News

Komentari 10

SAD: Guverner Srbin htio prodati Obamin 'stolac'

SAD: Guverner Srbin htio prodati Obamin 'stolac'

Rodu Blagojevichu (52) agenti su u utorak upali u kuću, a par mjeseci ranije su ga i tajno snimali. Dio je trogodišnje akcije protiv političke korupcije

Milorada Roda Blagojevicha (52), guvernera Illinoisa u SAD-u, uhitila je u utorak federalna policija zbog sumnje da je htio prodati senatorsko mjesto Baracka Obame najboljem ponuđaču. Amerikancu srpskih korijena upali su u kuću u North Sideu u sklopu trogodišnje istrage korumpiranih političara. Uz guvernera, uhićen je i njegov šef osoblja John Harris. Optužuju ih za udruživanje zbog prevare i poticanje korupcije.  Nakon ispitivanja pustili su ga na slobodu uz jamčevinu od 26100 kuna. Blagojevicha terete i za iznudu Tribune Company, medijske tvrtke koja je u ponedjeljak proglasila stečaj, a kojoj je Blagojevich navodno obećao financijsku pomoć države ako uredništvo otpusti 'nepodobne'.
Državni odvjetnik Patrick Fitzgerald rekao je kako je u FBI-evom izvješću i na snimkama zabilježen Blagojevich kako dogovara prodaju Obaminog senatorskog mjesta. Tražio je visoku plaću za sebe u neprofitnoj ili organizaciji vezanoj za radničke sindikate, mjesto u odboru za svoju ženu, financiranje kampanje s isplatom unaprijed te mjesto u Kabinetu ili mjesto veleposlanika za sebe. Blagojevich je samo kratko komentirao kako su svi njegovi postupci zakoniti. The Tribune prenosi kako su savezni agenti imali sudsko dopuštenje još prije predsjedničkih izbora u studenom da potajno snimaju guvernera kako bi administraciju Baracka Obame 'očistili od ljage' (Obama je bio senator Illinoisa te je dao ostavku kad je izabran za predsjednika). Blagojevichu za prevaru prijeti 20, a za poticanje za korupciju 10 godina zatvora. Ovo mu je drugi mandat, a njegov prethodnik također je osuđen za korupciju na 6,5 godina zatvora.

IPAK ĆE IMENOVATI SENATORA
On jedini ima pravo imenovati sljedećeg senatora Illinoisa, bez obzira na to što je pokušao prodati tu poziciju - rekao je medijima Fitzgerald.
Blagojevichev otac Radisav navodno je bio kapetan Jugoslovenske kraljevske vojske. Nakon Drugog svjetskog rata emigrirao je u SAD iz okolice Kragujevca navodno kao pripadnik četničkog pokreta Draže Mihajlovića.
Za vrijeme sukoba na Kosovu 1999. godine, Rod Blagojevich došao je u Beograd i nagovorio Slobodana Miloševića da pusti tri američka vojnika, uhićena na Kosovu. Na nagovor tasta, bogatog političara Richarda Mela počeo se baviti politikom i 1992. ušao je u Predstavnički dom Ilinoisa. Godine 1996. ovaj demokrata ulazi u Kongres. Oženjen je s Patti s kojom ima dvoje djece.

Najčitaniji članci