News

Komentari 105

Rusi u Donbas su poslali ubojite Terminatore: Uništava tenkove na udaljenosti od 5 kilometara

Rusi u Donbas su poslali ubojite Terminatore: Uništava tenkove na udaljenosti od 5 kilometara

Vozilo je razvijeno nakon velikih gubitaka koje su ruske oklopne snage pretrpjele u gradskim borbama tijekom operacija u Čečeniji sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih

Ruska vojska je u Donbasu u istočnoj Ukrajini poslala Terminatore, oklopna vozila dizajnirana za podršku tenkovima i pješačkim jedinicama koje se bore u urbanim područjima.

POGLEDAJTE VIDEO: Parada u Moskvi

- Uključeni su u uništavanje ukrajinskih položaja, oklopnih vozila i posada protutenkovskih raketnih sustava - rekao je obrambeni izvor državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti. Riječ je o teško naoružanom borbenom vozilu na gusjenicama kojemu na Zapadu nema pandana. Vozilo je naoružano s dva automatska topa kalibra 30 mm, navođenim protuoklopnim raketama i strojnicama, a pogon, oklop i podvozje preuzeti su od tenka T-72.

Vozilo je razvijeno nakon velikih gubitaka koje su ruske oklopne snage pretrpjele u gradskim borbama tijekom operacija u Čečeniji sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih. Vozilo se po nepristupačnom terenu može kretati brzinom od 60 km/h. U stanju je prelaziti rovove, rušiti i prelaziti zidove visoke metar i pol, a njegov proizvođač Uralvagonzavod ga je prozvao Terminator.

Svojim navođenim raketama Terminator uništava tenkove na udaljenosti od pet kilometara. Također se može koristiti i u borbi protiv helikoptera. Uz topove kalibra 30 mm s 850 granata, Terminator ima i četiri lansera za navođene projektile Šturm-S s kumulativnim ili termobaričnim bojnim glavama, kao i najnoviju strojnicu Kord s 2000 metaka.

Dosad je Terminator bio u Siriji i prvi je put premješten na ukrajinsku granicu u veljači. Dosad su ruske snage u Ukrajini uglavnom koristile T-90M tenkove koji su po veličini vrlo slični Terminatoru, ali su bolje oklopljeni i naoružani. No posljednjih dana sve je više snimaka i vijesti o ukrajinskim snagama koje uz pomoć britanskih raketa Brimstone uništavaju ruske tenkove i konvoje. 

Najčitaniji članci