Sabor podupro izmjene zakona o trgovini divljim vrstama | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Sabor podupro izmjene zakona o trgovini divljim vrstama

Sabor podupro izmjene zakona o trgovini divljim vrstama

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da se godišnja vrijednost međunarodne trgovine divljim vrstama procjenjuje u milijardama eura

VIDEO

Zastupnici su u četvrtak podržali izmjene i dopune Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama upozorivši da se godišnja vrijednost međunarodne trgovine divljim vrstama procjenjuje u milijardama eura, a u Hrvatskoj su posebice na meti naše zaštićene endemske vrste.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da se godišnja vrijednost međunarodne trgovine divljim vrstama procjenjuje u milijardama eura, a u velikoj mjeri odnosi se na farmaceutsku, prehrambenu, kozmetičku, modnu industriju te trgovinu kućnim ljubimcima.

Grmoja i Kapulica sukobili se u Saboru: 'On nema niti časti, dostojanstva, a ni poštenja!'
Grmoja i Kapulica sukobili se u Saboru: 'On nema niti časti,  dostojanstva, a ni poštenja!'

No, nažalost, upozorio je, trgovina divljim vrstama je toliko profitabilna da, uz zakonitu trgovinu, još veći pritisak na ugrožene vrste stvara nezakonita trgovina.

Horvat je rekao i kako se procjenjuje da je po vrijednosti nezakonita trgovina divljim vrstama u samom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima.

Naglasio je da se izmjene i dopune tog zakona donose zbog usklađivanja s EU zakonodavstvom, a njima se, među inim, mijenjaju i dopunjuju prekršajne odredbe te propisuju uvjeti komercijalnog korištenja strogo zaštićenih zavičajnih vrsta koje nisu obuhvaćene uredbama EU.

I Ljubomir Kolarek (Klub HDZ) poručio je da Hrvatska nije iznimka u sve raširenijoj ilegalnoj trgovini divljim vrstama jer su na meti kolekcionara endemske vrste koje odnose u svoje kolekcije ili ih preprodaju drugima.

Jandroković: 'Pred Saborom je donošenje 77 zakonskih akata vezanih uz uvođenje eura'
Jandroković: 'Pred Saborom je donošenje 77 zakonskih akata vezanih uz uvođenje eura'

Osim endemskih vrsta, u Hrvatskoj se najviše krijumčare i strogo zaštićene zavičajne vrste, prije svega kornjače čančare, barske kornjače, različite vrste ptica, ptice pjevice (najčešće češljugari) te školjkaši poput periski i prstaca. Uz to se ilegalno krijumčare lovački trofeji i krzna vuka, risa i medvjeda kao i ptica grabljivica, dodao je.

Da je u Hrvatskoj i danas prisutno nekontrolirano prekomjerno izlovljavanje, kako bi se životinjski i biljni primjerci koristili u međunarodnoj trgovini, upozorila je i Mirela Ahmetović (SDP). Pozdravila je unaprjeđenje zakona, ali naglasila da prvenstveno treba osigurati njegovu provedbu. Založila se i za revnije i odgovornije postupanje Državnog inspektorata kako bi se osigurala dosljedna provedba zakona.

I Vilim Matula (ZLB) smatra da su izmjene i dopune tog zakona "korak u dobrom smjeru", ali je upozorio i da su u našoj zemlji oglasnici prepuni egzotičnih i divljih životinja.

Navodeći kako su životinje "rezervoar" mnogih bolesti koje mogu evoluirati u pandemiju, Matula smatra da bi i Hrvatska trebala slijediti primjer Italije koja je donijela potpunu zabranu uvoza životinja iz drugih zemalja, posebice egzotičnih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.