News

Komentari 29

SAD: Demokrati klečali kako bi odali počast Georgeu Floydu...

SAD: Demokrati klečali kako bi odali počast Georgeu Floydu...

Izrazivši žaljenje zbog "mučeništva Georgea Floyda" Pelosi je pozvala zastupnike da zajedno s njom pročitaju imena ostalih žrtava policijske brutalnosti i rasističkog nasilja

Demokrati u američkom Kongresu klečali su u ponedjeljak 8 minuta i 46 sekundi u počast "mučeniku" Georgeu Floydu i drugim Afroamerikancima koje je ubila policija te su predstavili zakonski prijedlog za njezinu hitnu reformu. 

Predsjednica Kongresa iz redova demokrata Nancy Pelosi, čelnik demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer i dvadesetak zastupnika, među kojima nekoliko crnaca, okupili su se u Dvorani oslobođenja, nazvanoj tako u čast robova koji su u 18. stoljeću radili na izgradnji Capitola u Washingtonu.

Osam minuta i 46 sekunda policajac bijelac pritiskao je koljenom vrat Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca zbog čega se ovaj ugušio 25. svibnja dok ga je policajac htio privesti. Događaj je bio povod za nezapamćene prosvjede u Sjedinjenim Državama.

Izrazivši žaljenje zbog "mučeništva Georgea Floyda" Pelosi je pozvala zastupnike da zajedno s njom pročitaju imena ostalih žrtava policijske brutalnosti i rasističkog nasilja.

Nakon Floydove smrti Sjedinjene Države potresa val prosvjeda.

- Danas se taj pokret nacionalne nesreće pretvorio u nacionalni akcijski pokret - rekla je Pelosi te predstavila zakonski prijedlog za "strukturnu" reformu policije.

Cilj tog zakonskog nacrta je "prekinuti policijsko nasilje, obvezati policiju da odgovara za svoje postupke, poboljšati transparentnost i unijeti temeljite strukturne promjene kojima će se zajamčiti pravo svih Amerikanaca na sigurnost i na jednakost pred zakonom". 

Po tom "Justice and Policing Actu" uveo bi se nacionalni popis policajaca koji bi se ogriješili o zakon, olakšao bi se njihov sudski progon i uvele izmjene u način njihova izbora i u školovanje.

Po tom bi se zakonu zabranila opasna metoda "stiskanja oko vrata". On ne predviđa "rezove u financiranju policije", što traže pojedinci u lijevom krilu stranke i prosvjednici.

No teško da će tekst proći u Senatu gdje republikanci imaju većinu.

Predsjednik Donald Trump koji se kandidirao za drugi mandat, optužuje demokrate da žele smanjiti proračunska sredstva namijenjena policiji.

- Sada demokratska radikalna ljevica želi smanjiti proračun i odreći se naše policije. Žao mi je, ja želim zakon i red - napisao je na Twitteru u ponedjeljak ujutro.

Oko 150 dana prije predsjedničkih izbora Trump je događanja iskoristio u svojoj kampanji kako bi napao svog protukandidata Joea Bidena koji je prošli tjedan pozvao na temeljitu reformu policije.

Najčitaniji članci