News

Komentari 283

Rusija pred bankrotom! Fitch im kreditni rejting stavio u 'smeće'

Rusija pred bankrotom! Fitch im kreditni rejting stavio u 'smeće'

Pojačavanje sankcija i prijedlozi koji bi mogli ograničiti trgovinu energijom povećavaju vjerojatnost političkog odgovora Rusije koji uključuje barem selektivno neplaćanje njezinih obveza državnog duga, piše Fitch

Rejting agencija Fitch snizila je Rusiji kreditni rejting s ocjene B na C i stavila ga u takozvani status 'smeća', piše Reuters i dodaje kako je Rusiji izvjesno da će bankrotirati.

VIDEO: Biden zabranio uvoz nafte, plina i ugljena iz Rusije

Više ne može plaćati svoje obveze

Rusija je pod žestokim gospodarskim, političkim i ekonomskim sankcijama zapadnih zemalja nakon invazije na Ukrajinu. Velike strane kompanije suspendiraju svoje poslovanje i odlaze iz Rusije koja sad više neće moći plaćati svoje obveze.

Fitch je ukazao na predsjedničku uredbu koja bi mogla prisiliti na denominaciju plaćanja državnog duga u stranoj valuti u domaću valutu za vjerovnike u određenim zemljama.

- Pojačavanje sankcija i prijedlozi koji bi mogli ograničiti trgovinu energijom povećavaju vjerojatnost političkog odgovora Rusije koji uključuje barem selektivno neplaćanje njezinih obveza državnog duga - stoji u priopćenju agencije za ocjenjivanje.

Promjena dolazi manje od tjedan dana nakon što je Fitch ukinuo Rusiji status investicijskog ranga, snizivši joj ocjenu s "BBB" na "B". Peers Moody's i S&P također su snizili svoj državni rejting.

Najčitaniji članci