Obavijesti

News

Komentari 62

Deficit je 16,2 milijarde kuna; Šuker: "Ma to je naštimaljka"

Deficit je 16,2 milijarde kuna; Šuker: "Ma to je naštimaljka"
7

O naštimavanju brojeva govori 2011. kada je prikazan deficit od 15 milijardi, a dolaskom EUROSTAT-a vidjelo se da je bio 27 milijardi kuna, odgovorio je Lalovac

VIDEO

Deficit središnje države za 2013. godinu iznosio je 16,2 milijardi kuna. Iako je deficit visok, ministar financija Boris Lalovac govoreći o izvršenju proračuna u Saboru kazao je da je Vlada poduzela mjere za pomoć poduzetnicima te da su zadržana socijalna prava i razina mirovina. Pohvalio se i učincima fiskalizacije za koju smatra da je 'jedan od najboljih projekata u zadnje 23 godine'. Napomenuo je kako ti podaci otvaraju pitanje jesmo li svih ranijih godina imali fer utakmicu na domaćem tržištu.

- Brojke pokazuju uvođenje reda i uvođenje fer i poštene utakmice na tržištu. U ugostiteljstvu je prijavljeno 2,6 milijardi kuna ili 40 posto više oporezivih isporuka nego u 2012. godini. U trgovini ukupno povećanje oporezivih usluga iznosi 14 posto ili 5,2 milijarde kuna - pobrojao je Lalovac.

Šuker ne vjeruje predstavljenim brojkama

Za Ivana Šukera (HDZ) iz dokumenta koji je pred zastupnicima vidljivo je da se radila "naštimaljka" da deficit bude 16,2 milijardi kuna.

- Ako kompariramo određene nalaze državne revizije vidjet ćete da prihod HANDA-e po ničemu nije mogao biti prihod proračuna u 2013. Za tih 600 milijuna se diže proračun. Isto tako određena jamstva koja su dana HŽ-u koja će sutra biti naplaćena iz proračuna nas dižu na deficit negdje između 18,5 i 19 milijardi. Toliki je stvarni deficit proračuna u 2013. godini - ustvrdio je.

Na te tvrdnje reagirao je ministar Lalovac.

- Mi smo članica Europske unije, sve brojke pregledava EUROSTAT i vrlo jasno znate da smo u proceduri prekomjernog deficita, vrlo jasno se znaju brojevi i javno objavljuju u europskim izvješćima. O naštimavanju brojeva govori 2011. godina kada je prikazan deficit od 15 milijardi, a dolaskom EUROSTAT-a vidjelo se da nije deficit 15 nego 27 milijardi - uzvratio je.

'Da nema čekova, brod novca išao bi preko oceana'

Dujomir Marasović (HDZ) kazao je kako je potrošnja u zemlji pala jer je narod osiromašio te da je proračun pukao.

- Bivši ministar i vi svakih mjesec dana idete u New York na burzu posuditi novce. I da to ne ide čekovima, brod novca bi išao preko oceana. Mi smo se raspali, ne funkcioniramo kao država, deficit je toliki da to ne može nitko podnijeti više - kazao je.

Ministru je spočitnuo da ništa nije napravljeno da se državne financije dovedu u red te je pozvao ministra da se ničim ne hvali.

- Ja volim dobro raspoloženje pa i u Saboru, ali ovo je raspoloženje za plakanje. I vi ste trebali plačući izlagati o našem proračunu, a ne s osmjehom - poručio je Marasović ministru.

Podsjetio HDZ-ovce da su imali vremena

Lalovac je HDZ-ovcima rekao da su imali vremena uvesti fer i poštenu utakmicu među poduzetnike.

- Da ste imali snage i hrabrosti to uvesti od 2004. do 2008. godine vjerojatno i ovi deficiti ne bi bili toliki - uzvratio je Lalovac.

Matrina Dalić (HDZ) osvrnula se na tvrdnje ministra da izvršenje proračuna pokazuje veliki red.

- Izvršenje proračuna i ono što piše u izvješću Državne revizije govori upravo suprotno. Ne možemo govoriti o redu. Ne možemo smetnuti s uma da smo mi krenuli u 2013. s planom deficita od 10,8 milijardi kuna, a završili na 16,2 sa značajnim sumnjama u ispravnost knjiženja prihoda proračuna, kao što je navela Državna revizija. To je ozbiljna primjedba - kazala je.

'Na koliko ćemo ove godine završiti?'

Napomenula je da se s metodologijama mogu igrati cijeli dan, ali da je temeljna poruka da postoje veliki problemi izvršavanju proračuna. Dalić je ukazala i da je u prva četiri mjeseca ove godine deficit proračuna bio 7,4 milijarde kuna, a plan je 13,6 milijarde.

- Prošle godine u prva četiri mjeseca deficit je bio 6,5 milijardi i završili smo na ovih 16,2 u čiju točnost ne vjerujemo i imamo dokaze i od Državne revizije da je taj iznos veći. Koliki će onda biti deficit ove godine ako je već u prva četiri mjeseca veći milijardu kuna nego prošle godine kada smo planirali 10, završili na 16,2 ili više. Na koliko ćemo ove godine završiti? - upitala je.

Dalić je izrazila duboku sumnju da će Hrvatska ispuniti obveze u kontekstu procedure prekomjernog deficita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...