Obavijesti

News

Komentari 55

Plenković opleo po Orešković: 'Ako vam se sviđa u Njemačkoj, sretan put, auf wiedersehen'

Plenković opleo po Orešković: 'Ako vam se sviđa u Njemačkoj, sretan put, auf wiedersehen'

Nakon pauze za uskrsne blagdane, Sabor je u srijedu počeo novu sjednicu aktualnim prijepodnevom, tijekom kojeg su zastupnici postavljati pitanja Andreju Plenkoviću i ministrima u njegovoj Vladi

VIDEO

S povratkom u saborske klupe i početkom nove sjednice, koja će bez stanke trajati do srpnja, zastupnici su odradili još jedan aktualac. Bila je to prilika oporbi da pitanjima izrešeta premijera Andreja Plenkovića i njegove ministre, no aktualno prijepodne prošlo je za vladajuće dosta bezbolno. Premijer, po običaju, na većinu pitanja nije odgovarao konkretno već ih je koristio za omalovažavanje oporbenih zastupnika. No, sve su to već masu puta čuli. Posebno teške riječi uputio je Plenković zastupnici Centra Daliji Orešković, a zahvaljujući svojoj stranačkoj mašineriji i dogovorenim pitanjima, aktualac su obilježili hvalospjevi vladajućih i premijerovo - "za razliku od vas, mi smo..." 

PRATITE UŽIVO: 

Plenković: 'Vlasnik Agrokora se sam odrekao vlasništva', Vidović Krišto: 'To što činite je veleizdaja'

A otvorila ga je zastupnica Karolina Vidović Krišto, koja je pitanje imala za premijera vezano za Fortenovu i novog suvlasnika, inače vlasnika PPD-a Pavla Vujnovca, koji je, kako je naglasila, upetljan, među ostalim, i u aferu INA.

- Dopustili ste Vujnovcu da u potpunosti kontrolira Fortenovu. Konzum je izbacio međimurske krumpire iz svog asortimana i krumpire nabavlja iz Francuske. Time se uništavaju hrvatski proizvođači. Vujnovac je upetljan u aferu Ina, Vlada je dala suglasnost da njegov PPD proda Petrokemiju. Tko su predatori koje Filipović spominje? U drugim članicama ovakvo djelovanje naziva se mafijom - kazala je i upitala koja je uloga Vlade u svim tim slučajevima.

- Podsjetit ću da smo u trećem ili četvrtom mjesecu našeg prvog mandata imali situaciju da je tadašnji Agrokor praktički krenuo u bankrot pred našim očima zbog poteza vlasnika i upravljačke strukture. Intervencijom Vlade nije došlo ni do pada kompanije ni do gubitka radnih mjesta, kao niti do propasti malih poljoprivrednih gospodarstava. Tadašnji vlasnik se svojim potpisom odrekao vlasništva, nitko nikome nije ništa oteo, mi bi bili sretni da se nismo time morali baviti. Kompanije danas funkcionira tako da ima nove dioničare i nove suvlasnike, a država u smislu funkcioniranja i menadžmenta nema baš ništa - poručio je premijer, a Vidović Krišto ga optužila za veleizdaju.

- Blokirate DORH da ne procesuira Vujnovca. Ovo je razaranje države. Ovo što vi činite je veleizdaja. Sreća Hrvatske je što ste se pogubili i otkrili i narod će vas pomesti u ropotarnicu povijesti - poručila mu je zastupnica.

Mostov Ante Kujundžić pitao je ministra obrazovanja Radovana Fuchsa za profesoricu iz Sinja koja je zaključila na popravnom ispitu tri jedinice, koje su kasnije poništene.

'Štitit ću građane od predatora koji misle da je Hrvatska njihov bankomat. Neće me zaustaviti'
'Štitit ću građane od predatora koji misle da je Hrvatska njihov bankomat. Neće me zaustaviti'

Grbin: 'Tko su predatori koji vrše pritisak na Filipovića?'

Šefa SDP-a Peđu Grbina zanimalo je tko to vrši pritisak na ministra gospodarstva Davora Filipovića.

- Vaš ministar Filipović izjavio je nešto vrlo ozbiljno, možda čak i opasno, a to je da se vrše pritisci na njega jer ne dopušta da netko Hrvatsku koristi kao bankomat, točnije da štiti hrvatske interese od predatora. Član Vlade izjavljuje da se na njega vrše pritisci, a imali smo već ranije ministricu koja je govorila o prijetnjama. Nismo saznali tko je prijetio, a znamo da ona nije više ministrica. Tko su predatori koji vrše pritisak na ministra - upitao je premijera, koji mu je uzvratio da ministar tu sjedi pa neka to pita njega. 

Pa je onda opleo osobno po Grbinu i SDP-u uz hvalospjeve za svoju Vladu. 

- Vi ste čovjek koji je izbacio 3000 ljudi iz SDP-a, takozvani čelnik opozicije kojem je otišlo 18 zastupnika iz Kluba, rejting vam je na 12 posto, zadužena stranka u minusu i financirate PR magove valjda kreditima, to su činjenice. Za razliku od vas, mi donosimo rezultate za građane, koji vide da su narasle prosječne plaće, medijalne plaće, mirovine za 30 posto, da imamo najviši kreditni rejting. Ono što vi nemate, a mi imamo je povjerenje. Što se tiče pritisaka, da, ima ih svaki dan, ili prijeti opozicija ili interesne skupine ili orkestrirano mediji, ali to je demokracija, mi znam naše interese, a to je sigurna i snažna Hrvatska - odgovorio je premijer, a Grbin mu nije ostao dužan. 

- Da sam ja kao vi, ja bih sad rekao da ste vi na čelu pravomoćno osuđene kriminalne organizacije, ali neću, ta razina prepucavanja ne zanima nikoga. Tri četvrtine građana misli da je vaš smjer krivi. Iz vašeg odgovora mogu zaključiti dvije stvari. Ili ministar ne zna što priča ili ste vi taj koji vrši pritiske jer se doista želi obračunati s nekim predatorima - istaknuo je. 

Andrej Plenković: 'Šveđani su se sto posto zabunili, Zoran Milanović je ekspert za NATO'
Andrej Plenković: 'Šveđani su se sto posto zabunili, Zoran Milanović je ekspert za NATO'

Dretar vladajućima: 'Duracell zečići'

Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar također se obratio Plenkoviću nabrojavši neke poražavajuće podatke. 

- Podaci Eurostata od 1. ožujka pokazuju da je Hrvatska među pet najgorih po stopi poskupljenja u EU, da od 7. travnja stambeni prostor poskupljuje po najvišoj stopi u EU, da su dvije hrvatske županije najgore po stopi iseljavanja u EU - nabrojao je i zamolio premijera za komentar. 

- Meni je drago da vi čitate Eurostat, možete pročitati i da je Hrvatska ostvarila strateške ciljeve i ušla s dvije noge u Schengen i euro. Pozitivni efekti toga će biti toliko veliki da ćemo se sjećati 1. siječnja kao referentnog trenutka u razvoju Hrvatske - kazao je Plenković i podsjetio na sve pakete pomoći za vrijeme korone i sad energetske krize.

Dok je Dretar izražavao nezadovoljstvo odgovorom, zastupnici vladajuće većine su se nasmijali pa ih je nazvao "Duracell zečićima" i podsjetio na sramotno odbijanje produženja statusa roditeljima njegovateljima. 

Piletić: 'Neće doći do poskupljenja domova'

SDP-ova Martina Vlašić Iljkić pitala je ministra rada Marina Piletića o drastičnom poskupljenju cijena usluga u domovima u vlasništvu države koje se najavljuje od srpnja. 

- Jeste li se konzultirali o tome sa šefom ili će se pojaviti kao spasitelj kao kod Beroša ili u slučaju roditelja njegovatelja - pitala je. 

Piletić je istaknuo kako su cijene u državnim domovima morali uskladiti s onima kod privatnih pružatelja socijalnih usluga i da je točno da je odluka o poskupljenju donesena, ali da do toga neće doći jer će odluka krajem lipnja biti stavljena van snage.

- Neće trebati nikakvih spasitelja jer kamo sreće da ste vi za vrijeme vašeg mandata vodili računa o roditeljima njegovateljima. Točno je da smo donijeli odluku o poskupljenju cijena, ali krajem lipnja ćemo odluku staviti van snage i neće doći do poskupljenja - kazao je, a Vlašić Iljkić istaknula zbunjenost što su onda odluku uopće donosili. 

Bačić: 'Obnova je u punom zamahu'

Ministar graditeljstva Branko Bačić je na upit svoje HDZ-ove zastupnice Magdalene Komes govorio o stanju obnove. 

- Doista nastojimo ubrzati obnovu, ne samo na Banovini nego i na području zagrebačkog potresa. Otvorena su 1202 gradilišta, angažirano je preko 200 hrvatskih građevinskih tvrtki, zaposleno 10.000 građevinskih radnika, što, moram reći, nije dovoljno za sve one projekte koje želimo što prije obnoviti.  Trenutno obnavljamo 752 kuća i zgrada, za samoobnovu je došao 471 zahtjev... Obnova je u punom zamahu - rekao je.

Za Plenkovića je pitanje imala i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović

- Silno se ljutite kad vam kažemo da ste kvislinzi, no mi znamo da reagirate na signale iz Bruxellesa i Washingtona. Donijeli ste zakon kojeg nema nigdje u Europi i kojim se digitalnim platformama omogućuje amnestija od odgovornosti ako postoje agregatori - istaknula je, a Plenković naglasio kako njegova Vlada zastupa strateške nacionalne interese.

- Vi insinuirate da mi imamo neke nalogodavce, bilo je već teza o poslušnicima, a recite vi meni koje su strateške ciljeve ti koji provode tu retoriku ostvarili? Mene fascinira da mi o međunarodnom položaju Hrvatske govore političke opcije koje nisu pridonijele tom putu ništa . Koga vi zastupate, ja ne znam. Kakav je efekt vašeg rada, time mogu ovi na istoku biti zadovoljni, nitko u Hrvatskoj ne može - rekao je pa ju uputio na ministra rada vezano za pitanje digitalnih platformi, a Peović naglasila kako je netko iz Vlade uzeo pinku da se donese takav zakon kakav nema nitko u EU.

Socijaldemokrat Željko Pavić podsjetio je na aferu Gabrijele Žalac "softver" pa upitao o softveru e-turizam, koji je trebao biti u funkciji od veljače, ali nije još uvijek.

- Kako će se pravdati sustavi koji nisu u funkciji pred SAFU-om. Plaćaju se sustavi koji nikad ne prorade - pitao je, a premijer istaknuo kako ga nije razumio apsolutno ništa. 

- Ja vas nisam ništa razumio, osim da se radi o nekim softverima u turizmu. Ili ste malo gutali riječi ili vas se slabo čulo, tu je ministrica turizma pa će ona odgovoriti - rekao je Plenković. 

Plenković zastupnici Raukar Gamulin: 'Pitam li ja vas za tajne skupštine u nekom stanu, što je nalik na sektu? Ne tiče vas se tko je u radnoj skupini HDZ-a'

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Urša Raukar Gamulin pitala ga je o Zakonu o izbornim jedinicama te se obrušila na vladajuće što u radnoj skupini koji rade na novom sjede samo HDZ-ovci.

- Ustavni sud ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama, a u radnoj grupi za novi sjede samo članovi HDZ-a, to je stranačko-obiteljska radna grupa, to nije radio ni Tuđman, koji je pozvao stručnjake nastojeći održati barem privid da drži struku. Kada mislite dati nalog Malenici da osnuje stručnu i neovisnu skupinu da novi zakon ne bude krojen samo po interesima HDZ-a - upitala je Plenkovića, koji je istaknuo da konfabulira stvari.

- To što HDZ kao stranka ima neku skupine nema nikakve veze s onim što radi Vlada. Pitam li ja vas za tajnu skupštinu u nekom stanu, što je nalik na sektu? Ne pitam jer što je mene to briga. Mi svakog ponedjeljka najtransparentnije imamo sjednice, svi su tu i svi sve znaju i čuju, nema šuć-muć varijante kao kod vas da kad vas nazovu pa kao "ne smim kazati." To se vas ne tiče tko je u radnoj skupini HDZ-a, Zakon je na snazi do 30. rujna i kad prijedlog novog bude gotov, uputit ćemo ga u javnost - rekao je pa se još malo posprdao s rejtinzima SDP-a i Možemo, a Raukar Gamulin izrazila zgražanje odgovorom na birtaškoj razini.

Filipović: 'Sva ta pitanja postavite Upravi HEP-a i Barbariću, neka se odgovore i neka objasne'

Mostov Marin Miletić upitao je ministra Filipovića oko HEP-a.

- Krajem 2021. Hrvatska počinje osjećati učinke inflacije premda rat u Ukrajini još nije počeo, a HEP-a donosi vrlo zanimljive poslovne odluke koje su presedan, a to je da ugovore ne sklapaju kao do tada kvartalno ili najduže do godinu dana nego baš tada mijenja politiku i sklapa ugovore na pet godina s dvije tvrtke. 2022. sklapaju nekoliko petogodišnjih ugovora, jesu li vaše ministarstvo i Vlada odobrili sklapanje tih ugovora - pitao je upitavši još imaju li prijetnje i pritisci na njega veze s tim ugovorima. 

Filipović u borbi protiv moćnih predatora: 'Značka koju nosim na odijelu nije radi šminke...'
Filipović u borbi protiv moćnih predatora: 'Značka koju nosim na odijelu nije radi šminke...'

- Događaje iz 2021. ne mogu komentirati jer nisam bio član Vlade. Nekoliko puta ste rekli ključnu riječ, a to je Uprava. Uprava poduzeća sukladno zakonu ima svoje obveze i odgovornosti i sva ta pitanja pitajte njih i Barbarića, neka se na ta pitanja odgovori. Ni ja ni predsjednik Vlade ne odlučujemo kako će se nabavljati energija nego Uprava i oni moraju to objasniti - odgovorio je Filipović.

Predsjednica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić pitala je premijera zašto se ne objavljuju novi indeksi razvijenosti općina, gradova i županija, čime se krši zakon. 

- Ja sam mislio da ćete me nešto pitati o sortirnici vašeg prijatelja, a vi našu Vladu pitate o regionalnom razvoju. Pa imali li i koja vlada koja je više napravila za regionalni razvoj? Da li ste vi integirirali Baranju u mrežu HAC-a, da li ste uložili u područje grada Osijeka? Dođite kad se bude otvarao proljetni sajam, pogledajte ulaganja u Slavonskom Brodu i Vukovaru - rekao je Plenković, na što se na noge digao Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

- Govorite da ste dali milijune za Slavoniju, ali gdje su ljudi. Svi su u Irskoj. Radi vas - poručio je.

Nezadovoljna odgovorom premijera, zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec zatražila je pismeno očitovanje na pitanje po kojim kriterijima se odabiru strateški projekti na području Sisačko-moslavačke županije i zašto je Petrokemije izostavljena.

Zašto se nisu riješili infrastrukturni problemi i osigurali preduvjeti prije uvođenja cjelodnevne nastave, pitala je ministra Fuchsa SDP-ova Sabina Glasovac naglasivši kako je sustav ove reforme potpuno nedorađen.

- Ne gasimo mi nikakve požare, dakako smo razrađivali priču, to nije cjelodnevna nastava nego cjelodnevna škola i nitko ne uzima djecu obiteljima. Cjelodnevni boravak nije cjelodevna škola, organiziran je samo u 20 posto škola, ide samo 12 posto učenika ukupno. Nije točno da će ljudi ostajati bez poslova, imamo male razrede, najmanje kad ih komparirate s brojnim drugim državama, kad implementiramo eksperimetnalni program pratit ćemo ga na znanstvenim temeljima - rekao je ministar.

Ante Prkačin napustio Domovinski pokret: 'Više me nitko ne može zadržati tu'
Ante Prkačin napustio Domovinski pokret: 'Više me nitko ne može zadržati tu'

Božinović o slučaju Zambija: 'Svih osam hrvatskih državljana, uključujući četvero djece, dobili su hrvatske dokumente u postupku koji MUP provodi uvijek na isti način'

Zastupnica Suverenista Vesna Vučemilović upitala je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kada će izvijestiti javnost o  rezulatima istrage vezano za slučaj Zambija.

- Ja sam vrlo brzo nakon što je došla vijest o uhićenju u Zambiji rekao nešto čega se držim i danas, a to je da su svih osam hrvatskih državljana, uključujući i četvero djece, dobili hrvatske dokumente u postupku koji MUP provodi uvijek na isti način kad su u pitanju izdavanja hrvatskih dokumenata, uvidom u relevantne evidencije koje vode druge institucije, to je potvrđeno i o tome smo izvjestili MVEP. Kad govorimo o drugom dijelu posla, o poslu policije, policija u koordinaciji s USKOK-om provodi izvide, oni su po zakonu tajni, ja ne mogu znati što i koje se radnje poduzimaju jer nemam zakonsku mogućnost biti informiran. Kad govorite o djeci koja su zadnjih 10-ak godina posvojena iz DR Kongo, svi imaju hrvatska prebivališta, a da li policija i USKOk tu još nešto ispituju, to mi nije poznato - istaknuo je Božinović dodavši kako se mijenja i Zakon međunarodnom privatnom pravu koje bi trebalo jasnije regulirati ovu materiju.

- Ja sam sad zbunjena. Vi ste potvrdili da je istaga još u tijeku, a ministar Piletić je prije mjesec dana izjavo kako on pouzdano zna da su sva u Hrvatskoj, ja ne znam tko od vas dvoje govori istinu - kazala je Vučemilović.

Socijaldemokrat Davorko Vidović pitao je premijera o najavljenom registru stanova vezano uz možebitno uvođenje poreza na nekretnine, što pozdravlja, ali uz kritiku što još uvijek nemamo registar stanovništva.

- Nije smisao uvođenje poreza na nekretnine, to nije opcija, to je neki nesporazum, ne znam kako ste to shvatili - kazao je Plenković naglasivši kako je cilj registra pratiti trendove u društvu i dobiti sliku o nama samima svakih nekoliko godina, a kako više ne bi popisivali stanovništvo svakih 10 godina. 

Orešković navela kako je to u Njemačkoj, Plenković ju "popljuvao": 'Ako vam se toliko sviđa, sretan put, auf wiedersehen'

Zastupnica Centra Dalija Orešković ispričala je premijeru kako funkcionira njemački Bundestag koji je nedavno posjetila, kako je istaknula, u sklopu studijskog putovanja. 

-U slučaju da Vlada ne odgovori na zastupničko pitanje, zastupnici se obraćaju Ustavnom sudu koji daje nalog Vladi da postupi po zahtjevu. Nadalje, vladajući ne opstruiraju osnivanje istražnih povjerenstava, a ona ne prestaju s radom u slučaju pokretanja postupka. Posebno mi je bila zanimljiva reakcija predsjednika parlamenta na inzistiranju donošenja nekih brzih zakona kako bi se ublažile posljedice gospodarske krize, predsjednik parlamenta je poslao pisano upozorenje ministrima iz vlastite političke stranke navodeći da takvu praksu ubuduće neće tolerirati... E sad zamislite da Jandroković Plenkoviću tako očita bukvicu. Zaključak je da je u Njemačkoj dobar životni standard osiguran time što je izvršoj vlasti onemogućeno da se osili. A posljedica vaše vladavine je korupcija u vlastitu korist - navela je zastupnica, koja nije postavila pitanje, a obrazložila je i zašto.

- Nisam vam postavila pitanje jer ionako ne odgovorate, ali da iskoristim vašu poštapalicu - važno je da građani to čuju - poručila je pa dobila opasku od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. 

- Predsjednica Bundestaga, a ne predsjednik, tako da ja ne zam gdje ste vi to bili i s kim ste razgovarali - kazao joj je, a potom ju Plenković "popljuvao" na sve strane. 

- Pripremajući se za ovaj aktualac pročitao sam, jer su mi kolege dale, što vi sve izgovarate jer vas uopće ne pratim, kao da ne postojite i to je dobro za mentalnu stabilnost svih. To je teška katastrofa, ne znam gdje se inspirirate, nikada niti jednog argumenta, dokaza, vi ste tu u skupini jednog uskog kruga zastupnika koji su se sveli na bacanje blata i ljepljenje etikete korupcije i lopovluka na HDZ, to vam je jedina misija i sad niste ništa rekli koje to korupcije, gdje sam se ja to nečime okoristio - poručio je pa se osvrnuo na njenu ulogu predsjednice Povjerenstva za sukob interesa. 

- Pokazali ste da ste toliko loša pravnica i da ste politički zlorabili rad u tom Povjerenstvu da vam je sve na sudu palo. Sad nam se hvalite da ste bili na studijskom putovanju, malo je to kasno, vi jeste mladi, ali niste baš toliko da idete na studijska putovanja. To se ide u ranoj fazi karijere, a ići u zrelijoj dobi upućuje jedino na neke velike praznine u znaju, iskustvu i spremnosti u obnašanju neke dužnosti. Ako vam se toliko sviđa u Njemačkoj, sretan put, gute reise, auf wiedersehen - zaključio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...