Obavijesti

News

Komentari 82

Smirila se svađa: Zastupnici pljeskali Vasiću, dobio je kćer

Smirila se svađa: Zastupnici pljeskali Vasiću, dobio je kćer
19

Branko Vukšić je od ministara Jovanovića zatražio da objasni zašto Građevinski fakultet nije iskoristio mogućnost odgode novog modela plaćanja školarina

VIDEO

Već na samom početku zasjedanja Sabora, Hrvatski laburisti zatražili su stanku zbog prosvjeda studenata, posebice Građevinskog fakulteta, koji do danas moraju platiti 8000 kuna ili gube sva prava. Zabrinutost zbog situacije na fakultetima izrazili su svi klubovi zastupnika. HDSSB-ov Zoran Vinković ustvrdio je da je Hrvatska jako daleko od zemlje obrazovanja, što se godinama najavljivalo.

- Umjesto s faksa na posao, program ove vlade je s faksa na Zavod za zapošljavanje, a od tamo na groblje - rekao je Vinković. I zastupnik vladajućeg SDP-a Gvozdan Flego izrazio je zabrinutost zbog situacije na fakultetima, ali i istaknuo da je problem s fakultetima građevine riješen, te da neće morati platiti 8000. kuna.

- Iako je taj resor u našim rukama, i mi dijelimo zabrinutost zbog problema na fakultetima- rekao je Flego. 

Predsjedavajući Nenad Stazić zastupnicima je poručio da nisu govorili uzalud, te da će fonogram te rasprave već tijekom dana poslati resornom ministru Željku Jovanoviću.

Zoran Vinković kaže da će HDSSB podržati ovaj zakon.

- Podržat ćemo zakon iako znamo da ove uredbe neće pomoći gospodarstvu, niti opustošenoj poljoprivredi u Hrvatskoj. Volio bi da se između božićnih blagdana donesu uredbe o plaćanju elementarne nepogode, o plaćanju gospodarstava u Slavoniji i Baranji, da se poveća standard u školstvu, mnoge škole imaju manjak sredstava, škole nemaju čak ni za toplu vodu. Apeliram na ministarstva da shvate probleme ovih ljudi, da oni koji su završili više škole da ne odu na biro - rekao je Vinković. 

Ministar uprave Bauk zahvalio se svim klubovima koji su najavili podršku zakona.

Grubišić: Da nije bilo Glavaša ne bi tu sada sjedili

HDSSB-ov Boro Grubišić osvrnuo se u raspravi na nedavni posjet Zorana Milanovića Berlinu i njegovu izjavu kako je hrvatska nacija nevjerojatan paradoks.

- Nakon premijerove 'slučajne države' i pravog tužibapstva hrvatske nacije u Berlinu, moram izraziti zabrinutost za paradoksalne stvari koje čine vlastodršci - rekao je Boro Grubišić. 

HNS-ovka Nada Turina Đurić upitala ga je želi li možda pojasniti što je premijer mislio pod paradoksom, te se dotakla Glavaša.

- A ne mislite li vi da je paradoks to što je osnivač i šef vaše stranke osuđen za ratni zločin - upitala je Turina Đurić i na sebe sručila salve bijesa HDSSB-ovaca.

- Da nije bilo generala Branimira Glavaša, generala Ante Gotovine i generala Mladena Markača ne bi ni vi, niti itko od vas danas ovdje sjedili - zagrmio je Grubišić. 

Predsjedavajući Josip Leko istaknuo je da je Grubišićeva kvalifikacija neprimjerena za saborsku govornicu i atmosferu, te da nije pozvan da ocjenjuje govore zastupnika. Zbog izjava koje su izrečene na račun njihova utemeljitelja, HDSSB je zatražio stanku od 10 minuta.

Leko: Vrijedi li za vas Poslovnik?, Vinković: A vrijedi li za vas istina?

Nakon stanke Zoran Vinković (HDSSB) poručio je kako njegova stranka nije stranka ratnog zločinca niti je Glavaš zločinac.

- Predsjednik HDSSB-a je Šišljagić. Vesna Pusić je na naslovnici jednih sarajevskih novina rekla kako deklaraciju o Domovinskom ratu treba marginalizirati. To dovoljno govori što vi i gospođa Pusić želite reći o Domovinskom ratu - vikao je Vinković Nadi Turini Đurić (HNS), a onda se uključio predsjedavajući Josip Leko.

- Vaša verbalna agresija na kolege ne pomaže u argumentaciji, koju biste htjeli reći u obrani svoje stranke - upozorio je Leko Vinkovića, koji mu je uzvratio riječima kako on ne treba braniti HDSSB, jer iza stranke stoje građani Hrvatske.

- Onda nemojte braniti svoju stranku, ali nemojte druge napadati. Želim da vodimo raspravu s argumentima, a ne kvalifikacijama, koje se vama sviđaju ili ne sviđaju - bilo je još jedno Lekino upozorenje. Vinković je nastavio:

-  Pitam vas. Je li general Markač ratni zločinac. Jesu li svi pripadnici Domovinskog rata bili ratni zločinci? Jesu li svi oni bili u paravojnim formacijama? Ponavljam, da nije bilo njih, a i nas, jer sam i ja bio sudionik Domovinskog rata, ovi ne biste ovdje sjedili. Ovdje bi sjedio Šešelj. Sjedio bi Milošević da nije umro. I ne bi se pametovalo tko je ratni zločinac, a tko nije - grmio je Vinković i zaradio opomenu, jer je diskvalificirao sudove.

- Vi ste kolega mogli reći 'po mom mišljenju', jer je to vaše mišljenje, a ne diskvalificirati cijeli pravni poredak - rekao je Leko. Vinković je sa svog mjesta ponavljao kako ispada da su svi sudionici Domovinskog rata bili paravojne formacije.

- Vrijedi li za vas Poslovnik? - upitao ga je Leko, a Vinković mu je odgovorio:

- A vrijedi li za vas istina? - pitao je HDSSB-ovac. Leko je potom donekle umirio situaciju.

- Budite dobri i sjednite. Pretvorit ćete Sabor u svoje vlasništvo. Svi zastupnici imaju pravo govoriti po Poslovniku, a vi ga svojatate - rekao je Leko.

Nada Turina Đurić: Silovanjem nećete ništa postići

Nada Turina Đurić, koja je zakuhala svađu, zamolila je Vinkovića da ne viče te još jednom ponovila da za njega ne vrijedi ni zakon ni Ustav.

- To pokazuju i bedževi, koje nosite na reveru. HNS ne može prihvatiti ovakav način komunikacije u Saboru i moj istup bio je pobuna protiv takvog ponašanja. Ako mislite da ćete galamom i silovanjem nešto postići, što se nas tiče nećete - rekla mu je.

Hodžić o Vasiću: Nadam se da neće trebati dječji doplatak

Tijekom rasprave o dječjem doplatku javio se Nedžad Hodžić.

- Želim čestitati kolegi, koji je postao otac. Nadam se da on neće trebati koristiti dječji doplatak - rekao je Hodžić. Potom se novopečeni otac Zoran Vasić (SDP) ustao i kolege zastupnici su mu zapljeskali.

Izglasan ovršni zakon

Nacionalna strategija zdravstva izglasana je sa 78 glasova za, 25 protiv i devet suzdržanih. Za Zakon o koncesijama glasovalo je 78 zastupnika, osam je bilo protiv, a 25 suzdržanih. Zakon o poreznoj upravi izglasan je sa 107 glasova za i pet suzdržanih. Zakon o potrošačkom kreditiranju donesen je sa 110 glasova za i tri suzdržana. 

Ovršni zakon je u drugom čitanju dobio 84 glasa za, 24 protiv i pet suzdržanih glasova. Ugovor o zajmu od Razvojne banke Vijeća Europe za dogradnju zagrebačkog zatvora izglasalo je svih 113 prisutnih zastupnika. S 84 glasa izglasan je Zakon o suzbijanju diskriminacije. Zakon o sudskim pristojbama izglasan je jednoglasno sa 109 glasova. Zakon o javnobilježničkim pristojbama podržalo je 109 zastupnika.

Jasen Mesić tražio da se drugi put glasuje o imenovanju članova Odbora Hine, jer Odbor za medije nije dobio materijale i raspravio tu odluku. S njim se složio i Laburist Branko Vukšić. Leko je još kratko ustrajao na glasovanju o tom zakonu. HDZ-ovci su se počeli dizati, jer su namjeravali napustiti sabornicu. Leko je na kraju glasovanje zakazao u utorak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu