Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
125 komentara

Rusi zatresli svijet: Na najveću vježbu dovode 300.000 vojnika

Uključeni će biti svi rodovi vojske, od mornarice, zrakoplovstva i kopnenih snaga, a posebni sudionici bit će kineski vojnici, kojih će doći 3200. Zajedno će simulirati napad na neprijateljsku flotu...

Russian servicemen sit atop a 2S5 Giatsint-S self-propelled howitzer during the annual international military-technical forum "ARMY" in Alabino
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
125 komentara

Iako daleko od granica Europe, ruska vojna vježba Vostok 2018. sljedećeg će tjedna tresti cijeli svijet. Gotovo 300.000 vojnika vježbat će manevre, bombardiranje, ali i elektroničko ratovanje u istočnom i zapadnom Sibiru.

Uključeni će biti svi rodovi vojske, od mornarice, zrakoplovstva i kopnenih snaga, a posebni sudionici bit će kineski vojnici, kojih će doći 3200. Zajedno će simulirati napad na neprijateljsku flotu i napad avijacije na kopno. Vojnike će rasporediti na pet različitih vojnih poligona, a zbog Japana, u vježbu nisu uključili Kurilske otoke oko kojih su u zavadi. Ovu vježbu nadgledati će 91 vojni promatrač iz 57 zemalja svijeta. Najatraktivnije dijelove prenosit će uživo na televiziji i internetu.

Geopolitički analitičari rusku vježbu vide kao preslagivanje i novo utvrđivanje snaga u Aziji i Pacifiku. NATO u listopadu i studenom imaj vježbu na sjeveru Norveške. Rusi zbog vježbe na njihovoj granici tvrde da je sjever Europe postao vojni poligon. Posljednja ovako velika vježba održao je SSSR 1981. Zvala se Zapad-81 i u njoj su sudjelovali kijevski, bjeloruski i pribaltički vojni okruzi. U toj vježbi sudjelovalo je 100.000 vojnika.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message