News

Komentari 0

Ruše povijesni toranj kapsula Nakagin u Tokiju. Vlasnici su odlučili neke od kapsula izvući

Ruše povijesni toranj kapsula Nakagin u Tokiju. Vlasnici su odlučili neke od kapsula izvući

Toranj, čija je izgradnja završena 1972., dizajnirao je istaknuti arhitekt Kisho Kurokawa. Svaka kapsula, zamišljena kao mali dom ili ured, ima površinu od svega 10 kvadrata sa stolom na izvlačenje i satovima iz 70-ih

Futuristički toranj kapsula Nakagin u Tokiju idući će mjesec biti srušen, rekli su njegovi vlasnici nakon dugotrajne borbe za očuvanje te zgrade i njezinih kapsula iz razdoblja svemirske utrke.

Toranj, čija je izgradnja završena 1972., dizajnirao je istaknuti arhitekt Kisho Kurokawa. Simbol je metabolističkog pokreta, koji je nastojao stvoriti održive životne prostore koje bi ljudi mogli ponijeti sa sobom u slučaju selidbe.

Deseci kapsula s velikim okruglim prozorima dizajnirani su tako da ih se može pojedinačno uklanjati i mijenjati, no umjesto toga, napušteni su.

Toranj se pjavio u filmu Wolverine iz 2014., a bio je i u igri Transport Tycoon.

Vlasnici namjeravaju izvaditi neke od bijelih četvrtastih kapsula prije nego što započne rušenje zgrade 12. travnja, rekao je u utorak Tatsuyuki Maeda, koji je nekoliko kapsula osobno restaurirao.

- Još uvijek ne znamo koliko ćemo kapsula moći spasiti, no namjeravamo popraviti neke oštećene dijelove, restaurirati ih i poslati muzejima - rekao je Maeda, koji je svoju prvu kapsulu u tornju kupio 2010. Dodao je da ovo nije konačni kraj za zgradu i da se nada da će svjedočiti novom životu kapsula.

Tvrtka koju je osnovao Kurokawa, koji je preminuo 2007., pomaže u oživljavanju projekta.

Maeda i drugi vlasnici kapsula zalagali su se za opstanak zgrade u skupome tokijskom naselju Shimbashi, koje se već godinama suočava s prijetnjama o preuređenju.

Svaka kapsula, zamišljena kao mali dom ili ured, ima površinu od svega 10 kvadratnih metara sa stolom na izvlačenje i satovima iz 70-ih godina.

Međutim, većina tih kapsula je napuštena i propada, a posljednjih se nekoliko godina zgrada suočava sa zahrđalim cijevima i vodovodnim problemima.

Neki od vlasnika kapsula preferiraju da se zgrada sruši nego da plaćaju za njeno održavanje.

Ljubitelji zgrade su na vijest o rušenju ubrzo reagirali na društvenim medijima mješavinom tuge i ravnodušnosti.

"Toranj kapsula će uskoro biti srušen. Bit će jako žalosno vidjeti da zgrada kojoj smo se svi divili nestaje“, napisao je jedan korisnik na Twitteru.

"Napokon će biti srušena. Vrijedna je, no bila je ispravna odluka rastaviti je jer je postala poprilično otrcana“, napisao je drugi.