Obavijesti

News

Komentari 145

Ruka ruku mije: Ministrov brat uzeo otpremninu i dobio posao

Ruka ruku mije: Ministrov brat uzeo otpremninu i dobio posao

Brat ministra Marića uzeo otpremninu 35.000 kuna, pa nakon 22 dana opet dobio posao u sustavu HŽ-a. Otpuštene radnice nisu imale takvu mogućnost...

VIDEO

Nama su srezali otpremnine, dobili smo otkaze. Nakon godina hladnoće i zasukanih rukava morala sam otići u nepoznato. Sad mi dođe da puknem...

Komentirala nam je to jedna bivša radnica tvrtke Tersus Eko činjenicu da je Svetomir Marić, brat ministra Gorana i njezin bivši šef, ponovno vraćen na direktorsko mjesto u sustavu Hrvatskih željeznica.

Svetimir (60) stariji je brat ministra imovine Gorana Marića. Od 2005. do sredine prošle godine vodio je tvrtku koja se sad zove Tersus Eko, koju je osnovao HŽ Putnički prijevoz za čišćenje vagona i vlakova. Krajem prošlog mjeseca je vraćen za člana uprave u tvrtku Tehnički servisi željezničkih vozila koja se bavi sličnim poslom. I tu tvrtku je osnovao HŽ Putnički prijevoz, a tko će voditi obje, odlučuje direktor HŽ-a Putničkog prijevoza Robert Frdelja.

Povratak Marića je čudan jer smo doznali da je on nakon smjene u lipnju još nastavio biti zaposlen i dobivati plaću u Tersus Eko. Tvrtka je morala otpustiti 127 radnica i zapala je u gubitke. Iz HŽ-a Putničkog prijevoza su nam odgovorili da Marić nije tražio otpremninu, ali da mu je ona isplaćena, kao i ostalim radnicima, u visini šest plaća, odnosno 35.000 kuna. Nakon toga je bio na burzi rada 22 dana, od kraja siječnja do 22. veljače, kad je zaposlen u Tehničkim servisima. Radnica s kojom smo pričali kaže da su oni morali potpisati da moraju vratiti otpremninu ako se opet zaposle u sustavu HŽ-a u roku tri godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Marić je spreman vratiti otpremninu iako za to nema zakonske obveze. Odbacujem bilo kakve insinuacije o političkom kadroviranju kao neistinite - tvrdi Frdelja te dodaje da ga je ponovno angažirao jer ima 35 godina iskustva i imenovao ga je iz profesionalnih razloga.

I ministar Goran Marić tvrdi da nije imao veze sa zapošljavanjem. Ministar prometa Oleg Butković, u čijem je resoru HŽ, kaže da je stariji Marić zaposlen sukladno referencama i da on nije odlučivao, nego Putnički prijevoz.

- Čujte, uvijek je netko nekome brat, ja na to nisam utjecao - kaže Butković.

Nikola Grmoja iz Mosta kaže da je takvo zapošljavanje loša poruka. Podsjetio je da je Most odustao od imenovanja kuma Bože Petrova u Hrvatske vode pa sad očekuje isto. Iz HŽ-a nam kažu da toga ima još. Prozvali su i predsjednika zagrebačke Skupštine i šefa HDZ-a Zagreb Andriju Mikulića da je pogurao zapošljavanje supruge Renate u Pružne građevine. Od kraja studenog direktorica je Zajedničke službe za 13.000 kuna mjesečno. Mikulić negira da ima bilo kakve veze sa zapošljavanjem supruge Renate. Iz Pružnih građevina odgovaraju da natječaj ne moraju provoditi.

Propali posao okidač za smjenu

Radnici na cestu: Tersus Eko je izgubio posao čišćenja za HŽ infrastrukturu. Morali su otpustiti 127 radnica i prodati imovinu za otpremnine. Stariji Marić je smijenjen u lipnju prošle godine.

Nastavak rada na plaći u tvrtki

Dijelio sudbinu radnika? Iz HŽ-a kažu da je Svetimir Marić dijelio sudbinu radnika. Ostao je u tvrtki na plaći, a zatim je morao u siječnju otići s otpremninom. Vraćen je nakon 22 dana.

Braća se ne čuju mjesecima?

Negira optužbe: Ministar Marić negira da je imao bilo kakve veze s vraćanjem brata. Svetimir je za Novu TV rekao da se s bratom nije niti čuo otkako je postao ministar.

Supruga u pružnim građevinama

Afera supruga? Supruga čelnika HDZ-a Zagreba Andrije Mikulića zaposlena je u studenom u Pružnim građevinama bez natječaja. On kaže da nije imao veze s njezinim angažmanom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS