Obavijesti

News

Komentari 48

Sabor izglasao izmjene oko posvajanja iz trećih zemalja, pljuštale prozivke za huškanje

Sabor izglasao izmjene oko posvajanja iz trećih zemalja, pljuštale prozivke za huškanje

Pola godine je dio sabornice huškao na posvojitelje i tvrdio da salonska ljevica i kućni prijatelji Možemo! kupuju djecu. Prestanite huškati, poručila je Kekin (Možemo) i digla zastupnike Mosta i DP-a na noge

Još jednom upozoravamo kako ove izmjene Zakona ne stvaraju suštinske izmjene, koje su potrebne kako bi proces međunarodnog  posvojenja postao siguran za posvojitelje i siguran i najboljem interesu djece. Zašto je unazad 10 godina posvojeno svega dvoje djece iz zemalja potpisnica Haške konvencije koje bi nam trebale biti prioritetne? Zašto aktivno opstruirate posvajanja iz zemalja potpisnica, upitala je vladajuće zastupnica Možemo Ivana Kekin uoči glasanja o izmjenama Zakona o međunarodnom privatnom pravu, a na koje se Vlada "bacila" nakon slučaja Zambija. 

'Ovo je alibi zakon kojim se vladajući pokušavaju oprati za propuste u slučaju Zambija'
'Ovo je alibi zakon kojim se vladajući pokušavaju oprati za propuste u slučaju Zambija'

Osmero Hrvata, podsjetimo, šest mjeseci je čekalo epilog suđenja u toj zemlji zbog posvojenja četvero djece iz DR Kongo. Prošlog tjedna konačno je ta agonija završena i to sretno. Hrvati su se sa svojom djecom vratila kućama u Hrvatsku, a slučaj je otvorio brojna pitanja zbog kojih je reagirao i Vrhovni sud. Kekin se osvrnula upravo na taj slučaj i onaj dio sabornice, koji je, naglasila je, pola godine instrumentalizirao, nasrtao, huškao na posvojitelje i tvrdio da se u slučaju Zambija radilo o trgovini djecom i da salonska ljevica i kućni prijatelji Možemo! kupuju djecu."

- I sve ostalo što ste izgovarali kako bi skupljali jeftine političke poene i širili svoje transfobne i šovinističke stavove. Apeliram na vas da prestanete, glasači ne honoriraju glasače, građani Hrvatske imaju kapaciteta za empatiju, solidarnost i nadu. Nagledali smo se na ovim prostorima huškanja i znamo kuda nas to vodi. Zato prestanite - oštro je poručila i izazvala reakcije zastupnika. 

Prva se digla Mostova Marija Selak Raspudić

- Pravi skandal ovog slučaja je što postoje političke opcije koje smatraju da je u redu kršiti naš zakon da bi se moglo posvajati kada to čine njihovi prijatelji - uzvratila je. 

Zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić osjetio se uvrijeđenim Kekiničinim prozivkama o huškanju. 

Hrvati se vratili iz Zambije: 'Čak i u najmračnijim danima, imali smo nade u pobjedu pravde...'
Hrvati se vratili iz Zambije: 'Čak i u najmračnijim danima, imali smo nade u pobjedu pravde...'

- Ja nisam huškao niti unaprijed govorio tko je kriv, a tko ne. Ali nikad neću smatrati da je prirodno da se čovjek može probuditi drugog spola i ići posvajati dijete. I točka - rekao je.

Ako je bilo huškanja, onda je ono bilo usmjereno na Mostove zastupnike za vrijeme pandemije, poručio je Miro Bulj

- Vi ste bili tada na strani huškanja prema onima koji su bili, sada vidite, u pravu - istaknuo je. 

Ponovno se javila Selak Raspudić. 

- Kekin i Benčić koriste jeftine PR trikove i štoseve, misle da građanima mogu prodavati parolu o govoru mržnje da bi dobili glasove - kazala je. 

Agonija je gotova, gorak okus, nažalost, možda ostaje zauvijek
Agonija je gotova, gorak okus, nažalost, možda ostaje zauvijek

Nakon verbalnog šamaranja lijevih i desnih, zastupnici su izmjene Zakona izglasali s 93 glasa za, dva protiv dok ih je 19 bilo suzdržano. A njima se uređuje područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država koje nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece. Pa će se tako ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece, tražiti dokaz o legalizaciji strane sudske odluke o posvojenju djeteta, a sud će također imati obvezu obavijestiti nadležno ministarstvo o priznavanju strane sudske odluke te provesti provjeru autentičnosti odluke o posvojenju na temelju međunarodne pravne pomoći koja se s predmetnim državama odvija diplomatskim putem.

Osim toga, posvojitelji će morati biti upisani u Registar potencijalnih posvojitelja u Hrvatskoj, što će provjeravati Ministarstvo socijalne politike te će biti dužni, u suradnji s hrvatskim tijelima, informirati se o državi u kojoj misle posvojiti dijete.