News

Komentari 14

Rusija upozorila Zapad: 'Ne igrajte se s našim strpljenjem'

Rusija upozorila Zapad: 'Ne igrajte se s našim strpljenjem'

Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog opisali su kao marionetu Zapada, koju SAD koristi da prijeti Rusiji

Rusija je u četvrtak upozorila Zapad da će doći do žestokog vojnog odgovora na bilo koji daljni napad na ruski teritorij, optuživši SAD i njegove ključne europske saveznike da otvoreno potiču Ukrajinu da napadne Rusiju.

Dva mjeseca otkad je pokrenula invaziju na Ukrajinu, Rusija je izvijestila o navodnoj seriji napada ukrajinskih snaga na ruske regije koje graniče s Ukrajinom i upozorila da takvi napadi nose rizik od značajne eskalacije.

Ukrajina nije izravno preuzela odgovornost, no kaže da su incidenti osveta, a Rusija je zgrožena izjavama NATO članice Britanije da je opravdano da Ukrajina cilja rusku logistiku.

"Na Zapadu otvoreno pozivaju Kijev da napada Rusiju, uključujući i oružjem koje je stiglo iz NATO zemalja", rekla je novinarima u Moskvi glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova.

"Ne savjetujem vam da dalje testirate naše strpljenje", dodala je.

Rusko ministarstvo obrane u utorak je reklo da će Moskva, ako se ti napadi nastave, ciljati centre za donošenje odluka u Ukrajini, uključujući i one gdje zapadni savjetnici pomažu Kijevu.

"Kijev i zapadne prijestolnice trebale bi izjavu ministarstva obrane uzeti ozbiljno, da će daljnje poticanje Ukrajine da napadne ruski teritorij definitivno voditi žestokom odgovoru Rusije", rekla je Zaharova.

Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog opisala je kao marionetu Zapada, koju SAD koristi da prijeti Rusiji. "Iskorištavaju te", rekla je Zaharova.

SAD je isključio slanje vlastitih ili NATO snaga u Ukrajinu, no Washington i europski saveznici slali su oružje u Kijev, poput dronova, haubica, protuavionskog raketnog sustava Stinger i protutenskovskih raketa Javelin.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Ukupna pomoć SAD-a od početka invazije popela se na oko 3.7 milijardi dolara, rekao je dužnosnik SAD-a.