Obavijesti

News

Komentari 72

Rus planirao likvidacije u Puli: Optužili su ga za veleizdaju

Rus planirao likvidacije u Puli: Optužili su ga za veleizdaju
3

U razotkrivanju tajnih susreta pukovnika ruske Federalne sigurnosne službe Igora Egorova i general-majora ukrajinske tajne službe Valerija Šaitanova (57) sudjelovala je i SOA

VIDEO

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), kao dio šire operacije više država zapadne alijanse, sudjelovala je u razotkrivanju tajnih susreta pukovnika ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igora Egorova i njegova vrbovanog suradnika general-majora ukrajinske tajne službe (SBU) Valerija Šaitanova (57) na teritoriju Republike Hrvatske, pišu ukrajinski i britanski mediji.

Prema istim izvorima, general-major Šaitanov uhićen je u Kijevu prije nekoliko dana i optužen za veleizdaju, terorizam i špijunažu u korist Rusije.

Šaitanov je zaista krupna zvijer: do uhićenja je bio šef Odjela za specijalne operacije SBU-a. Ni njegov ruski hendler, pukovnik FSB-a Igor Egorov, nije ništa manje poznat u obavještajnim krugovima.

Zapadne službe tvrde da je pripadnik elitnog odjela Vimpel (formiranog u vrijeme sovjetskog KGB-a), zaduženog za provođenje svih vrsta tajnih operacija, uključujući sabotaže i ubojstva, izvan ruskog teritorija.

Neki ga povezuju, poput poznatog britanskog istraživačkog portala Bellingcat, s rušenjem malezijskog zrakoplova MH 117 nad okupiranim dijelom Ukrajine.

Optužbe protiv general-majora Valerija Šaitanova ukrajinska služba SBU javno je potkrijepila fotografijama i snimkama. SBU, dakle, tvrdi da imaju sasvim dovoljno audio i videomaterijala koji dokazuju izdaju.

Tužna priča o najvećoj grobnici za umrle od korona virusa
Tužna priča o najvećoj grobnici za umrle od korona virusa

U Hrvatskoj planirao likvidacije

Prema dostupnim obavještajnim informacijama iz zapadnih izvora, Egorov i Šaitanov susretali su se u turističkoj destinaciji Puli (najmanje tri puta, od rujna 2015. do listopada 2019.).

Jedna od tema tih tajnih susreta u Hrvatskoj, tvrde izvori ukrajinskog SBU-a, bilo je ubojstvo Adama Osmajeva, čečenskog dragovoljca koji se borio na strani Kijeva tijekom sukoba s Rusima u istočnoj Ukrajini, a koje je trebao organizirati Šaitanov.

Likvidaciju je trebala izvesti osoba koju ukrajinska služba označava s “N”. Čečen Adam Osmajev od 2012. godine je na ruskoj tjeralici zbog navodnog planiranja atentata na predsjednika Vladimira Putina. Nakon rata preživio je dva atentata, a u drugom pokušaju ubijena je njegova supruga Amina Okujeva. Sumnja se da je oba pokušaja ubojstva organizirala Rusija.

Prema tvrdnjama SBU, Šaitanov za Ruse radi još od 2014. pod kodnim imenom Babyl. FSB je uhićenom Šaitanovu trebao za usluge platiti 200.000 dolara i osigurati rusku putovnicu. Uhićenje Šaitanova, procjenjuju nezavisni analitičari, velik je udarac na ambicije moćnog ruskog FSB-a, koji je u posljednjih nekoliko godina doživio ozbiljne blamaže u svojim europskim operacijama. 
Ukrajinska služba SBU navela je da su se ovi sastanci u europskim državama, uključujući RH, nadzirali.  

Rusija: Vidi se snažan utjecaj korone na ekonomiju u svijetu
Rusija: Vidi se snažan utjecaj korone na ekonomiju u svijetu

Nadalje, njemački tabloid Bild iz svojih izvora doznaje kako su “zapadne službe”, kao dio strategije umanjivanja ruskog utjecaja, pomogle u nadziranju kontakata između optuženog Šaitanova i njegovih nalogodavaca iz Moskve.

Obavještajni analitičari smatraju da Ukrajinci ne bi objavili podatke vezane za djelovanje europskih sigurnosnih službi, uključujući hrvatsku, bez jasnog ranijeg dogovora. Bellingcat, već spomenuta istraživačka web stranica, piše da je ruski pukovnik Egorov od 2014. putovao na 37 međunarodnih destinacija, većinom u Njemačku, rjeđe u Francusku i Hrvatsku, ali je jasno da Ukrajinci nisu mogli nadzirati špijunski par nego su to učinile matične službe. Uključujući hrvatsku SOA-u.

Ruski agent često je putovao i u Crnu Goru. Ondje je najdulje (pet dana) ostao u rujnu 2016., mjesec dana prije neuspješnog državnog udara. Crnogorska strana optužila je upravo ruske službe za pokretanje neuspješnog puča.

SOA nije željela komentirati ove podatke. No iz svega je  jasno da ruski obavještajni aparat, bez obzira na to je li vojni ili civilni, ne može neopaženo djelovati na hrvatskom teritoriju.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...