News

Komentari 68

S tržišta opozvana čokolada sa sezamom i cvjetnim prahom

S tržišta opozvana čokolada sa sezamom i cvjetnim prahom

Ministarstvo je u utorak priopćilo kako se taj opoziv odnosi na spomenuti proizvod od 100 grama te napomenom da ga je najbolje upotrijebiti do 31. svibnja ove godine

Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je s tržišta 'Čokoladu sa sezamom i cvjetnim prahom' iz Španjolske, zbog povećane količine pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama korištenih u proizvodnji gotovog proizvoda.

Ministarstvo je u utorak priopćilo kako se taj opoziv odnosi na spomenuti proizvod od 100 grama te napomenom da ga je najbolje upotrijebiti do 31. svibnja ove godine.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Nije sukladan ni s izmjenom Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Proizvodi ga 'Chocolates Torras, S.A., Ella del Terri' iz Španjolske, a u Hrvatskoj je u veleprodaji putem 'Maka APRICUS' (Rakitnica 2, Zagreb).

Na tržište ga stavljaju 'Bio Planet' iz Splita, 'Mrkvica' iz Zagreba te Obrt za trgovinu 'MALI LUG' vlasnice Katarine Klepec.

Najčitaniji članci