Obavijesti

News

Roditeljima izuzeli još 3 djece: 'Liječnici su pokušavali spasiti dijete, a oni su se tiho molili...'

Roditeljima izuzeli još 3 djece: 'Liječnici su pokušavali spasiti dijete, a oni su se tiho molili...'

Roditelji, navodno pripadnici jednog vjerskog pokreta, uhićeni su zbog smrti sina (15) koji je tri mjeseca bio bolestan, ali ga nisu vodili liječniku. 'Učinili smo sve da ga reanimiramo, ali stanje je bilo preteško', kažu liječnici

VIDEO

Cijelu Pulu šokirala je vijest o smrti petnaestogodišnjeg dječaka iz Pule koji je u srijedu preminuo zbog zanemarivanja i nebrige roditelja.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti VIDEO

Dijete je bilo bolesno mjesecima, a roditelji ga nisu odveli liječniku. Roditelje je privela policija. Šokirani susjedi kažu da je obitelj u najmanju ruku “čudna” i da imaju još djece koja su nakon slučaja izuzeta iz obitelji. Kako doznajemo, roditelji su navodno pripadnici jedne vjerske zajednice. Jedan susjed je dodao kako je nakon smrti dječaka obitelj bila neobično mirna te da je čuo da su se, dok su se djelatnici Hitne grčevito borili da ga vrate u život, oni potiho molili.

POGLEDAJTE VIDEO: Uhićeni roditelji zbog smrti sina (15)

Pokretanje videa...

Privođenje roditelja VIDEO

I ranije im preminulo dijete? 

- I nakon te strašne tragedije roditelji su ostali mirni. Ali ne odvesti liječniku dijete koje pati, kojega nešto jako boli, ravno je zločinu. Dok su se oni molili, nitko od njih nije pokušao pomoći timu Hitne kad su došli. Pa ja bih umro na licu mjesta da samo gledam, a da ne reagiram, pa to je njihovo dijete - rekao je susjed.

Neslužbeno doznajemo da je iz iste obitelji prije nekoliko godina također preminulo dijete, ali se taj slučaj ne dovodi u vezu s kaznenim djelom. Tuga vlada i u pulskoj gimnaziji koju je dječak pohađao. Djeca koja su tek krenula u ovu školsku godinu su pod šokom zbog cijele situacije. Kako neslužbeno doznajemo, dječak je navodno imao visok šećer, ali i upalu pluća. Međutim, više će biti poznato tek nakon obdukcije.

'Svi smo u šoku, bio je dobar' 

- Svi smo u šoku. Nismo se dobro poznavali jer je tek nastava počela, ali je bio iznimno drago, skromno i povučeno dijete. Nije se puno družio s ostalima, ali je bio jako dobar - rekla je nekolicina učenika te pulske škole.

Hitnu pomoć kobnog dana pozvala je majka dječaka, no već je, nažalost, bilo prekasno. Hitna pomoć sve je učinila, kao i djelatnici pulske bolnice kasnije, ali život dječaka se, nažalost, ugasio.

- Dijete je u pulsku bolnicu dovezeno u srijedu vozilom Hitne pomoći, a već je u njima započeta reanimacija. Reanimacija je nastavljena i u pulskoj bolnici te je trajala četrdesetak minuta. U jednom trenutku pojavio se tračak nade. Uspjelo se dijete kratkotrajno oporaviti, uspjela se dobiti srčana akcija, ali već u sljedećim minutama ponovno je ušlo u kardiorespiratorni arest i novi postupci reanimacije, nažalost, nisu bili učinkoviti - rekla je dr. Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istre.

I djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u kolima su davali zadnji atom snage da dijete vrate u život.

Dječak je bio bez pulsa 

 

- Majka djeteta je nazvala Hitnu i odmah se naš tim uputio na adresu. Kad su stigli, zatekli su dječaka. Nažalost, on je već bio bez pulsa, a naš tim ga je nastavio oživljavati dok su ga vozili prema bolnici - dodala je ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istre, dr. Gordana Antić. Pulska policija je u četvrtak uhitila 45-godišnjakinju i 42-godišnjaka. Nad njima su proveli kriminalističko istraživanje i terete ih za grubu povredu djetetovih prava zanemarivanjem i nebrigom oko njegova zdravstvenog stanja što je za posljedicu imalo tragičan ishod. Istarska policija je u srijedu uvečer obaviještena od pulske Opće bolnice da je 29. rujna tijekom poslijepodneva preminulo dijete. Neslužbeno doznajemo da se radi o smrti 15-godišnjaka.

Policija je odmah otpočela s istragom pa su roditelji ubrzo i uhićeni. U policiji kažu da se unazad tri mjeseca djetetu pogoršalo zdravstveno stanje, no osumnjičeni roditelji ga nisu odveli liječniku.

Pula: Preminuo dječak (15), bio je bolestan, a roditelji ga mjesecima nisu vodili liječniku
Pula: Preminuo dječak (15), bio je bolestan, a roditelji ga mjesecima nisu vodili liječniku

- Djetetu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo 27. rujna, no osumnjičeni su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć, kad je dijete prevezeno u pulsku bolnicu, gdje je, nažalost, preminulo - kažu u istarskoj policiji. Nakon kriminalističkog istraživanja uhićeni roditelji su u petak u poslijepodnevnim satima s lisičinama na rukama predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske.

Suzana Sokač iz istarske policije za 24sata kaže da ranije nisu zabilježili postupanja u ovoj obitelji. Uhićeni roditelji imaju još troje maloljetne djece. Kako su u četvrtak oboje roditelja završili u lisičinama, djecu je trebalo zbrinuti. Brigu oko njih preuzeo je pulski Centar za socijalnu skrb, pri čemu im je, kako doznajemo, asistirala i pulska policija. Dokaže li im se krivnja u sudskom postupku, uhićenim roditeljima prijeti kazna zatvorom i do 15 godina.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poručili su kako roditelji preminulog djeteta nisu korisnici sustava socijalne skrbi niti su se poduzimale mjere obiteljsko pravne zaštite. 

Stravičan slučaj iz 2015. 

Podsjetimo, sličan slučaj šokirao je Hrvatsku i 2015. godine, kad su razvedeni roditelji Hana G. iz Omišlja na Krku i Viktor B. iz Kostrene odbili liječenje svog sina (9). Dječak je imao non-Hodgkinov limfom, a roditelji nisu dopustili da prima kemoterapiju. Dječaku je bilo strahovito loše. Utvrdili su da je bolest uznapredovala. U KBC-u Rijeka su rekli da treba na kemoterapiju.

Roditelji su odlučili da njihov sin neće ostati u bolnici te da je kemoterapija za njega preagresivna. Liječnici su ih molili da ga ostave i da mu pokušaju pomoći. No majka i otac su ga izvukli iz bolnice. Dijete su nastavili sami liječiti alternativnim, neagresivnim metodama. Za kemoterapiju su tvrdili da sadrži prejake otrove te su optužili službe i susjede da im ne daju prijeko potreban mir za liječenje sina. Dječak je, nažalost, preminuo u riječkoj bolnici. Otac djeteta je u listopadu 2018. godine nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora, a majka na jednu godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca