Obavijesti

News

Komentari 9

S&P: Politička nestabilnost prijeti oporavku Hrvatske

S&P: Politička nestabilnost prijeti oporavku Hrvatske
1

Politička nestabilnost u Hrvatskoj nakon što je hrvatskoj vladi prošlog tjedna izglasano nepovjerenje žalosna je i mogla bi nanijeti nove štete gospodarstvu, kazao je S&P-ov analitičar

VIDEO

Politička nestabilnost u Hrvatskoj nakon što je hrvatskoj vladi prošlog tjedna izglasano nepovjerenje žalosna je i mogla bi nanijeti nove štete gospodarstvu koje je tek izašlo iz dugotrajne recesije, kazao je u utorak jedan od vodećih analitičara agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P). 

Važeći je kreditni rejting Hrvatske kod agencije S&P 'BB' i ispod je investicijske razine, uz negativne izglede. Zemlja je ipak izašla iz šestogodišnje recesije, koja je bila među najduljima u svijetu, a njezin ključni turistički sektor doživljava snažan procvat, napominje Reuters. 

Taj oporavak sada ugrožava pad vlade nakon što je stranka HDZ, dominantni partner u vladajućoj koaliciji, nametnula glasanje o opozivu premijera. HDZ nije uspio formirati novu vladu i Hrvatska se sada sprema za prijevremene izbore. 

"Čini se da je pad gospodarskih aktivnosti dotaknuo dno a također se stekao dojam da je aktualna vlada prionula rješavanju nekih od temeljnih problema koji su doveli do slabih rezultata", kazao je vodeći S&P-ov analitičar za kreditne rejtinge zemalja u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) Moritz Kraemer sudionicima Global Markets Foruma u organizaciji Reutersa.

"Tim je žalosnije što bi nestabilnost vlasti mogla ugroziti te prve naznake oporavka", poručio je Kraemer.   

S&P bi prema kalendaru novu ocjenu kreditnog rejtinga RH trebao objaviti 15. srpnja, istoga dana kada i agencija Moody's.

Vodeći Moodyjev europski analitičar Dietmar Hornung dodaje da i njegova agencija budno prati situaciju u Hrvatskoj. Ove je godine Moody's već snizio hrvatski rejting, na 'Ba2', dodijelivši mu negativne izglede.

"Naše su prognoze negativne, što pokazuje da su rizici usmjereni prema mogućem padu aktivnosti, pa pratimo kako se stvari razvijaju. Kada to stavimo na stranu a vezano za određene visokofrekventne pokazatelje i kretanja u sektoru turizma, podaci sadrže i određene pozitivne elemente", kazao je Hornung agenciji Reuters. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...