Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

Ruski car Aleksandar II. ludo je volio 16-godišnju ljubavnicu

Ljubavna pisma koja je ruski car Aleksandar II. pisao svojoj 25 godina mlađoj ljubavnici najeksplicitnije su ljubavno štivo koje je ikad napisao jedan šef države.

Wikipedia
Foto: Wikipedia
64 komentara

Pisma koja nikad prije nisu objavljena u cijelosti bacaju sasvim novo svjetlo na skandaloznu aferu između ruskog cara Aleksandra II. i njegove ljubavnice koja je u vrijeme kad su počeli ljubovati bila tek tinejdžerka. 

Ruski monarh i njegova ljubavnica razmjenjivali su pisma na francuskom i ruskom jeziku. Car je bio očaran djevojkom pepeljasto plave kose, prekrasnog tena i bujne figure. Kad su se počeli viđati ona je imala tek 16, no u spolne odnose su stupili kad je napunila 19 godina.

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

Careva veza s Catherinom Dolgorukovom ( Yekaterina Mikhailovna Dolgorukova) trajala je 14 godina i vrlo brzo je postala "javna stvar" na ruskom dvoru. Jedno drugom pisali su gotovo svakoga dana i vrlo često opisivali svoje seksualne avanture u carskoj palači.

- Nikad neću zaboraviti što se dogodilo na kauču u zrcalnoj sobi kad smo se prvi put poljubili. Vi ste me zatim poslali da izađem iz sobe kako bi skinuli krinolinu. Kad sam se vratio mislio sam da sanjam.. Vaše prelijepe noge., dao bi sve na svijetu da ponovimo ono što je uslijedilo nakon toga.. - napisao je car Aleksandar II., totalno zaluđen mladom djevojkom koju je  od milja zvao Katja.

Živjela je u dvorcu kraj njegove žene

Odlučio je da ona postane dvorska dama njegove supruge Marije Aleksandrovne koja je oboljela od tuberkuloze no Katja nije bila zainteresirana za život na dvoru. No car je odlučio da mora ostati jer mu onda nije bio problem svako malo "prokrijumčariti" je u svoju radnu sobu gdje bi vodili ljubav na njegovom kauču.

No Katja je ubrzo počela osjećati veliki  pritisak i nije joj se sviđao život kraljeve ljubavnice. Otišla je u Europu  malo smiriti živce. Na dvoru su pretpostavili da je gotova još jedna kraljeva ljubavna afera pa su čak poticali cara da nađe novu ljubavnicu i to lijepu Katjinu sestru Mariju. Nije odbio, no Katja mu je i dalje nedostajala. Uputio se i on u Europu, u Pariz gdje je Katja tada boravila.

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

- Nikad neću zaboraviti naš prvi susret u Parizu. Bili smo ludi jedno za drugim i ništa drugo osim naših susreta nije nas moglo uzbuditi ni zainteresirati - napisao je car u jednom od pisama. Razlog njegovoj posjeti Parizu bila je vojna izložba a kad se vraćao s nje u otvorenoj kočiji s Napoleonom III. nepoznati mladić ga je pokušao ubiti. To je bio tek prvi od niza atentata koji će uslijediti na ruskog monarha. 

Kad su se vratili u St. Petersburg car je svojoj mezimici osigurao prelijepo zdanje u kojem je ona živjela, a on ga je zvao "naše gnijezdo".. Kako su oboje imali jako izražen libido vodili su ljubav svakodnevno. I pisali si pisma puna strasti..

- Mi smo stvoreni jedno za drugo i kao da si mi sad tu pred očima, u krevetu, bez gaćica - pisao je Aleksandar II. a Katja je odgovarala

 - Znaš da te želim. Užitak koji mi pružaš neusporediv je s bilo čim drugim. Istinski uživam kad sam priljubljena uz tebe. Taj nestvarni užitak nema ime, jednostavno ga osjećam u cijelom tijelu. Preplavljuje me cijelu.. - odgovarala mu je ljubavnica.

Liječnici mu savjetovali manje seksa

Liječnici su mu pokušali ograničiti naporan tempo vođenja ljubavi nakon što im je Aleksandar govorio o seksu koji prakticiraju barem četiri puta dnevno i to ne samo u krevetu nego žele isprobati svaki komad namještaja. Ona je pristala da se odmore nekoliko dana ali je već tu istu večer pisala svom ljubavniku.

 - Već vas želim, svaki dio moga tijela drhti od same pomisli na vas. Ne mogu dočekati naš novi susret...

Katja se uskoro razboljela a liječnici su rekli caru da bi trebala imati djecu i da će joj se onda zdravstveno stanje popraviti. Tako je 30. travnja 1872. u dobi od 25 godina rodila sina. Uskoro su dobili i dvije kćeri i uselili na treći kat Zimske palače, dvorca u kojem je boravila i carica. Ona je bila na drugom katu.

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

- Želim  se svako jutro buditi s vama. Kad te ugledam tako lijepu zatvorenih očiju dok još snivaš u našoj osunčanoj sobi ja sam zaista sretan čovjek - napisao je u jednom od pisama car Aleksandar.

Oženio je nakon smrti carice

Carica Marija umrla je u svibnju 1880. godine.

- Bože moj, oprosti mi moje grijehe - napisao je Aleksandar.

- Moj bračni život završava danas. Žao mi je, a ona (Katja) ne krije svoju radost. Želi odmah legalizirati našu situaciju. To me nepovjerenje ubija, učinit ću sve za nju ali ne i protiv nacionalnih interesa - napisao je car koji je samo dan kasnije odlučio oženiti svoju dugogodišnju ljubavnicu Katju ali tek nakon što  prođe 40 dana tj. nakon što završi period tugovanja. Katja je tako postala princeza Jurijevska. Bila je presretna iako su je mrzili carevi sinovi i ministri jer je imala velik utjecaj na cara i poticala ga u reformama kojima je htio liberalizirati i unaprijediti Rusiju.

Ozakonjena veza cara i Katje međutim trajala je kratko, jer je car ubrzo smrtno stradao u atentatu. Umro je 1881. godine.

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

Kad su ga krvavog doveli u dvorac Katja je u agoniji pala na njegovo tijelo, ljubila mu ruke i vikala njegovo ime. Držala mu je glavu i naredila liječnicima da donesu jastuke i kisik kako bi ga pokušali održati na životu. Kad joj je izdahnuo na rukama ona je vrisnula i pala na pod, a njezin negliže bio je natopljen kraljevom krvlju.

Unatoč boli zbog velikog gubitka nadživjela je svog ljubavnika i supruga 41 godinu. Živjela je u Parizu i na francuskoj rivijeri a umrla je 1922. godine u dobi od 74 godine .

Carica Marija je sve znala

Iako je uvijek bio pažljiv prema njoj, Marija je znala da joj je Aleksandar nevjeran i da voli druge žene. Ona je bila kćer njemačkog vojvode a imala je samo 17 godina kad se 1841. godine udala za mladog ruskog carevića Aleksandra koji je 14 godina kasnije na prijestolju naslijedio svog oca. 

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

Unatoč lošem zdravlju i klimi koja joj nije odgovarala rodila je osmero djece. Bila je svjesna da njezin suprug ima djecu sa svojom ljubavnicom Katjom i da su ta djeca živjela pod istim krovom sa njihovom djecom — u samom ruskom carskom dvorcu.

Car reformist

Poslije završetka Krimskog rata odlučio se na društvene i ekonomske reforme, pa je 1861.  oslobodio seljake feudalnih obaveza i ukinuo feudalizam u Rusiji, čime je otvorio put za ekonomski procvat Ruske imperije. Reformirao je sudstvo, reorganizirao vojsku, otvorio velik broj škola...Dao je izgraditi željezničku mrežu te SAD-u prodao Aljasku. Za njegova vladanja Rusija se proširila u područjima Kaspijskoga mora, Kavkaza i središnje Azije.

 No, sve to vrijeme u zemlji je jačalo djelovanje populističkih revolucionara protiv carskog despotizma. Nakon nekoliko neuspješnih atentata ubili su ga članovi tajnog marksističkog terorističkog udruženja "Narodna volja".

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message