Obavijesti

News

Komentari 61

Pisca Salmana Rushdiea su skinuli s respiratora i govori

Pisca Salmana Rushdiea su skinuli s respiratora i govori

Britanski književnik Salman Rushdie izjavio je u intervjuu samo nekoliko tjedana prije nego što je teško ranjen na pozornici u Americi da mu je život sada "relativno normalan"

VIDEO

Pisac Salman Rushdie skinut je s respiratora i govori dok se oporavlja od uboda nožem u SAD-u.

Britansko-američki pisac Aatish Taseer objavio je u tvitu koji je u međuvremenu izbrisan, da je 75-godišnjak "isključen s respiratora i da priča (i šali se)", što je zatim potvrdio autorov agent Andrew Wylie.

Wylie je ranije rekao da je Salman na respiratoru i da bi mogao izgubiti oko nakon napada u kojemu je zadobio i ozljede ruke i jetre.

Rushdie prije napada tvrdio: Živim relativno normalno

Pisac se naime godinama skrivao zbog prijetnji smrću.

Rushdie u razgovoru za njemački časopis Stern kazao da se smatra optimistom i da je od fetve, vjerske upute muslimanima da ga ubiju zbog blasfemije, izdane 1989. u Iranu, prošlo mnogo vremena.

Stern je intervju namjeravao objaviti 18. kolovoza, ali ga je pomaknuo unaprijed zbog napada na slavnog pisca. Razgovor je vođen prije dva tjedna.

Vođa islamske revolucije ajatolah Homeini izdao je fetvu kojom je Rushdiejev roman "Sotonske stihove" proglasio svetogrđem. Pisac je zbog toga gotovo desetljeće proveo skrivajući se. Zadnjih godina, međutim, živio je relativno otvoreno. Glavna tema intervjua bilo je stanje demokracije u Americi, čiji je Rushdie državljanin od 2016. godine. Kazao je da demokraciji u SAD-u prijete rasizam i mržnja.

Napadač na Salmana Rushdieja optužen je za pokušaj ubojstva
Napadač na Salmana Rushdieja optužen je za pokušaj ubojstva

"Pobjeda bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nad istinom najvažnija je u tome. Njegovi ljudi vjeruje da im lažu drugi, a ne on", rekao je.

Na pitanje je li nostalgičan, odgovorio je: "Ne nužno. Volim povijest, ali kad je moj život u pitanju, draže mi je gledati unaprijed".

Rushdieja je u petak na književnom okupljanju u saveznoj državi New York napao 24-godišnji Hadi Matar i nekoliko ga puta ubo nožem. Pisac je nakon višesatne operacije na respiratoru, najvjerojatnije će izgubiti oko, teško su mu oštećeni živci u ruci i ozlijeđena mu je jetra.

Matar je u međuvremenu optužen za pokušaj ubojstva.

Preliminarnim policijskim pregledom Matarovih profila na društvenim mrežama utvrđeno je da je bio poklonik šijitskog ekstremizma i Iranske revolucionarne garde.

Rushdie u teškom stanju u bolnici, napadač ne priznaje krivnju

Britanski pisac Salman Rushdie u subotu je i dalje u bolnici u teškom stanju, dan nakon što je više puta uboden nožem na književnom okupljanju u državi New York, dok se njegov napadač na sudu izjasnio da se ne osjeća krivim. 

Salman Rushdie na respiratoru nakon operacije. Izboden je po glavi i tijelu, može izgubiti oko
Salman Rushdie na respiratoru nakon operacije. Izboden je po glavi i tijelu, može izgubiti oko

Optuženi napadač, 24-godišnji Hadi Matar iz Fairviewa u New Jerseyju, na sudu se u subotu izjasnio da se ne osjeća krivim, objavio je njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Nathaniel Barone. Hadar je optužen za pokušaj ubojstva i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. 

Rushdie (75), kojem je glava ucijenjena otkako je 1989. objavio "Sotonske stihove" spremao se održati predavanje u Chautauqui, na zapadu države New York, kad je na njega nožem nasrnuo Matar i ubo ga više puta. 

Po okružnom tužitelju Jasonu Schmidtu, Rushdie je uboden triput u vrat i četiri puta u trbuh. Probodeno mu je i oko.

Pisac je u petak navečer operiran nakon čega je stavljen na respirator. 

Tko je čuveni Salman Rushdie: Godinama ga žele mrtvog, za njegovu glavu nudili milijune
Tko je čuveni Salman Rushdie: Godinama ga žele mrtvog, za njegovu glavu nudili milijune

Književnici i političari diljem svijeta osudili su napad. U subotu im se pridružio i američki predsjednik Joe Biden, pohvalivši Rushdiejevo zalaganje za "univerzalne ideale".

Policija još nije utvrdila motive za napad, ali je NBC objavio da je preliminarnim policijskim pregledom Matarovih profila na društvenim mrežama ustanovljeno da je bio sklon šijitskom ekstremizmu i iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Matar je rođen u Kaliforniji, ali se nedavno preselio u New Jersey. Uhićen je na mjestu napada, a očevici su kazali da pritom nije ništa govorio. Njegovo iduće saslušanje na sudu bit će u petak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa