News

Komentari 1

Rusija traži da NATO povuče obećanje o članstvu Ukrajini

Rusija traži da NATO povuče obećanje o članstvu Ukrajini

Nešto ranije zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je zapadne zemlje da ne odbacuju zahtjeve Rusije koja traži obvezujuća sigurnosna jamstva

Rusija je u petak zatražila NATO da povuče obećanje dano 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njezinu sigurnost.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je te zahtjeve, najdirektnije do sada o sigurnosnim jamstvima za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da želi dobiti od SAD-a i njegovih saveznika.

"U temeljnom interesu europske sigurnosti nužno je službeno se odreći odluke sa samita NATO-a u Bukureštu 2008. da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a", stoji u priopćenju ruskog MVP-a.

Priopćenje je slijedilo nakon ovotjednog virtualnog sastanka Putina i američkog predsjednika Joea Bidena na kojem je dominirala tema o Ukrajini.

Ukrajina je trenutačno u središtu krize Istoka i Zapada.

Ruska diplomacija u priopćenju također navodi da Moskva predlaže niz koraka kako bi se smanjile napetosti te je, između ostalog, spremna utvrditi sigurnu udaljenost između ruskog i NATO-vog ratnog brodovlja i zrakoplova, posebice u Baltičkom i Crnom moru.

No taj zahtjev, koji je de facto ruski veto na članstvo Ukrajine u NATO-u, a riječ je najeksplozivnijem pitanju u odnosima Istoka i Zapada, nešto je što su Washington i Kijev već kategorički odbili.

NATO je na putu da prihvati Ukrajinu što će voditi raspoređivanju raketnih sustava koji će ciljati Rusiju, navodi Moskva.

"Takvo neodgovorno ponašanje stvara neprihvatljive prijetnje našoj sigurnosti te izaziva ozbiljne vojne prijetnje za sve strane, do točke sukoba velikih razmjera u Europi", upozorava se u tekstu.

"U temeljnom je interesu europske sigurnosti, nužno je službeno odbaciti odluku iz 2008. sa samita NATO-a u Bukureštu da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a", navodi se u priopćenju.

Rusija odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajine te optužuje i Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizirajuće ponašanje.

Nešto ranije zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je zapadne zemlje da ne odbacuju zahtjeve Rusije koja traži obvezujuća sigurnosna jamstva.

"Ako naši protivnici - iznad svih Sjedinjene Države, ali i druge zemlje, njezini saveznici - ako to odbiju i pokušaju potkopati, neizbježivo će pogoršati vlastito sigurnosno stanje", rekao je Rjabkov.

"Ne suglasiti se znači ići bliže velikoj konfrontaciji", rekao je Rjabkov.

Najčitaniji članci