Obavijesti

News

Komentari 19

Rupa u zakonu: Tko ipak ne mora platiti novi porez?

Rupa u  zakonu: Tko ipak ne mora platiti novi porez?
1

Zbog loše sročena Zakona o posebnom porezu dio radnika ne mora plaćati krizni namet od 2 ili 4 posto. Ministar Šuker tvrdi da zakon nema rupe

VIDEO

Peti članak zakona o kriznom porezu jasan je i laicima. Piše da porez od dva posto vrijedi za plaće više od 3000, a niže od 6000 kuna. Prema stopi od četiri posto, piše dalje u tom članku, oporezivat će se plaće više od 6000 kuna. To znači da svi čija je plaća točno 6000 kuna ne moraju plaćati krizni namet. Zamolili smo pravnicu Milicu Jovanović iz Nezavisnih hrvatskih sindikata da pročita sporni članak, a ona je potvrdila naše sumnje. Nejasno je trebaju li građani koji zarađuju točno 3000 kuna također platiti porez.
- Poslodavci će porez sigurno skidati sa svih plaća pa bi se neki radnici mogli uhvatiti za ovu zakonsku rupu. Mogli bi podignuti tužbe i tražiti novac - kaže.
I sindikalist Vilim Ribić potvrdio je da nije jasno kako bi se porez trebao obračunavati, no vjeruje kako su računovodstva tvrtki dobila upute. Nazvali smo i ministra financija Ivana Šukera, koji je prije rekao da njemu u zakonu nema ništa sporno. Razljutilo ga je što se bavimo “takvim stvarima” te je rekao da nas on ne može sad učiti financijama.
- Nije istina da postoji rupa u zakonu. Vidjet ćete da u njegovoj primjeni nitko neće stvarati probleme - kazao je ministar Šuker.
Još veći problem s tim zakonom pravnica Milica Jovanović vidi u tome što je retroaktivan.
- Porez će skinuti s plaća isplaćenih u kolovozu, no one su zarađene u srpnju. Kako je zakon stupio na snagu 1. kolovoza, ispada da će zahvatiti plaće zarađene prije njegova donošenja, a to je protuustavno - rekla je Jovanović.
Dodaje da će radnici moći tražiti odštete i za to, a prođu li zahtjevi na sudu, odštete će se isplaćivati iz državnog proračuna. Zakon je predsjednik Stjepan Mesić poslao na Ustavni sud tražeći ocjenu njegove ustavnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...