Obavijesti

News

Komentari 1

Ruski i ukrajinski predstavnici sastali su se u tajnosti u Abu Dhabiju kako bi pregovarali?

Ruski i ukrajinski predstavnici sastali su se u tajnosti u Abu Dhabiju kako bi pregovarali?

Ruski i ukrajinski predstavnici doputovali su u Abu Dhabi 17. studenog gdje su razgovarali o dozvoli Rusije da nastavi s izvozom amonijaka u zamjenu za razmjenu velikog broja ukrajinskih i ruskih zarobljenika

VIDEO

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prošli tjedan kako bi razgovarali o mogućoj razmjeni zatvorenika što je pak povezano s povratkom ruskog izvoza amonijaka u Aziju i Afriku preko Ukrajine, otkrili su izvori upoznati sa sastankom, doznaje Reuters.

Pregovore su navodno koordinirali arapski dužnosnici, a Ujedinjeni narodi nisu bili uključeni unatoč njihovoj velikoj ulozi u pregovorima i inicijativi za izvozom prehrambenih proizvoda iz ukrainskih luka na Crnom moru. Amonijak se inače koristi u poljoprivrednoj industriji za proizvodnju gnojiva. Pregovori o razmjeni zarobljenika su se proširili i dotaknuli prepreka u olakšavanju globalne nestašice hrane deblokadom ukrajinskih i ruskih luka.

'Proruski' hakeri srušili stranicu EU parlamenta na nekoliko sati
'Proruski' hakeri srušili stranicu EU parlamenta na nekoliko sati

Ruski i ukrajinski predstavnici doputovali su u Abu Dhabi 17. studenog gdje su razgovarali o dozvoli Rusije da nastavi s izvozom amonijaka u zamjenu za razmjenu velikog broja ukrajinskih i ruskih zarobljenika.

Ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasil Bodnar rekao je za  da je “puštanje ratnih zarobljenika dio pregovora o otvaranju ruskog izvoza amonijaka”, dodajući da traže način da se izvoz u svakom slučaju nastavi.

Putin je u srijedu rekao da ruski dužnosnici nastavljaju raditi na deblokadi ruskog gnojiva koje je zapelo u europskim lukama i na nastavku izvoza.

Nema službenih brojki o zarobljenicima

Izvor ruskog amonijaka može se odvijati samo kroz postojeću infrastrukturu u Crnom moru. Cjevovod prenosi do 2,5 milijuna tona amonijaka godišnje iz ruske regije Volga do ukrajinske luke Pivdenji na Crnom moru da bi se otamo prevozio međunarodnim kupcima. Međutim, cjevovod je nakon invazije 24. veljače zatvoren. Izvoz amonijaka nije bio dio dogovora koje je UN isposlovao kako bi se vratio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka. Ipak, njihovi su stručnjaci optimistični oko dogovora oko amonijaka.

Velik dio Kijeva bez struje i vode nakon ruskih napada
Velik dio Kijeva bez struje i vode nakon ruskih napada

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postavio je javno nekoliko uvjeta prije nego se Rusiji dozvoli ponovni izvoz amonijaka, među ostalim razmjenu zatvorenika i ponovno otvaranje luke Mikolajiv na Crnom moru. Ni Rusija ni Ukrajina nisu objavile službene brojke o ratnim zarobljenicima od početka invazije. Krajem listopada Zelenski je rekao da je Rusija od ožujka oslobodila ukupno 1.031 zatvorenika.

Rusija: Sankcije otežavaju izvoz

Ujedinjeni Arapski Emirati, poput Saudijske Arabije, održava bliske odnose s Moskvom unatoč pritiscima sa Zapada. Njihov je predsjednik Mohammed bin Zayed al-Nahyan posjetio je Moskvu prošli mjesec gdje je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti da Abu Dabi posreduje u ovom problemu.

'Putin se bori za svoj život jer u Rusiji nema oprosta za careve koji gube ratove. To bi bio kraj'
'Putin se bori za svoj život jer u Rusiji nema oprosta  za careve koji gube ratove. To bi bio kraj'

Ukrajina je veliki proizvođač žitarica i biljnog ulja. Rusija je pak najveći svjetski izvoznik pšenice i veliki opskrbljivač gnojivom na globalnim burzama. Od srpnja Moskva se žali da je izvoz pšenice i gnojiva, premda nije direktno pogođen sankcijama, ograničen jer sankcije izvoznicima otežavaju procese naplate ili osiguranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.