Obavijesti

News

Komentari 0

S petice na niže: Razina A na državnoj maturi vrlo dobra, razina B jedva trojka...

S petice na niže: Razina A na državnoj maturi vrlo dobra, razina B jedva trojka...
1

Objavljeni su detaljni podaci o državnoj maturi 2021/2022. Zadnjih deset godina maturanti imaju sve bolje ocjene, no učenika je čak 6253 manje nego prije sedam godina

VIDEO

Engleski jezik i na lanjskoj je državnoj maturi bio najbolje napisan ispit, a učenici su u svim predmetima, osim na B razini matematike, postigli bolje rezultate nego ranijih godina.

Pokazuju to detaljni podaci koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo u statističkoj aplikaciji ŠeR - Školski Rudnik, a koji se odnose na prošlogodišnju državnu maturu. Tako je ukupna prosječna ocjena ispita A razine na ljetnom roku bila 3,53, a B razine 2,60, dakle vrlo dobar na težim ispitima i dobar na lakšima. To je već višegodišnji trend - položenu A razinu testova traže "teži" fakulteti, koji upisuju i najbolje učenike - pa su te ocjene uvijek dosta visoke.

Najbolji na FER i Farmaciju

Vidi se to i po tome da najbolji prosjek na maturi imaju studenti FER-a (prvenstveno zbog prosjeka iz matematike), potom Farmaceutsko-biokemijski, Medicinski fakultet Zagreb i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Ti su učenici imali uglavnom najbolje prosjeke na kraju četvrtog razreda. Na Farmaciji i zagrebačkoj Medicini su i učenici s najboljim ocjenama iz srednje škole. S druge strane, 72 maturanta koji su četvrti razred prošli s odličnim iz nekog od predmeta s državne mature, na kraju su te iste ispite - pali. Najviše ih je bilo iz hrvatskog jezika, 35, te matematike 32.

Treba vidjeti kako će proći matura iz hrvatskog jezika za ovogodišnje maturante, koji će svi prvi put pisati jednu razinu hrvatskog, a vraća se i zasebna ocjena za esej. Naime, sve statistike pokazuju kako učenici strukovnih škola imaju slabiji uspjeh i češće padaju na maturi, a pritom češće biraju B razinu ispita. Ipak, nema najava da će se u strukovnim školama "pojačavati" programi iz predmeta koji se testiraju na državnoj maturi. Čak se sve više u stručnim krugovima govori kako će se u novim kurikulima za strukovne srednje škole smanjivati opseg općeobrazovnih predmeta, što će tim učenicima sigurno još više umanjiti šanse na maturi iako ih sve više izlazi na državnu maturu.

Inače, lani je 25.657 učenika završilo srednju te maturiralo. To je 4638 učenika manje u odnosu na školsku godinu 2012/2013., te čak 6253 nego prije sedam godina, kad je na maturu izašlo rekordnih 31.364 učenika. Fakultet je u ovoj akademskoj godini upisalo njih 10.099.

 

4,05 bio je prosjek za engleski jezik maturanata na kraju četvrtog razreda 2022. Razinu mature položili su s 4,10, a B razinu s 3,45.

3,68 bio je prosjek iz hrvatskog jezika na kraju četvrtog. Ocjena 'pada' na 3,21 (A razina) i tek 2,45 (B razina) na maturi.

3,87 je u prosjeku bila ocjena iz matematike na kraju osnovne, dok je na maturi 'pala' na 3,12 (A razina) i 2,24 (B razina).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..