News

Komentari 39

Rupa u Mečenčanima došla do kuće: Strah nas je, kontejner su dopremili pa ga dali drugima...

Rupa u Mečenčanima došla do kuće: Strah nas je, kontejner su dopremili pa ga dali drugima...

Rekli su da je to još uvijek stabilno. Što se statike tiče, zgrada je stabilna, ali što se ove rupe tiče, apsolutno je neuporabljiva. Da, malo se bojim, rekao nam je gospodin Nenad Tomašević, vlasnik imanja

Mečenčani, mjesto u sastavu općine Donji Kukuruzari. Toponimi su to za koje vjerojatno niste čuli. Barem do razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju. U Mečenčanima su se počele otvarati velike rupe u tlu, neke i blizu kuća pa žiteljima spomenutog mjesta nije svejedno.

- Sve je počelo stvaranjem dvije koncentrične rupe promjena 80 do 100 centimetara. Nakon prvog potresa od oko 5 po Richteru, nastali su veći krateri. Ajde, barem ovih dana nema većeg širenja, ali to je baš neugodan prizor - priča nam vlasnik imanja Nenad Tomašević.

POGLEDAJTE VIDEO: Javljanje iz Mečenčana

- Živimo u zgradama koje su izgrađene 60-tih, za potrebe prosvjetnih radnika, nastavnika. Bilo je tu nekoliko eksperata. Sve su snimili, kazali su da bi trebalo pratiti "rad zemlje" i da će oni to permanentno pratiti. 

Jedan krater došao je gotovo do kuće. Postoji li opasnost od urušavanja?

- Ne znam, to je pitanje za eksperte, rekli su da je to još uvijek stabilno. Što se statike tiče, zgrada je stabilna, ali što se ove rupe tiče, apsolutno je neuporabljiva. Da, malo se bojim - kazao nam je gospodin Nenad.

Popričali smo potom s gospođom Marom Žilić, koja je došla iz Zagreba pomoći dvjema sestričnama. Jedna je osoba s posebnim potrebama.

POGLEDAJTE VIDEO: Rupe u Mečenčanima stanovnicima stvaraju velike probleme 

- On ima 82 godine, sad je ostala svojoj sestri na brzini. Treslo je sinoć, nismo spavali. U jednoj prostoriji i kuhamo i spavamo. U tom trenutku ona je plakala, stalno je ponavljala: 'Kud ćemo sad'. Imamo žutu naljepnicu, kontejner su nam dopremili jučer, ali kazali su da oni s njim ne mogu u dvorište jer kamion ne može proći, pa su otišli i odnijeli ga nekom drugom. Došli smo do zida, nemamo ničega. Imamo samo vodu, struju ne znam kako ću riješiti - kazala je shrvana Mara.

Najčitaniji članci