Obavijesti

News

Komentari 13

Sabor nije glasovao o izvješću rada Hrvatske narodne banke

Sabor nije glasovao o izvješću rada Hrvatske narodne banke
1

Ostalo je tako nejasno hoće li HNB-ovo izvješće dobiti podršku većine, čiji su zastupnici bili podijeljeni u raspravi, ali i to hoće li Sabor uopće glasovati o izvješću ili će ga "primiti na znanje"

VIDEO

Hrvatski sabor nije u petak, kako se očekivalo, glasovao o izvješću o radu HNB-a u 2014., a predsjednik Sabora Željko Reiner objasnio je da će se glasovati sljedeći tjedan, zajedno s informacijom središnje banke za prvo polugodište 2015., koja još nije raspravljena. 

Ostalo je tako nejasno hoće li HNB-ovo izvješće dobiti podršku većine, čiji su zastupnici bili podijeljeni u raspravi u četvrtak, ali i to hoće li Sabor uopće glasovati o izvješću ili će ga tek "primiti na znanje".  

Pitanje treba li se o izvješću središnje banke glasovati po principu "za" ili "protiv" u raspravi je "potegnuo" Ivan Šuker, koji je u ime HDZ-a najavio potporu izvješću, ali i podsjetio da je izvješće za 2013. tek "primljeno na znanje" .  

Takvoj koncepciji suprotstavio se Ivan Kovačić (Most), koji podsjeća da je svih ranijih godina glasovano o zaključku Odbora za financije i da su izvješća prihvaćana, a ne primana na znanje.  

"Tako se glasovalo svih ovih godina, osim jedne godine, 2013., kad je potpredsjednica Odbora, namjerno ili nenamjerno, donijela zaključak da se prima na znanje", rekao je Kovačić i zamolio da se i ovoga puta glasuje kako je uobičajeno.
Šuker mu je uzvratio da je tadašnja potpredsjednica Odbora za financije bila zamjenik glavnog pregovarača s EU za financije te da je zaključak predložila "sukladno raspravi u Bruxellesu kad se iz zakona izbacila odredba da Hrvatski sabor usvaja Godišnje izvješće HNB-a". 

Isto misli i guverner HNB-a Boris Vujčić, koji smatra da bi glasovanje o izvješću značilo kršenje europske pravne stečevine. 

Upozorio je i da Sabor "ne može ni odobravati ni usvajati, ni suspendirati, ni anulirati, ni odgađati bilo kakve odluke HNB-a", no njegovo izlaganje nije uvjerilo Kovačića, koji je uzvratio kako je logično da guverner u Saboru brani sebe.

"Možda postoji uputa EU i ako je to u skladu s Ustavom i zakonom, onda ćemo se mi tako ponašati, ali koliko znam, u Hrvatskoj državi glavno zakonodavno tijelo je Hrvatski sabor", poručio je Kovačić.

Mostovi zastupnici u raspravi su bili kritični i prema samom izvješću, a u tome nisu ostali usamljeni. Kritični su bili i zastupnici SDP-a, ali i dio zastupnika HDZ-a, među kojima i predsjednik Odbora za financije Goran Marić, koji je izvijestio da je odbor kojem je na čelu o predmetnom izvješću raspravljao još u prošlom sazivu i predložio da se ono prihvati. 

"Ne prima se na znanje, nego je odbor dao zaključak 'prihvaća se Godišnje izvješće HNB-a i predlaže Hrvatskom saboru sa 6 glasova za, 1 glasom protiv da prihvati godišnje izvješće'. To je zadnja verzija s Odbora za financije i proračun", rekao je Marić.

Reiner je, pak, dodao kako Odbor u novom sazivu u izvješću nije uopće raspravljao. 

Kako se neslužbeno moglo čuti među zastupnicima vladajućih stranaka, o izvješću HNB-a bilo je govora i na zajedničkom sastanku njihovih klubova u petak ujutro, i to na inzistiranje Mostovih zastupnika. 

Oni su redom uvjereni da izvješće treba odbiti, a kao glavni argument navode ustavnu odredbu po kojoj HNB Saboru podnosi godišnje izvješće, a ne informaciju. 

Neslužbeno se tumači kako je upravo činjenica da još uvijek nije dogovoren način glasovanja, kao i neizvjesnost hoće li HNB dobiti potporu u Saboru razlog zbog kojega je glasovanje odgođeno za idući tjedan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija
UŽIVO: 24SATA U OSIJEKU

Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija

U automobil je s prednje strane u vjetrobransko staklo na mjesto vozača ispaljeno 7 hitaca.