.

Najčitaniji članci