Obavijesti

News

Komentari 159

'Rodne ideologije ima, a mi se samo pravimo da ju ne vidimo'

'Rodne ideologije ima, a mi se samo pravimo da ju ne vidimo'
5

Crkva se ne bavi politikom, ali crkva oko ključnih stvari za vjernike mora reagirati. I dala je tu eksplicitnu izjavu da neke stvari u konvenciji nisu prihvatljive, smatra zastupnik Hrasta...

VIDEO

Interpretativna izjava ne mijenja ništa u sadržaju Istanbulske konvencije, rekao je Hrvoje Zekanović (Hrast) navodeći da ona nema nikakvu pravnu utemeljenost:

- No moram reći da druga točka te izjave o rodnoj ideologiji zapravo priznaje na neki način da unutra ima rodne ideologije. Ona kaže. RH smatra da u konvenciji ne postoje odredbe koje bi se odnosile na rodnu ideologiju. Sama ta izjava na kraju kaže: car je gol, rodne ideologije ima, a mi se pravimo da to ne vidimo - rekao je Zekanović. 

S obzirom na subotnji prosvjed protiv konvencije, postavilo se pitanje je li to početak sukoba HDZ-a i Crkve, a Zekanović je uzvratio: 

- Crkva se ne bavi politikom, ali crkva oko ključnih stvari za vjernike mora reagirati. I dala je tu eksplicitnu izjavu da neke stvari u konvenciji nisu prihvatljive. Moje mišljenje je da nije bilo Crkve kroz povijest, pogotovo u vrijeme komunizma, ne bi bilo hrvatskog naroda - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zekanović se nada da neće svi ministri na Vladi biti za konvenciju.

- Mislim da će ona proći Vladu i doći u Sabor, a tu će biti gusto. SDP dvoji hoće li podržati konvenciju s ovom izjavom, a i mnogo zastupnika vladajuće koalicije neće dignuti ruku - kazao je Zekanović u Saboru. 

Bačić: HDZ je prejak, ne bojimo se ishoda glasanja

Rasprava ja Predsjedništvu HDZ-a oko Istanbulske konvencije za predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića bila je "još jedan korak naprijed u demokratskoj profilaciji HDZ-a".te je poručio da su unutar stranke sposobni se nositi s različitim mišljenjima. Na pitanje hoće li HDZ-ovi zastupnici imati mogućnost o konvenciji glasati po savjesti uzvratio je kako to nije rekao. 

Naveo je da će Vlada sutra uputiti zakon o ratifikaciji u proceduru, koji će biti popraćen interpretativnom izjavom. Naveo je kako ta izjava ostavlja mogućnost da i oni koji su dvojili o smislu i suštini Istanbulske konvencije, a to je zaštita žena od nasilja, da je može prihvatiti. Kazao je i da ih o ovoj temi još čeka rasprava na sjednici Kluba gdje ćemo još dodatno raspravljati i nastojati utvrditi jedinstveni stav oko ratifikacije. 

- Budite strpljivi i pričekajte tjedan dva - rekao je Bačić. 

Ofenziva konzervi: Plenković ratuje protiv lovaca na vještice
Ofenziva konzervi: Plenković ratuje protiv lovaca na vještice

Na pitanje što ako protivnici ratifikacije u HDZ-u ustraju u svom stavu i glasaju protiv te hoće li to utjecati na njihovu poziciju u stranci poručio je kako nema nikakvog problema ako se na tijelima HDZ-a čuju drugačija mišljenja. 

- Nemojte se bojati za HDZ, prejaka smo stranka i ne bojimo se ishoda glasovanja - poručio je Bačić. 

Na pitanje očekuje li eskalaciju sukoba između HDZ-a i Crkve uzvratio je: 

- Ne bojim se. HDZ i Crkva su uvijek bili u dobrim odnosima i HDZ u svim svojim dokumentima uvijek podržavao ratifikaciju Istanbulske konvencije, bez obzira tko bio na čelu HDZ-a, od Ive Sanadera, Jadranke Kosor čije su vlade aktivno sudjelovale u pisanju konvencije. I za vrijeme dok je Karamarko bio predsjednik HDZ je uvijek na istoj poziciji što se tiče konvencije. Ako bi danas odustali od nečega što smo promovirali, onda bi nas mogli prozivati. U našem programu smo rekli da smo vjerodostojni i tu vjerodostojnost dokazujemo i sada - poručio je Bačić. 

Ponovio je kako je prosvjed protiv ratifikacije, koji je zakazan za subotu, demokratsko pravo građana. - Pravo je građana i udruga da prosvjeduju i da se očituju o određenim pojavama i događanjima - kazao je.

Osvrnuo se i na oporbenu inicijativu za opoziv Martine Dalić ustvrdivši da je to neozbiljan, skroman uradak kojim se namjerava rušiti potpredsjednicu Vlade i ministricu.

- Do te mjere je bizaran da primjerice oporba ili Most joj zamjera što se zalaže za project termoelektrane Peruča, a taj projekt je bio sastavni dio strategije prostornog uređenje RH za koju su glasali i zastupnici Mosta, a taj projekt je kao strateški predložio ministar Slaven Dobrović - rekao je. 

Darko Milinović: 'Vrh stranke radi neviđenu represiju na nas!'
Darko Milinović: 'Vrh stranke radi neviđenu represiju na nas!'

Kada je riječ o SDSS-u i kako će se on postaviti u toj priči, Bačić je uzvratio:

- Vrlo često razgovaram s kolegom Pupovcem i nikada nisam stekao dojam da neće podržati Dalić. Vjerujem i siguran sam da će Pupovac i njegova stranka prilikom glasovanja podržati Dalić - zaključio je Bačić. 

Maras: U SDP-u nema podjela oko ratifikacije

Nakon što je objavio kako će glasati za Istanbulsku konvenciju, Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da u SDP-u  nema podjela po tom pitanju. 

- Pa mi smo predložili ratifikaciju prije godinu dana - izjavio je.
Na Bačićeve tvrde da je oporbena inicijativna uza opoziv Martine Dalić bizarna, uzvratio je:

- Bizaran je Branko Bačić jer ne mogu ozbiljnim nazvati političara koji kad 70 posto građana kaže da Dalić mora otići, on i dalje nju brani. Bizarno je da je brani, bizarno je da konzultanti i dalje uzimaju milijune kuna svaki tjedan i mjesec. Sve što HDZ radi oko Agrokora je bizarno pa se ne čudim bizarnoj izjavi kolege Bačića - rekao je Maras.

'Glasat ću za Konvenciju, pa kome bilo pravo, kome krivo'
'Glasat ću za Konvenciju, pa kome bilo pravo, kome krivo'

Radin: Ja ću podržati konvenciju, sa ili bez izjave

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je kako je čuo interpretativnu izjavu koja će ići uz konvenciju, ali je nije vidio. 

- U nikakvom pogledu ne kontaminira konvenciju, a s druge strane poštuje naše ustavne odredbe. Ja ću podržati konvenciju, podržao bi je bez izjave, a podržat ću je s izjavom koja je uravnotežena i trebala bi biti prihvatljiva za sve oni koji podržavaju konvenciju - rekao je. 

IDS ponavlja da je za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe jer je to civilizacijsko, a ne političko pitanje. 

- Nije mi jasno da se netko ograđuje od nečega i da bi bio protiv dokumenta koji štiti žene od nasilja. Očekujem da će velika većina podržati ratifikaciju - Giovanni Sponza (IDS). 

Upitan hoće li sadržaj izjave utjecati na njihov stav, jer SDP kaže da neće podržati fake konvenciju. 

– Što se tiče stava SDP-a nije mi jasno da netko može biti protiv dokumenta, koji štiti žene od nasilja - poručio je. 

Brkić: 'Daj Bože da više nikad sami ne rušimo svoju Vladu...'
Brkić: 'Daj Bože da više nikad sami ne rušimo svoju  Vladu...'

Glasovac: Ograde nisu razlog da odbacimo Konvenciju

Sabina Glasovac (SDP) ponovila je svoj stav da ograde nisu razlog da SDP odbacimo tekst Konvencije i budemo protiv zaštite žena. 

- Interpretativne izjave nemaju nikakav pravno obvezujući karakter. Jedina uloga onoga što piše u Konvenciji jest snažnija zaštita žena u obitelji i točka. Ja to podržavam - izjavila je. 

Negirala je podjele u SDP-u zbog interpretativne izjave. 

- Konvencija je takva kakva jest, ne piše je ni HDZ ni SDP, tekst je univerzalan, a ja se zalažem da ga ratificiramo. Ako je njen sadržaj da je Konvencija u skladu s Ustavom RH i da u Konvenciji nema rodne ideologije, to je ono što mi cijelo vrijeme govorimo. Konvencija ne gura na mala vrata rodnu ideologiju, nego se bori za jaču zaštitu žena od nasilja i prevenciju da tih žrtava bude što manje - rekla je Glasovac koja od svog kluba očekuje da bude za ratifikaciju.

Grmoja: Mi ćemo glasati po savjesti

Nikola Grmoja (Most) ponovio je da će zastupnici njegovog kluba glasati po savjesti te je dobacio nagađanja da će zastupnici Mosta biti protiv, a žene za Istanbulsku konvenciju. Smatra i da bi odgovorna oporba trebala rušiti Vladu, koja ima katastrofalne rezultate. Napominje i da se bilo kojom konvencijom prava žena neće riješiti preko noći. 

- Mislim da su se neke kolege možda prepali izvanrednih izbora. Mi tog straha nemamo, mi smo opozicija i ne mislimo držati ljestve Andreju Plenkoviću - poručio je. 

Na pitanje što kaže njegova savjest kad je u pitanju ratifikacija konvencije kazao je:

- Mislim da konvencija ili nad tijelo, koje bi nadziralo provedbu konvencije, ne može poboljšati položaj žena u RH. To možemo jedino mi restriktivnijim zakonima i provođenjem sadašnjih zakona, edukacijom i većim financijskim sredstvima. To je jedini put. Zašto bi netko uređivao stvari u našem dvorištu. Ja postupam onako kako je postupila Velika Britanija - zaključio je. 
Osvrnuo se i na izjave Branka Bačića oko opoziva Martine Dalić. 

- Meni je drago vidjeti da je kolega Bačić jako nervozan, kao jučer premijer. Što se tiče zahtjeva za opoziv on sadrži bitne točke koje se tiču angažmana Martine Dalić oko Agrokora, njezine odgovornosti za Antu Ramljaka, savjetničke plaće i milijune koji su se izvukli iz Agrokora. Svi znamo da je prema zakon to trebala biti njezina odgovornost i da je premijer njoj predao sve konce vezano uz Agrokor. Što se tiče Peruče svi sve sjećamo scene u Saboru, gotovo fizičkog nasrtaja na zastupnika Mosta Miru Bulja. Svi znamo tko je protestirao protiv Peruče, tako da je to čista laž što govori kolega Bačić. Meni je drago vidjeti da je on tako nervozan i da napada Most, to znači da samo rastemo - rekao je. 

'Plenković ljudima poručuje da s posla mogu ravno na groblje'

U Saboru Gordan Maras (SDP) saborsku govornicu iskoristio je kako bi upozorio na problem u promjeni tarifne naplate u HEP-u i poskupljenje struje za građane te mirovinsku reformu. Naveo je kako ova dva problema ukazuju da su za Vladu i HDZ građani samo brojke. Maras je upozorio da će promjena tarifne naplate rezultirati i do 1000 kuna većim računima za građane, posebno one koji se griju na struju. 

- Andreju Plenkoviću važnije je tko će biti direktor u HEP-u nego hoće li 13.000 obitelji imati veće račune - poručio je Maras. 

Kada je u pitanju mirovinska reforma koja će pogoditi stotine tisuća naših sugrađana kojim premijer Plenković šalje poruku građanima "radite do kraja, do 67 godine života, ne zanima me kako ćete živjeti od niske mirovine, što se mene tiče, možete direktno s radnog mjesta na groblje". 

- To ne smijemo dopustiti i moramo se pobuniti protiv toga. Zašto je Andreju Plenkoviću važnije što traži Europska komisija od zaštite građana? Plenković sitno broji još godinu i nešto dana i vjerojatno će nas napustiti na neku dužnost u Bruxellesu. Zato mu je važnije udovoljiti onome što straži Komisija nego zaštiti stotinu tisuća građana. Nemoj Andreju slušati što ti govori Bruxelles nego slušaj i štiti svoje građane, oni su sto puta važniji od briselskih činovnika - poručio je Maras. 

Predsjedavajući Gordan Jandroković (HDZ) mu je uzvratio:

- Siguran sam da će vas predsjednik Vlade poslušati - dobacio je.

Petrov: Želimo da birači mogu izabrati više zastupnika

Božo Petrov (Most) podsjetio je kako je njegova stranka prije gotovo godinu dana u saborsku proceduru uputila izmjene izbornog zakona, kojim se predlaže da se na parlamentarnim izborima građanima omoguće tri preferencijalna glasa. Do sada, kaže, na taj prijedlog nije stiglo ni očitovanje Vlade.

- Želimo da birači mogu izabrati veći broj zastupnika. Važeći izborni zakon omogućuje odnarođivanje. Zastupnici se trenutno vode logikom političkog oportuniteta, slijepo slijede naputke stranačkog vodstva i ne obaziru se na one koji su ih izabrali, jer im to omogućuje fotelje, sinekure i politički opstanak - kazao je Petrov. 

Pozvao je predsjednika Sabora da odredi datum rasprave o ovoj temi, a oporbu je pozvao da ih podrže te da po novom poslovniku upravo ova točka dnevnog reda bude ta koju će oporba tražiti da se raspravi u Saboru.

Stanke će se moći tražiti prvi dan zasjedanja ujutro

Zastupnici su raspravili amandmane na prijedlog poslovnika, a s obzirom na to da su HDZ i SDP ranije postigli kompromis oko dokumenta, kojim se ureduje rad saborskih zastupnika, povučeno je 475 opstruktivnih amandmana pa je raspravljeno njih tek 47 amandmana. Iako je to ranije bila praksa, temeljem odluke Odbora za Ustav o amandmanima se nije glasovalo, već će taj posao zastupnici odraditi u petak kada će se očitovati i o konačnom prijedlogu poslovnika.

Kompromisnim amandmanima predviđeno je da predsjednik Sabora jednom mjesečno treba uvrstiti na raspravu oporbeni prijedlog, ako je za njega prikupljeno 30 potpisa te ako ta točka dnevnog reda čeka na raspravu 60 dana.

Zastupnici će imati pravo jednom mjesečno dati potpis ja jednu točku dnevnog reda, koju žele da se raspravi na plenarnoj sjednici. Kada je riječ o stankama odnosno mogućnosti zastupnika da u Saboru progovore o aktualnim temama dogovor je da će se ona moći tražiti prvi dan tjednog zasjedanja u jutarnjem terminu odnosno od 9:30 do 10:45, dok će ostalim danima  "slobodnim temama" moći govoriti u razdoblju od 13 do 14:15 sati. Prihvaćen je i amandman nezavisnog zastupnika Vlahe Orepića kojem se nezavisnim zastupnicima, koji nisu dio niti jednog kluba, omogućava da traže stanku jednom tjedno. Most i Živi zid navode da se kompromisnim amandmanima ide na ruku dvjema najvećim strankama. 

- Nove političke opcije, koje su aktivnošću preuzele dominaciju u Saboru treba svesti u okvire, ali mi ćemo naći način boriti se. Jasna je meta izmjena Poslovnika, no vrijeme će pokazati da će nove politike opcije rasti, a da ćete vi sve više gubiti povjerenje građana - ustvrdio je Grmoja.

Za Branimira Bunjca (Živi zid) kompromis oko poslovnika između HDZ-a i SDP-a je dokaz postojanja neformalne velike koalicije.

- Moram konstatirati da mi je u načelu žao, što su se o ovom poslovniku dogovorile samo dvije stranke i to dvije stranke, koje su stalno u kohabitaciji, koje u biti su već sada u neformalnoj velikoj koaliciji, dezavuirali su ulogu oporbe i na neki način trud, koji smo zajednički uložili na maratonskoj sjednici koja je trajala 32 sata i u pisanju amandmana - kazao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag