Obavijesti

News

Komentari 29

SAD: Demokrati klečali kako bi odali počast Georgeu Floydu...

SAD: Demokrati klečali kako bi odali počast Georgeu Floydu...
1

Izrazivši žaljenje zbog "mučeništva Georgea Floyda" Pelosi je pozvala zastupnike da zajedno s njom pročitaju imena ostalih žrtava policijske brutalnosti i rasističkog nasilja

VIDEO

Demokrati u američkom Kongresu klečali su u ponedjeljak 8 minuta i 46 sekundi u počast "mučeniku" Georgeu Floydu i drugim Afroamerikancima koje je ubila policija te su predstavili zakonski prijedlog za njezinu hitnu reformu. 

Predsjednica Kongresa iz redova demokrata Nancy Pelosi, čelnik demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer i dvadesetak zastupnika, među kojima nekoliko crnaca, okupili su se u Dvorani oslobođenja, nazvanoj tako u čast robova koji su u 18. stoljeću radili na izgradnji Capitola u Washingtonu.

Osam minuta i 46 sekunda policajac bijelac pritiskao je koljenom vrat Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca zbog čega se ovaj ugušio 25. svibnja dok ga je policajac htio privesti. Događaj je bio povod za nezapamćene prosvjede u Sjedinjenim Državama.

Kanye West odlučan: Želi platiti cijelo školovanje šestogodišnjoj Gianni, kćeri preminulog Floyda
Kanye West odlučan: Želi platiti cijelo školovanje šestogodišnjoj Gianni, kćeri preminulog Floyda

Izrazivši žaljenje zbog "mučeništva Georgea Floyda" Pelosi je pozvala zastupnike da zajedno s njom pročitaju imena ostalih žrtava policijske brutalnosti i rasističkog nasilja.

Nakon Floydove smrti Sjedinjene Države potresa val prosvjeda.

- Danas se taj pokret nacionalne nesreće pretvorio u nacionalni akcijski pokret - rekla je Pelosi te predstavila zakonski prijedlog za "strukturnu" reformu policije.

Cilj tog zakonskog nacrta je "prekinuti policijsko nasilje, obvezati policiju da odgovara za svoje postupke, poboljšati transparentnost i unijeti temeljite strukturne promjene kojima će se zajamčiti pravo svih Amerikanaca na sigurnost i na jednakost pred zakonom". 

Po tom "Justice and Policing Actu" uveo bi se nacionalni popis policajaca koji bi se ogriješili o zakon, olakšao bi se njihov sudski progon i uvele izmjene u način njihova izbora i u školovanje.

Po tom bi se zakonu zabranila opasna metoda "stiskanja oko vrata". On ne predviđa "rezove u financiranju policije", što traže pojedinci u lijevom krilu stranke i prosvjednici.

Trump: "George gleda odozgo. Ovo je važan dan za njega"
Trump: "George gleda odozgo. Ovo je važan dan za njega"

No teško da će tekst proći u Senatu gdje republikanci imaju većinu.

Predsjednik Donald Trump koji se kandidirao za drugi mandat, optužuje demokrate da žele smanjiti proračunska sredstva namijenjena policiji.

- Sada demokratska radikalna ljevica želi smanjiti proračun i odreći se naše policije. Žao mi je, ja želim zakon i red - napisao je na Twitteru u ponedjeljak ujutro.

Oko 150 dana prije predsjedničkih izbora Trump je događanja iskoristio u svojoj kampanji kako bi napao svog protukandidata Joea Bidena koji je prošli tjedan pozvao na temeljitu reformu policije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca