News

Komentari 1

SAD optužio Proud Boyse za urotu u cilju blokade Kongresa da potvrdi Bidenovu pobjedu

SAD optužio Proud Boyse za urotu u cilju blokade Kongresa da potvrdi Bidenovu pobjedu

Po optužnici, Ethan Nordean, Joseph Biggs , Zachary Rehl i Charles Donohoe urotili su se kako bi potaknuli pripadnike skupine da sudjeluju na prosvjedu "Stop the Steal" u Washingtonu D.C. 6. siječnja

Savezna velika porota optužila je četvoricu čelnika krajnje desne skupine Proud Boys za urotu u cilju sprječavanja Kongresa da potvrdi izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena, po novoj izmijenjenoj optužnici objavljenoj u petak. 

Po optužnici, Ethan Nordean iz Washingtona, Joseph Biggs s Floride, Zachary Rehl iz Pennsylvanije i Charles Donohoe iz Sjeverne Karoline urotili su se kako bi potaknuli pripadnike skupine da sudjeluju na prosvjedu "Stop the Steal" u Washingtonu D.C. 6. siječnja.

Navodi se i da su radili na nabavi paravojne opreme iskorištene u napadu na Kapitol, da su uklonili metalne barijere postavljene radi zaštite zgrade i da su komunicirali ručnim radijom i aplikacijama za slanje poruka s enkripcijom.

Sva četvorica vođe su ogranaka Proud Boysa u svojim državama.

Optužnica navodi i da su svoje namjere razotkrili još u studenome, Biggsovom objavom na društvenim medijima 5. studenoga, zaprijetivši ratom ako izbori budu ukradeni tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu. 

Kasnije tog mjeseca, 27. studenoga, Nordean je rekao: "Pokušali smo igrati po pravilima i biti dobri, sada ćete imati posla s čudovištem koje ste stvorili".