Obavijesti

News

Komentari 3

Rasprava o Zakonu o socijalnoj skrbi u Saboru. Oporba će raspravljati o opozivu Horvata

Rasprava o Zakonu o socijalnoj skrbi u Saboru. Oporba će raspravljati o opozivu Horvata

U Saboru je na dnevnom redu rasprava o konačnom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi, a na dnevnom redu je i paket pratećih šest zakona iz reformskog paketa za područje socijalne skrbi

VIDEO

Saborska oporba danas bi se trebala dogovoriti o prijedlogu za opoziv ministra graditeljstva Darka Horvata zbog spore obnove nakon potresa. Prijedlog je pokrenula Anka Mrak Taritaš iz Glasa koja je poručila da ministar nije dorastao svojoj zadaći. 

PRATITE UŽIVO: 

10.38 Na predstavljanje paketa zakona bit će 39 replika. Prva je bila Marije Selak Raspudić. 

- Vi imate zbrku unutar zakona - poručila je Aladroviću nakon njegovog odgovora. Dobila je opomenu. 

- Ne radite to, imamo 39 replika, dajte i drugima da govore - rekao joj je Jandroković. 

Zastupnik Dretar poručio je kako u domovima za starije i nemoćne nema dovoljno kreveta te podsjetio na slučaj Andraševec. 

- Svjesni ste kao ministar da se ne poštuju zakonske odredbe, čemu onda zakon? - pitao je. Aladrović mu je odgovorio kako je povećanje kapaciteta nužno. 

- Nužna je kontrola takvih usluga - rekao je Aladrović i rekao kako je gotovo 1300 inspekcijskih nadzora izvršeno prošle godine. 

10.18 Nastavljena je sjednica Sabora. Ministar Josip Aladrović predstavlja paket zakona. 

10.05 Odobrena je stanka u trajanju od 10 minuta. 

9.45 Davorko Vidović zatražio je stanku. 

- Kako bismo još jednom upozorili na negativne posljedice onoga o čemu ćemo danas raspravljati. Ovim promjenama koje se najavljuju, unatoč nekim poboljšanjima, ostaje u pogrešnom smjeru vođenja socijalne politike, ako je uopće riječ o tome. Socijalna politika daleko nadilazi pojam socijalne skrbi - rekao je Davorko Vidović. 

- Ovo što je ponuđeno kao koncept, suprotno je onome što je struka, profesija rekla. 

Stanku su zatražile i Sabina Glasovac i Marija Selak Raspudić koja je poručila što je razočarana što će rasprava ipak biti objedinjena. 

Jandroković čestitao 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske u svijetu
Jandroković čestitao  30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske u svijetu

- Kod nas to ostaje očito trećerazredna tema koja će se raspraviti u jednom danu. Nemojmo se lagati, svi znamo što se dogodilo. Imali smo izrazito tragične slučajeve, naš odgovor na to bio je političke, a ne stručne prirode. Požurili smo napraviti "ad hoc" reformu, a u praksi nećemo promijeniti ključne probleme koji se tiču socijalne skrbi - rekla je. 

Katarina Peović također je zatražila stanku, kao i Sandra Benčić

- Mi u sustav koji je u ovom trenutku ekstra prenapregnut, zbog Covid pandemije i zbog činjenice da jedan značajan dio stanovništva živi na post-potresnom području gdje su dodatno egzistencijalno ugroženi, gdje Centri za socijalnu skrb moraju pokrivati još dodatne poslove. Mi u tom trenutku idemo drastično zagristi i mijenjati sustav - rekla je. Stanku su zatražile i Vesna Vučemilović te Anka Mrak Taritaš

Nada Murganić zatražila je stanku u ime kluba HDZ-a. 

- Ne stoji da zakon ne odgovara sadašnjem trenutku, o da, itekako. Ni jedan zakon, ni jedna Vlada nije povećala gotovo sve naknade za naše korisnike. Socijalna skrb je usmjerena i postoji za građane koji se ne mogu samostalno brinuti za sebe ili sami sebi priskrbljivati za život, ovaj zakon daje na to odgovore - poručila je. Stanku je zatražio i Silvano Hrelja

9.42 Provest će se objedinjena rasprava o svih sedam točaka, 20 minuta govorit će klubovi, rekao je Jandroković nakon glasanja. 

9.37 Počela je sjednica Sabora. 

Sabina Glasovac (SDP) rekla je kako se radi o ogromnom paketu mjera. Zamolila je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da iznošenje stavova bude 20 minuta. 

- Što se mene tiče, može - rekao je. 

Marija Selak Raspudić (Most) poručila je da nisu suglasni s objedinjenom raspravom. 

- Upozorili smo da se sve zakone ne može trpati u isti koš, to ministar prvi ne bi trebao dozvoliti. Ako ne možemo sve odraditi danas, možemo odraditi neki drugi dan - poručila. Isto je poručila i Urša Raukar

- Zakon nije uzeo u obzir ništa iz struke i akademske zajednice. Vrijeme ne može biti razlog, bitno je da se dobije, ako se može, nešto kvalitetnije od ovog prijedloga - rekla je. 

Jandroković je rekao da će se o tome morati glasovati. 

Vesna Vučemilović je predložila da se objedine prve dvije točke, a odvoje drugi zakoni. 

- Umjesto objedinjene rasprave o svih sedam zakona, da napravimo dvije rasprave. Komorski zakoni su ipak specifični - rekla je.


U Saboru je na dnevnom redu i rasprava o konačnom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi, a na dnevnom redu je i paket pratećih šest zakona iz reformskog paketa za područje socijalne skrbi. 

Tako su, uz konačni prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi, u drugom čitanju i konačni prijedlozi zakona o udomiteljstvu te zakoni koji reguliraju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Temeljem tih zakona izdvajanja u proračunu za 2022. godinu, u odnosu na ona u 2021., povećat će se za 500 milijuna kuna.

Zastupnici su se vratili u Sabor, prvi dan im došao Plenković pa poručio: 'Nekako je dosadno'
Zastupnici su se vratili u Sabor, prvi dan im došao Plenković pa poručio: 'Nekako je dosadno'

Konačnim prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi ide se u cilju nediskriminiranja osoba s invaliditetom te se predlaže ukidanje cenzusa u visini od 4000 kuna radi pravednijeg osiguravanja materijalnoga prava odnosno osobne invalidnine.

Visina naknade za osobe s invaliditetom povećava se s 1500 na 1750 kuna, a ujedno se predlaže i povećanje niza naknada, poput zajamčene minimalne naknade s 800 na 1000 kuna, naknade za osobne potrebe te za osobnu invalidninu.

Proširuje se krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja te se propisuju i nove usluge - sveobuhvatna procjena i planiranje, prethodna stručna procjena, socijalno mentorstvo i psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja.

Plenković najavio: Zamrznut ćemo opet cijene goriva ako će biti procjena da će one ići gore
Plenković najavio: Zamrznut ćemo opet cijene goriva ako će biti procjena da će one ići gore

Također se predlaže osnivanje tri javne ustanove: Hrvatskog zavoda za socijalni rad kao javne ustanove koja će svoje poslove obavljati u središnjoj i područnim službama, umjesto u sadašnjim dosta fragmentiranim centrima za socijalnu skrb, zatim Obiteljskog centra te Akademije socijalne skrbi. Predlaže se i osnivanje Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbe podnositelja "kako bi se sustav otvorio korisnicima zbog kojih i postoji".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca