Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Sabor: Odbor za obitelj i mlade podržao Istanbulsku konvenciju

Kako bi uklonila zabrinutost dijela graana u vezi s Konvencijom, Vlada je uz prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije predložila i interpretativnu izjavu

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
9 komentara

Ratifikaciju Istanbulske konvencije podržao je u utorak većinom glasova saborski Odbor za obitelj, mlade i sport, uz jedan glas protiv, onaj Hrastova zastupnika Hrvoja Zekanovića, pri čemu su i vladajući i oporbeni članovi odbora uglavnom polemizirali o tome što je to rodna ideologija koja je izazvala najviše prijepora u javnosti.

PLENKOVIĆ STIERU: 'Ako glasaš protiv Konvencije, nećeš više biti politički tajnik'

Kako bi uklonila zabrinutost dijela hrvatskog društva u vezi s Istanbulskom konvencijom, Vlada je uz prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije predložila i interpretativnu izjavu u kojoj naglašava da odredbe konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

NE RODNOJ IDEOLOGIJI Puljić: Ne možemo prihvatiti Istanbulsku konvenciju...

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić kazala je da se cijelo vrijeme u javnoj raspravi spominje rodna ideologija i da je zato priložena interpretativna izjava kako bi se to razjasnilo.

"Cilj interpretativne izjave bio je da se jasno kaže što konvencija donosi i što nam ne donosi", rekla je.

Naglasila je da je cilj Istanbulske konvencije odnosno Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji jačanje zaštite žena od svih oblika nasilja, prevencija nasilja i suzbijanje svih oblika diskriminacije te pozvala zastupnike da podrže konvenciju.

UDARAC S OLTARA Uputio oštro pismo: Bozanić napada HDZ, a oni se čude...

"Držim da je interpretativna izjava beskorisna i štetna, a pojam rodne ideologije ubačen je nepotrebno u hrvatske zakone, taj  pojam ne postoji, on je izmišljotina", rekao je Arsen Bauk (SDP). Njegov prijedlog da se ispred pojma rodna ideologija u izjavi doda "takozvana" ili da se ona u potpunosti briše nije dobio podršku članova Odbora.

"Postoji rodna jednakost, rodna ravnopravnost, rodna diskriminacija, rodno uvjetovano nasilje, rodno osjetljivi proračuni, rodna terminologija, ali ne postoji rodna ideologija", ustvrdila je Baukova stranačka kolegica Sabina Glasovac.

Hrvoje Zekanović (Hrast) smatra da stavljanjem naziva 'rodna ideologija' u interpretativnu izjavu Vlada priznanje da ona postoji u Konvenciji. Nazvao je izjavu "spinom Vlade Andreja Plenkovića", kojom se, kaže, želi obmanuti glasačko tijelo HDZ-a, u cilju "dobivanja političkih bodova premijera u Bruxellesu".

ZADNJA RUNDA Plenković više nema živaca: Iz HDZ-a Ivo Stier leti nokautom

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) upitala je Zekanovića je li pročitao izborni program stranke HDZ na čijoj je bio listi i u čijem klubu sjedi, a u kojem piše da će se usvojiti Istanbulska konvencija na što joj je odgovorio da nije pročitao program, ali da mu je europarlamentarka Ivana Maletić kazala da toga u programu nema.

Vesna Pusić (Glas) smatra da sukob oko Konvencije nije sukob oko rodne ideologije već između onih koji smatraju da je nasilje u obitelji i nad ženama društveno pitanje i onih koji smatraju da je to nešto što treba zaključati iza zatvorenih vrata.

Zekanović je mobitelom snimao cijelu sjednicu i prenosio uživo na svom Facebook profilu.

O ratifikaciji Istanbulske konvencije Sabor će raspravljati u srijedu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message