Obavijesti

News

Komentari 6

'Roditelji, ugasite TV! Dajte da vam dijete osmisli kraj priče...'

'Roditelji, ugasite TV! Dajte da vam dijete osmisli kraj priče...'
2

U sklopu natječaja Reach for Change, koji je sufinancirao Tele2, Centar 'Pričaj mi' izradio je kutiju sa slikovnicom i pratećim materijalom za kvalitetno provođenje vremena s djecom

VIDEO

Mnogi roditelji ne znaju što raditi s djecom u slobodno vrijeme, pa završe pred televizorom, priča nam psihologinja Katarina Tašev.

Predsjednica i voditeljica Centra “Pričaj mi” opisala nam je kako je nastao projekt “Ku-kuc! Priča je unutra”, koji je u sklopu natječaja Reach for Change sufinancirao Tele2.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:05

Skupina psihologinja osmislila je kutiju sa slikovnicom i pratećim materijalom za igranje, koja djeci i roditeljima omogućuje da zajedno kvalitetno, ali i zabavno, provedu vrijeme.

- Još kao studentice počele smo u bolnicama čitati djeci. Priče su od početka bile naš alat. Pomoću lutaka počeli smo s djecom, što se pokazalo vrlo učinkovito - pojašnjava Tašev. Cijelu priču odlučile su dovesti na veći nivo pa su izradile kutiju s autorskim pričama i, uz pomoć natječaja Reach for Change, napravile gotov proizvod.

- Jako smo otvoreni za djetetovu stranu te je stoga samo jedna od priča završena. Ostale djeca s roditeljima završavaju sama - objašnjava nam Tašev kako se, čitajući, između ostalog, razvija djetetova kreativnost.

Hrvatska - Azerbajdzan

Mathea Milošević, voditeljica projekta, ističe kako “Ku-kuc” kutija sadržava i dio s uputama za izradu “šumskih predmeta”, što roditeljima i djeci daje još ideja za kvalitetno vrijeme.

- Sva su djeca kreativna, a na nama je da potaknemo njihovu kreativnost - kaže Milošević.

Osim kreativnosti, kutija djecu uči komunikaciji.

- Kad vjeverici mala ptica uđe u deblo, šumske životinje na različite načine pokušavaju otkriti tko je u deblu. Krtica ucjenjuje, zec etiketira... Na kraju ptica kaže da se ih boji, više nego oni nje - prepričala nam je Katarina jednu od priča.

Zaključila je kako im je drago što sve predmete izrađuju društveno marginalizirane skupine.

Dosad su proizveli 800 kutija, a počeli su ih i prodavati.

Zaklada za unapređenje društvenog poduzetništva i života djece Reach for Change i Tele2 Hrvatska već četvrtu godinu provode natječaj za projekte lokalnih društvenih poduzetnika kojima se unapređuje život i budućnost djece, a odabrane projekte sufinanciraju godinu dana iznosom od 180.000 kuna te kroz program Inkubatora podržavajući ih od ideje do utjecaja. Kroz inkubator program pomažu društvenim poduzetnicima razviti kapacitete za rast i održivost. Nositelje projekata nazivaju Liderima promjena.

Proglašenje dobitnika natječaja Reach for Change programa za 2019. godinu bit će 28. svibnja u HUP-u u Zagrebu uz predavanje Helence Pirnat Dragičević, pravobraniteljice za djecu, na temu odnosa društva prema djeci te panel diskusiju naziva “Složimo zajedno slagalicu promjene!” sa sljedećim panelistima: Viktor Pavlinić (predsjednik Uprave TELE2 Hrvatska), Richard Gorvett (Program Director Reach for Change), Diana Helen Madunic (veleposlanica Kraljevine Švedske u RH), Boris Trupčević (CEO Styria) i Berislav Horvat (Country Managing Partner konzultantske tvrtke Ernst & Young). Moderatorica panel diskusije je Iva Šulentić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.