News

Komentari 79

Rumunji dižu ruke? HŽ Cargo će otići u stečaj jer Vlada mulja

Rumunji dižu ruke? HŽ Cargo će otići  u stečaj jer Vlada mulja

Sastanak u četvrtak zadnja šansa: Grampet grupa želi novo snimanje tvrtke, jasne rokove i da više ni jedan ministar ne govori da pregovori traju, a drugi da su propali

Rumunjska Grampet grupa vrlo vjerojatno će odustati od kupovine HŽ Carga za koju su ljetos dali ponudu. U četvrtak će se sastati s ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem i postaviti uvjete za bilo kakav nastavak pregovora. Ako pregovori puknu, HŽ Cargo koji ima s povezanim tvrtkama oko 3300 zaposlenih će vjerojatno završiti u stečaju jer gomila svaki mjesec gubitke od oko 30 milijuna kuna.

Osnovni uvjet: Novo dubinsko snimanje tvrtke

Kako neslužbeno saznajemo iz Grampet grupe, osnovni uvjet će biti da naprave novo dubinsko snimanje tvrtke jer se financijsko stanje promijenilo od davanja prošle ponude. Podsjetimo, Grampet na čelu s Gruiom Stoicom je tada ponudio preuzimanje dugova od oko 800 milijuna kuna i dodatno ulaganje od 30 milijuna eura.

- Mi želimo znati što tvrtka ima. Oni nam prodaju kuću, a da je možemo vidjeti samo izvana i ne dopuštaju ulazak u nju. Jasno je da tako neće doći do dogovora – neslužbeno nam je rečeno iz rumunjske tvrtke. 

'Želi li Vlada prodati HŽ Cargo ili ne?'

U četvrtak će se održati, možda i posljednji, sastanak s ministrom. Rumunji također žele znati i je li cijela Vlada za to da se HŽ Cargo proda. Jako su nezadovoljni s izjavom ministra Slavka Linića koji je prošli tjedan rekao da su pregovori propali, a Dončić je poručivao da je spreman i dalje pregovarati. 

U sedam mjeseci, kažu nam u Grampetu, oni nisu imali osobu koja bi bila zadužena za pregovaranje. Žele jasne rokove, osobe koje će moći donositi odluke, a ne da se za sve čekaju razne suglasnosti i prebacuje odgovornost.

Ministar kaže da ćemo informacije dobiti iz HŽ Carga, a u HŽ Cargu informacije ne daju bez pisane suglasnosti ministra. 

- Mi ne znamo što točno oni imaju u vlasništvu, koliki su sporovi. Zato se ozbiljno razmatra da se pregovori prekinu, ali sve zavisi od  sastanka u četvrtak – kaže izvor iz Grampeta.

Niz je dodatnih problema od kojih se u pregovorima ništa nije počelo rješavati. Primjerice, trebali bi otpustiti i 1500 ljudi, ali oko 900 njih koji su iz braniteljske populacije je zaštićeno od otkaza. Rumunji kažu i da su ponudili zajam za plaće od 10 milijuna eura, ali iz Vlade nisu dobili adekvatna jamstva da će im to biti vraćeno ako kupoprodaja propadne. Ne zna se ni koliko sporova ima HŽ Cargo, imovina nije upisana...

'Zaista smo željeli kupiti tvrtku prije stečaja, ali sve je na Vladi' 

HŽ Cargo je tvrtka u sastavu HŽ-a zadužena za prijevoz tereta. Rumunji su jedan od najvećih prijevoznika u jugoistočnoj Europi. Žele kroz kupovinu ući na hrvatsko tržište. Ako pregovori i propadnu, oni će doći u Hrvatsku i biti konkurencija. EU pravila im to omogućuju.

- Mi smo zaista željeli kupiti tvrtku prije stečaja, ali sada je sve na Vladi – zaključuju.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture uoči sastanka nisu htjeli komentirati nove zahtjeve. Poručili su nam da niti jedan službeni zahtjev nisu primili. Kažu da će u četvrtak znati konačna stajališta.