News

Komentari 0

Ryanair tvrdi da je bjeloruska kontrola leta odbila zahtjev pilota da kontaktira tvrku

Ryanair tvrdi da je bjeloruska kontrola leta odbila zahtjev pilota da kontaktira tvrku

Pilot je više puta zatražio informacije o navodnoj prijetnji bombom prije nego što je konačno pristao sletjeti u Minsku, prema transkriptu koji su bjeloruske vlasti objavile u utorak

Bjeloruska zračna kontrola odbila je zahtjev pilota Ryanaira da kontaktira zrakoplovnu tvrtku nakon što je obaviješten o navodnoj prijetnji bombom pa nije imao drugu opciju osim sletjeti u Minsk, rekao je irski prijevoznik u pismu koji je vidio Reuters. 

Bjelorusija je u nedjelju upozorila Ryanairov avion, koji je putovao iz Grčke u Litvu, na prijetnju bombom što se pokazalo fiktivnim.

Nakon što je Ryanairov avion prisilno sletio u Minsk, uhićeni su oporbeni novinar Roman Protaševič (26) i njegova djevojka Sofia Safega (23).

U pismu bjeloruskom ministarstvu prometa poslanog 26. svibnja, izvršni direktor Ryanaira opisao je prethodnu prepisku bjeloruskih dužnosnika kao "lažnu i netočnu" i rekao da je avion "nezakonito preusmjeren pod lažnim izlikom".

"Pilotu nije preostala druga mogućnost osim da se preusmjeri u Minsk, kada mu je Minsk ATC (Kontrola zračnog prometa) rekao da postoji vjerodostojna prijetnja bombom, no minski ATC odbio je kontaktirati Ryanair, lažno tvrdeći da se Ryanair Ops ne bi javio na telefon", navodi se u pismu.

Pilot je više puta zatražio informacije o navodnoj prijetnji bombom prije nego što je konačno pristao sletjeti u Minsku, prema transkriptu koji su bjeloruske vlasti objavile u utorak. 

U Minsku se iskrcalo još troje ljudi

Uz Protaševića i Sapegu, još se troje ljudi iskrcalo s tog leta. 

Bjeloruska televizija emitirala je u srijedu intervjue s tri osobe koje tvrde da su dotični putnici.

Jedan od njih, Iason Zisis koji se predstavio kao grčki postdiplomant sa Sveučilišta Eindhoven, rekao je da je ionako planirao putovati u Minsk iz Vilniusa, predviđenog odredišta tog leta, kako bi posjetio svoju suprugu. 

Bjeloruski građani Aleksandra Stabredova i Sergej Kulakov također tvrde da su se iskrcali s tog leta. Stabredova je rekla da je ionako krenula prema Minsku, a Kulakov da je Minsk bio prikladan za njegovo konačno odredište - grad Vitebsk. 

Šef litavske policije Rolandas Kiskis rekao je novinarima da "rade na potvrdi identiteta" putnika. 

Rekao je da je Bjelorusija potvrdila da se petero putnika iskrcalo s tog leta u Minsku te da su američki FBI i Poljska također pokrenuli istrage incidenta jer je na letu bilo njihovih građana. 

Kiskis je rekao da je avion u Vilniusu i da ga pretražuju, ali da Ryanair nije od pomoći koliko je očekivao.

Najčitaniji članci