News

Komentari 8

Rusija proglasila dvije članice Pussy Riota stranim agentima

Rusija proglasila dvije članice Pussy Riota stranim agentima

Rusija je u četvrtak na svoj popis "stranih agenata" dodala dvije članice skupine Pussy Riot i jednog istaknutog satiričara, čime nastavlja represiju prema kritičarima Kremlja

Nadežda Tolokonikova, jedna od vodećih članica Pussy Riota i druga članica Veronika Nikoulčina, uvrštene su na taj popis koji sada ima 111 imena, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Književniku Viktoru Šenderoviču, poznatom po oštrim kritikama vlasti, pripisano je to obilježje koje ga kao i ostale obvezuje da taj status obznani u svakoj publikaciji.

"Te osobe su sustavno dostavljale dokumente nepoznatom krugu ljudi i primale financije iz inozemstva", navodi ministarstvo pravosuđa.

Još pet osoba je dodano na taj popis "stranih agenata" u četvrtak, među kojima novinarka Tajsja Bekbulatova i kolekcionar umjetnina Marat Gelman.

Nadežda Tolokonikova je jedna od tri članice skupine Pussy Riot koje su 2012. osuđene na zatvorske kazne nakon "punk molitve" protiv predsjednika Vladimira Putina u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, a te snimke su obišle svijet.

Nadežda Tolokonikova je na imenovanje "stranom agenticom" reagirala objavivši na društvenim mrežama fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst i priopćenjem u kojem navodi da neće navoditi taj status u svojim objavama.

"Rusija će biti slobodna !", dodala je.

Uveden 2012. godine, zakon o "stranima agentima", koji podsjeća na "neprijatelja naroda" iz sovjetskog doba, najprije se primjenjivao na nevladine organizacije i zatim je proširen na medije i pojedince.

Organizacije za zaštitu slobode izražavanja optužuju rusku vladu da koristi taj instrument kako bi ušutkala kritičare.

Godinu na isteku obilježila je sveopća represija u Rusiji uz zatvaranje oporbenog aktivista Alekseja Navaljnoga i raspuštanje nevladine organizacije Memorial ovog tjedna, podsjeća agencija France presse.

Najčitaniji članci