Obavijesti

News

Komentari 13

Sabor sa 105 glasova utvrdio da nema uvjeta za referendume

Sabor sa 105 glasova utvrdio da nema uvjeta za referendume

Prije glasanja Hrvoje Zekanović (Hrast) tražio je od zastupnika da pozdrave predstavnike inicijativa, koji su glasanje pratili sa saborske galeriije, no jedini koji je pljeskao bio je Zekanović.

VIDEO

Sabor  je sa 105 glasova za, dva suzdržana i 16 protiv potvrdio zaključak Odbora za Ustav kako nisu stvorene pretpostavke za raspisivanje referenduma koje su inicirale građanske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj".  Prije glasanja Hrvoje Zekanović (Hrast) tražio je od zastupnika da pozdrave predstavnike inicijativa, koji su glasanje pratili sa saborske galerije, no jedini koji je pljeskao bio je Zekanović. 

Niti avioni nisu srušili Vladu: Odbili su interpelaciju SDP-a
Niti avioni nisu srušili Vladu: Odbili su interpelaciju SDP-a

Prije samog glasovanja stanke su tražili Most, HNS, SDSS te zastupnik talijanske manjine Furio Radin. 

- Ova tema nije zrela za glasovanje - ustvrdio je Božo Petrov (Most) i tražio da se točka makne s dnevnog reda. Naveo je da iza ovoga ne smije biti repova i sumnji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pripremio je dar za premijera Plenkovića. Za njega je na stolu predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića ostavio majicu s natpisom "Dva spola, dva roda" kako bi premijer imao uspomenu na Istanbulsku. 

- Možete je obući. Lijepo će vam stajati - uzvratio mu je Jandroković. 

"Nije dobro varati narod"

Predstavnici inicijative "Istina o Istanbulskoj" u Saboru su razvukli su transparent s natpisom "Nije dobro varati narod". U ime inicijative Katarina Pavlović zastupnicima koji su odbili građanske inicijative poručuje:  

- Ignorirali su narod, a narod to vidi, čuje i osjeća. To je dugoročni proces, jer ako oni ustraju u tome, to će im se obiti o glavu. Nije im pametno ići protiv naroda jer su oni naši zastupnici, a ponašaju se suprotno narodu, ignoriraju i varaju narod - izjavila je Pavlović. 

Najavila je i da će se inicijativa obratiti Europskom sudu za ljudska prava te vjeruje da će se oni zainteresirati i prepoznati koliko je u cijelom postupku bilo nepravilnosti, muljanja  i manipulacije. 

Pavlović tvrdi da referendumske inicijative nisu ništa muljale

- To što su se neki možda potpisali nečitko, mislimo da ih nije bilo 40.000 nego se netko samo trebao malo više potruditi da to pročita, a oni se nisu trudili jer su imali takav naputak. Nismo krivotvorili potpise, a ako je netko to možda radio, onda je to radio sa zlim namjerama da nam našteti, ali mi to ne znamo jer to nitko nije provjeravao - poručila je Pavlović. 

Činjenica da je više od dvije trećine Sabora glasalo protiv inicijativa za Pavlović je problem, jer su se "gotovo sve snage urotile protiv naroda“. 

"Sramotna odluka Sabora"

U ime inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić smatra da je odluka Sabora sramotna. Ovo je, kaže očiti primjer zašto je potrebna promjena izbornog sustava. 

- Zastupnici koji bi trebali predstavljati i zaštiti volju građana, slušaju šefa stranke, ne poštuju zakone i Ustav, odnosno volju birača. Ovako silan angažman građana da se nešto promjeni, Vlada premijera Plenkovića je napadala i gušila te nije dopustila da se ispoštuje ustavno pravo građana na referendum. Očito mi kao građani, prema mišljenju Plenkovića i njegovih poslušnika, nemamo pravo glasa - rekao je Mlinarić. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...