Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

S troje djece ostala bez krova: 'Sve je nestalo u par minuta'

Kao kroz polusan čuo sam neko pucketanje. Mislio sam da to po tavanu hodaju miševi, dok odjednom nisam čuo Karla kako viče da je požar, rekao je dječak koji je s bratom bio sam u kući kad je buknuo požar

pozar
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
15 komentara

U samo nekoliko minuta vatra koja je buknula u nedjelju iza 5 sati uništila je sav višegodišnji trud i ulaganja kako bi kućicu, koju je sagradio još moj prapradjed, i koju je naslijedio najstariji sin uredili za stanovanje, priča nam Mirjana Vršak, dok obilazimo kamenu kućicu u Vojnovcu Kalničkom, naselju 20-ak kilometara od Križevaca. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Samohrana majka i njezina tri sina u požaru su ostali bez krova nad glavom, koji su godinama uređivali od skromnih primanja. Te noći su u kući spavali najmlađi sin Kristijan (13) i najstariji Karlo (20). Kristijan nam priča da je oko dva sata iza ponoći ubacio drvo u peć. Majka i srednji sin Valentino (19) nisu došli kući, jer su do kasno pomagali ocu djece kod kojeg su spremali drvo za ogrjev koje su izvlačili iz šume, te su tamo ostali i spavati. 

pozar | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL Požar je krenuo od drvene grede uz dimnjak

- Nakon što sam stavio drvo u peć ponovo sam zaspao. Kao kroz polusan čuo sam neko pucketanje. Mislio sam da to po tavanu hodaju miševi, jer ih ima, te sam se okrenuo na drugu stranu, dok odjednom nisam čuo Karla kako viče da je požar i da bježim van. Soba je sva bila u dimu. Skočio sam na noge i istrčao pred kuću, vidjevši kako vatra guta krovište, a Karlo je mobitelom zvao vatrogasce. Ubrzo su dotrčali susjedi, majka i otac koji živi u susjednom selu, te su uspjeli spasiti škrinju i perilicu rublja, te nešto odjeće – govori nam Kristijan. 

Kaže kako se užasno uplašio dok su električne instalacije počele gorjeti, a noć su parale iskre što je izazvalo nestanak struje u cijelom naselju. Ubrzo su stigli vatrogasci i susjedi kako bi pomogli u gašenju. 

Dok smo hodali po zgarištu, Mirjana nam je pokazivala kupaonicu koju su, kao i ostale tri prostorije, sasvim prilagodili za stanovanje. Postavili su i novu PVC stolariju i sljedeći potez je trebao biti obnova krovišta i dimnjaka koji je prolazio uz gredu. Krovište im je prokišnjavalo i stoga su dogovarali kako bi ga promijenili najkasnije na proljeće.

pozar | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL Mirjana se nada da će opet obnoviti kuću

- Dimnjak je zapalio drvenu gredu i od tuda je sve krenulo. Nismo imali novca da uredimo krovište i tako maknemo drvenu gredu od dimnjaka – pojašnjava Mirjana, pokušavajući sabrano govoriti o jedinom domu koji više nije za stanovanje. Govori kako se nada da će ponovo obnoviti kuću koja je od kamena, kao što su je obnovili i prije nepune dvije godine. U tome im je pomogao Centar za socijalnu skrb i Općina. Kada ju pitamo kolika je šteta, Mirjana nam je kazala da se najmanje radi o 70.000 kuna kojih sada nema. Iz poduzeća gdje radi obećali su da će joj pomoći u drvenoj građi, te iz općine. Kućica nije bila osigurana. 

- Dobro bi mi došla bilo kakva pomoć, iako znam da mnogi ljudi poput nas teško žive. Stoga samo želim ako netko može pomoći da to bude od srca  – kazala nam je Mirjana koja se s djecom preselila kod bivšeg partnera koji im je ponudio krov nad glavom. 

Možda vas zanima i ovo:
Message